1. Home
  2. Vesti
  3. Nissanova tehnologija autonomne vožnje debituje sa kućnim papučama (video)
Nissanova tehnologija autonomne vožnje debituje sa kućnim papučama (video)
0

Nissanova tehnologija autonomne vožnje debituje sa kućnim papučama (video)

143
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan je nedavno razvio sistem koji je instalirao u papuče, a koji im omogućava da se “uparkiraju” na mesto predviđeno za odlaganje, odnosno na ulazu u dom, a kako to nalaže japanska tradicija. Očigledna je želja da se ovim postignućem impresionira tržište, a i promoviše poznata ProPilot tehnologija.

Svaka papuča je opremljena sa dva točkića, motorom, kao i senzorima, kako bi bila u stanju da se provoza po parketu uz korišćenje Nissanove ProPilot Park tehnologije. Automobilski gigant je takođe razvio sistem za hotelske stolove i podne jastuke, tako da gosti uživaju poseban tretman, kao i da se ne suočavaju sa, potencijalno komičnim, možda i malo neprijatnim i sablasnim iskustvom samovozećih papuča po podovima hotelskih soba. Nikakve informacije nisu iznete u javnost u pogledu toga da li kućevne papuče mogu da se kreću po podu kada su na nogama, u šta ozbiljno sumnjamo, niti nam je prezentirano da li imaju možda još neke funkcije koje bi podsetile na robotizovane sprave.

ProPILOT Park Ryokan je lociran u turističkom kompleksu grada Hakone, oko 80 kilometara jugozapadno u odnosu na Tokijo, a čuven je po svom pogledu na planinu Fudži. Na prvi pogled, deluje kao bilo koje drugo tradicionalno japansko zdanje, odnosno ryokan. Papuče su uredno složene u foajeu, na samom ulazu, na mestu gde se gosti izuvaju. Tatami sobe su opremljene niskim stolovima i podnim jastucima za sedenje.

Nissan navodi da je ovim projektom želeo da “zabavi goste i umanji nivo radnog angažovanja zaposlenih u kompleksu” ali nama deluje da je primarni cilj promocija projekta električnih poluautonomnih Nissan Leaf automobila, čija je poslednja generacija predstavljena krajem prethodne godine. “Samoparkirajuće kućne papuče bi trebalo da doprinesu podizanju svesti o tehnologiji autonomne vožnje, kao i o potencijalu iste u oblastima koje nemaju veze sa vožnjom automobila.” – izjavio je predstavnik za odnose sa javnošću kompanije Nissan, u razgovoru sa novinarima iz medijske kuće Reuters.

Model Leaf je prvi model iz Nissan game koji je implementirao ProPilot tehnologiju pomoći vozaču, koja će jednog dana u budućnosti, omogućiti Nissanovim vozilima da postanu potpuno autonomna. Za sada, najveća dostignuća ove tehnologije su omogućavanje da vozilo ostane u svojoj saobraćajnoj traci, kao i da održava brzinu i rastojanje od vozila ispred, u konstantnim parametrima.

Dok ne dočakamo te samovozeće automobile, možemo malo da se zabavimo gledajući kako kućne papuče i jastuci šetaju po prostoriji, prema svom nahođenju, odnosno onako kako su programirane.

(143)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments