1. Home
  2. Vesti
  3. Novi sistem merenja potrošnje i emisija ušao u primenu
Novi sistem merenja potrošnje i emisija ušao u primenu
1

Novi sistem merenja potrošnje i emisija ušao u primenu

4.34K
1
Podelite sa prijateljima:

Konačno je novi set testova emisija (WLTP i RDE) počeo da zamenjuje postojeći (New European Driving Cycle – NEDC), koji je dizajniran i u primeni je još od osamdesetih. Na svetskom nivou usaglašeni testovi i procedure, uvode oštrije laboratorijske kriterijume prilikom izračunavanja potrošnje goriva i emisija ugljen dioksida, kao odgovor na brojne kritike procedura propisanih ranijim setom testova poznatim pod skraćenicom NEDC.

Osnovna razlika između dva seta procedura se prevashodno ogleda u tome da WLTP propisuje ciklus testne vožnje koji je mnogo približniji uslovima u stvarnom životu, od onoga koji je definisan prethodnim procedurama. Podsetimo, ranije su testovi trajali samo 20 minuta uz ukupno 11 kilometara test distance, i sve to konstantnom brzinom, u istom stepenu prenosa, pa čak i pod identičnom temperaturom. Međutim, sada će test vozači morati da prevale više nego dva puta veći broj kilometara, uz povećanu prosečnu brzinu, od ranijih 34 km/h na sadašnjih skoro 50 km/h i sa maksimalnom dozvoljenom brzinom od oko 130 km/h (ranije 120 km/h).

Pored toga što se novim testovima uvodi duži testni ciklus, pri čemu se testirano vozilo kreće u različitim stepenima prenosa, novina se odnosi i na to da će testirani primerci morati da imaju i dodatnu opremu, umesto samo standardne, kako su to raniji propisi nalagali. Pored toga, WLTP testovi će imati za rezultat i merenje, emisija štetnih azotnih oksida, u realnim uslovima, za razliku od ranije propisanih merenja ugljen dioksida.

Počev od ovog meseca, svi novi modeli automobila će morati da budu podvrgnuti testovima sa novim procedurama, kako bi dobili nužna odobrenja za prodaju na tržištu Evrope.

Procene su da će primena novih propisa dovesti do toga da se za rezultat testova dobiju cifre koje će biti za 15 – 20% optimističnije u odnosu na one postignute u stvarnom životu, za razliku od rezultata koji su dobijeni primenom starih propisa, a koji su odstupali za čak 41 procenat. Pored toga, primena novih procedura će “zatvoriti rupe” u propisima, koje su omogućavali raniji mandatorni testovi, a koje su proizvođači masovno koristili.

Očekuje se da najveće razlike u očitavanjima pretrpe vozila nižih segmenata.

 

(4335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

Jedva čekam da deklaracije budu ispisane prema ovim novim standardima.