1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai će ove godine u Nošovicama proizvesti znatno manje elektromobila nego što je planirano
Hyundai će ove godine u Nošovicama proizvesti znatno manje elektromobila nego što je planirano
4

Hyundai će ove godine u Nošovicama proizvesti znatno manje elektromobila nego što je planirano

74
4
Podelite sa prijateljima:

Nošovicka fabrika automobila marke Hyundai predviđala je da će ove godine udeo potpuno električnih vozila u njenoj proizvodnji biti 17 odsto. Zbog niske potražnje, taj procenat je ipak samo 10 odsto, što je pad za tri procentna poena u odnosu na prošlu godinu. Iako fabrika i dalje planira električnu budućnost, stvarnost, koja ne ispunjava očekivanja, predstavlja veliki problem za planiranje proizvodnje i narudžbina od dobavljača, prema rečima portparola Petra Mihnika. To je izjavio u sredu na konferenciji u Brnu o očekivanom razvoju automobilske industrije.

Potpuno električni model koji proizvodi fabrika u okrugu Frýdek-Místek je Kona. „Deset odsto nije malo, ali problem je razlika u odnosu na očekivanja. Na primer, imamo ugovorene kapacitete sa proizvođačima baterija. Neki dobavljači su s obzirom na potražnju za hibridima na granici svojih kapaciteta,“ rekao je Mihnik.

Prema njegovim rečima, razvoj tržišta je vrlo nepredvidiv i u narednim godinama. Podsetio je da bi od sledeće godine trebalo da stupe na snagu pooštrene emisijske norme, ali nije sigurno da li će biti ublažene.

„Prete nam kazne ako ne prodamo dovoljno niskoemisijskih vozila. Nema mnogo načina da se to reši, a ta rešenja nemaju ekonomski smisao. Nemaju smisao ni za kupce, a verovatno ni za celu Evropu,“ dodao je Mihnik.

Fabrika u Nošovicama ukupno proizvodi, uključujući hibride, 40 odsto automobila sa alternativnim pogonima. Pošto su kupci i van Evrope, udeo automobila sa alternativnim pogonima za evropsko tržište je još veći.

„Elektromobilnost je i dalje naša jasna budućnost. Trenutno smo u mogućnosti da proizvodimo 30 odsto električnih automobila i pripremamo se za povećanje kapaciteta na 50 odsto. Kada će se to dogoditi, zavisi od razvoja tržišta,“ napomenuo je Mihnik. Sledeće godine u leto, fabrika će povećati proizvodnju baterija nakon preuređenja jedne od hala.

Ove godine iz nošovicke fabrike treba da izađe više od 330.000 automobila, a u njoj radi 3.100 ljudi.

Cela grupa, sa sedištem u Južnoj Koreji, planira da do 2030. godine poveća globalnu proizvodnju automobila na 5,5 miliona, što je rast od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Dva miliona od toga biće električni automobili, a broj modela će dostići 21. Broj hibridnih modela treba da se poveća sa sedam na četrnaest.

AutoRepublika

(74)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Sudeći po visini popusta koje već duže vreme daju na električne verzije, slabo im ide ta prodaja

s mile

da se primetiti buđenje prodavaca automobila, poneko sniženje, poneka akcija. Predugo su bili uljuljkani, praktično dinar nisu za reklame i akcije davali, ali da se primetiti onako stidljivo da se bude i ukazuju da se može povoljnije kupiti auto…

BB

Čak i stare gume im prave problem 😜

MRN

Samo im posle dužeg čekanja u salonu na prvog kupca treba vremena da se „malo nameste“ 😊

https://www.reddit.com/r/teslamotors/comments/nylxy8/foam_came_loose_anyone_else_have_this_happen/