1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaja automobila u Evropi porasla za 6 odsto
Prodaja automobila u Evropi porasla za 6 odsto
1

Prodaja automobila u Evropi porasla za 6 odsto

220
1
Podelite sa prijateljima:

Prodaja novih automobila u Evropi je u novembru porasla za 5,8 odsto, čemu je pripomogao jedan dodatni prodajni dan, s tim što su Peugeot, Toyota, Dacia i Kia ostvarili značajan napredak, dok su Fiat i BMW nazadovali.

Broj registracija je skočio na 1,26 miliona prošlog meseca u EU i zemljama EFTA-e, saopštila je ACEA (sa 1,19 miliona prošle godine). Jedanaestomesečna prodaja je takođe za 4 odsto veća, i iznosi 14,5 mliona vozila.

Prodaja PSA je značajno napredovala, za masivnih 83 odsto, jer rezultati Opel/Vauxhalla nisu bili uključeni u statistiku prošle godine. Marka Peugeot je ostvarila za 20 odsto bolje rezultate, čemu je u najvećoj meri doprinela povećana potražnja za 3008 i 5008, dok je prodaja Citroena, koji je započeo isporuke C3 Aircrossa, porasla za 15 odsto. DS je u padu za 9 odsto, dok je Opel/Vauxhall sa prošlogodišnjih  73.377 prodatih automobila u novembru pao na 71.953.

Volkswagen grupa je zabeležila rast od 5 odsto, gde kolo vode Seat i Škoda (obe marke su ostvarile napredak od 12 odsto). I u ovom slučaju su za bolje rezultate „krivi“ krosoveri – Kodiaq i Ateca. Audi je poboljšao prodaju za 3,6 odsto, Volkswagen 1,5 odsto a Porsche 1 odsto.

Renault grupa se popravila za 10 odsto, s tim što je marka Renault povećala prodaju za 5 odsto a Dacia za 25 odsto.

Fiat Chrysler je pao za 1 odsto, dok su Jeep sa 28 odsto i Alfa Romeo sa 23 odsto nadoknadili minus Fiata od 6,8 odsto.

Prodaja Forda je porasla za 4,3 odsto.

Što se azijskih marki tiče, Kia je napredovala za 13 odsto nakon lansiranja Stonica, dok je Hyundai takođe bio bolji, i to za 6 odsto. Broj novih registracija Toyote je povećan za 12 odsto, što može da se zahvali dobroj prodaji C-HR krosover, dok je Lexus takođe bio bolji, i to za 14 odsto, gde su prednjačili NX i CT modeli. Nissan je pao za 5 odsto.

Mercedes-Benz je popravio prodaju za 2,1 odsto, dok je BMW pao za 2,2 odsto.

Kada je reč o pet najvećih evropskih tržišta, Nemačka, Francuska i Španija su postavile dvocifren (ili veoma blizu dvocifrenog) napredak izraženo u procentima, za razliku od pada drugog po veličini tržišta, britanskog, za 11 odsto.

Savladavanje krize

Evropski region je na putu da ostvari najbolje prodajne rezultate u poslednjih deset godina, čime bi se zacementirao povratak iz globalne recesije i dužničke krize nekih evropskih zemalja, što je veoma nepovoljno uticalo na automobilsko tržište godinama. EU je u trećem kvartalu podigla bruto dohodak, dok je nezaposlenost u zemljama koje koriste evro najniža u poslednjih devet godina, što je podstaklo prodaju automobila, posebno prostranijih, SUV/krosover tipa.

„Kriza je prevaziđena a u godinma koje dolaze, potražnja će nastaviti da raste“, rekao je Peter Fus, partner konsultantske firme EY. „Prognoze, što se ekonomskog rasta tiče su dobre a kamate ostaju niske, što finansijske uslove pri kupovini automobila čini atraktivnim.“

Izvor: Reuters & Bloomberg

 

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovaj rast prodaje „krosover/SUV“ vozila B i C segmenta u Evropi mi je fascinantan. Proizvodjači, naime, kao da su u potrazi za novim dizajnerskim rešenjima i što boljom aerdinamikom se „godinama trudili“ da nove i nove generacije vozila učine što manje funkcionalnim, pa smo imali sve tešnja, niža i sa manjim klirensom vozila B i C segmenta, u koja se sve teže ulazilo (jer si sedeo negde dole, na podu, a pod kola visinom blizu asfalta), a i iz njih teže izlazilo. Onda su odlučili da uz minimalna ulaganja FUNKCIONALNU alternativu tome ponude u malo povišenim vozilima (najčešće na bazi… Pročitaj više »