1. Home
  2. Sajmovi
  3. Salon automobila u Parizu sa lica mesta (MEGAGALERIJA)
Salon automobila u Parizu sa lica mesta (MEGAGALERIJA)
31

Salon automobila u Parizu sa lica mesta (MEGAGALERIJA)

991
31
Podelite sa prijateljima:

Od 14. do 20. oktobra, Pariz je svetska prestonica automobila. Svake parne godine ovde se održava međunarodni Salon Automobila, s tim da je ove jubilarni devedeseti! Nakon više nego neuspešnog predhodnog iz 2022. godine, kada je pored nekoliko evropskih proizvođača velika većina ostalih bila iz Kine (u 90 % slučajeva električna vozila), ove godine organizator je uspeo da privuče znatno veći broj tradicionalnih konstruktora s Starog konrinenta.

Tim bolje jer s nepunih 400.000 posetilaca predhodni je bio najslabije posećen u poslednjih par decenija, ranije se ta cifra kretala između 1 i 1,3 miliona! Uzevši u obzir da su ove godine zastupljeni renomirani brendovi kao što su Alfa Romeo, Alpine, Audi, BMW, Cadillac, Citroen, Ford, Kia, Mini, Renault, Peugeot, Opel, VW, Škoda… Kao i gomila Kineza, za očekivati je znatno bolja „berba!“

Sve u svemu, preko 200 izlagača, 50 proizvođača i nekih 400 izloženih modela, zbog čega je dupliran izložbeni prostor, koji se ove godine proteže na sedam ogromnih hala. Svašta se tu može videti, pored 2-3 „udarne“, gde su uglavnom konstruktori s novitetima, treba spomenuti i halu 7,  gde je izložba 25 mitskih autobila poznatim nam iz filmova, navedimo samo Aston Martin DBS (James Bond), Batmobil, Chevrolet Camaro (Transformers), DeLorean DMC-12 (Povratak u budućnost), Ford Grand Torino (Starski & Hutch)…

Kao i obično, ko ima vremena i volje može provozati mnoge novitete, u tu svrhu predviđeno je nekoliko pisti u okviru samog salona, odnosno izvan njega. Ni ove godine vaš dopisnik nije „preskočio“ ovu manifestaciju, iako su odlazak i poseta prilično iskomplikovani (transport i parking koji je postao muka živa u Parizu, u vreme održavanja Salona na test voznji je bio Subaru Solterra, za koji se zbog težine iznad 2 tone sat vremena parkiranja naplaćuje 18 evra), o umoru nakon više desetina pređenih kilometara bolje da ne pričam.

No, saloni su mesto gde se obnavljaju i uspostavljaju novi nazovi poslovni kontakti s predstavnicima proizvođača, što je za jednog dopisnika iz tamo neke Srbije od vitalnog značaja za nastavak saradnje. Manimo se zato piskaranja, a kako slike govore više od reči, prepuštam vam da uživate u mega galeriji. Neću vam ni navoditi izložene novitete, mnogi od vas verovatno su bolji poznavaoci automobilskih zbivanja od dole potpisanog, prepoznaćete ih i sami!

Perica Rajković

(991)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

31 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Onaj plavi Bigster je najbolji od svega izloženog.

Aleksandar Zlatković

I ja sam mišljenja da mu ta boja najbolje stoji.

s mile

Uh, fantastična galerija.
Hvala Peki odmah izveštj sa sajma.

Mene su dojmili oni filmski automobili, dobra ideja da se izlože.

BB

Gdje si vidio hostese? Ja samo vidio „pendrek efendije“ oko neke Alfe

Milan Grozdanović

Supreme Leader ima mogućnost da vidi šire i dalje od sviju nas xD

Matija

Ima ostro oko! 🙂

Matija

MIslis na ove tri sirotice? Yankee, zar USA nema nesto bolje?! 🙁

comment image

s mile

Svet je otišao u k…. favorizuju se elektro utomobili, buckaste devojčice, umesto dobrih cica extra namontiranih kao kod nas na sajmu 😉
Nekom priikom sam bio na sajmu građevine u bgd, još bolje hostese nego na auto sajmu

M M

kakav sajam takve i ribe 🙂

Yankee

Zapravo ovo je normala u Americi. Nema vise da vidis polugole zene kako poziraju pored automobila vec profesionalno obucene zene (cesto i muskarce) koje su zapravo u stanju da odgovore na bilo koje pitanje koje imas o autima.

Matija

Prihvatam „profesionalno obucene zene“, uopste nisam za golotinju. Ali ove tri izgledaju kao da su na odmoru u skolskom dvoristu. Nase klinke izgledaju mnogo bolje.

S mile

Gde ih nadju ili koliko vremena im daju da prostudiraju tematiku… Ono… Da uce pred sajam… Da bi dali odgovor na bilo koje pitanje. Pre je to ono osnovno, a da te proslede prodavcima za iole tesko pitanje.

MRN

Peki, promeni fotografiju na onoj sajamskoj novinarskoj akreditaciji, da na slici ličiš na sebe. Pomislih, naime, najpre da je na slici zaštićeni svedok Ljubiša Buha Čume, ali, srećom ima posle i ona tvoja fotografija za volanom VW-a, pa shvatih tako da je i na akreditaciji ipak tvoja fotografija 😀

Bungi

Dovoljno je samo pogledati eleganciju prošlih modela:testarosa, db9, 406,..i debakl današnje VW ID serije .Ništa bolji nisu ni modeli Audi, BMW, Mercedes, PSA , Reno.Neukus, nesklad i sijaset kvaziretro električnih kutija.Kuda ide ovaj svijet.???

Matija

Peki, cestitam! Uradio si veliki posao na najbolji nacin, nikada nisam video bolju informaciju sa nekog salona automobila! Sledeci put bih ti rado pravio drustvo. 🙂 Donja slika sadrzi, po mom misljenju, najinteresantniju informaciju: pogonska osovina sa motorima u tockovima. Motori u tockovima nisu nista novo, medjutim novo je resenje za ugradnju kocnice!!! Svi koncepti motora u tockovima muku muce sa ugradnjom kocnice – potrebno je paralelno ugraditi vise rotirajucih i nepokretnih delova jedne pored drugih, sto predstavlja veoma tezak arhitektonski problem. Svaki dosadasnji koncept donosi sasvim specificna resenja za ugradnju kocnice, koji po pravilu za zamenu diska i obloga… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 dana pre od strane Matija
Rikošet

Nekako nisam siguran da je ovo najbolja pozicija za elektromotor, pa me zanima kako gledate na sledeće stvari. Naime, točkovi su izloženi vlazi, ok biće taj elektromotor ušuškan, ali kad je postavljen u točku, vlaga do njega lakše dolazi nego kad je na sredini vozila? Druga dilema je premiještanje velike mase na točkove, to vjerovatno dodatno opterećuje pneumatike ili ja griješim? Treće najveće vibracije na automobilu su na točkovima, a isti su veoma izloženi jer su na ivicama automobila pa bi udarac u neku udarnu rupu na putu ili udar drugog vozila u točak vjerovatno prouzrokovalo veliki, puno veći trošak… Pročitaj više »

MRN

Ma, jok, grešiš … Jer, kad se stave neki „lepi“ i „savremeni toČCi“ ( neka baš „mesnata guma“, npr. 275/30×21 ), ima ta guma sama da odlično amortizuje i da elektromotor bude maksimalno bezbedan od bilo kakvih vibracija ili udaraca 😊

Rikošet

Neki dan pročitah da Audi RS Q8 ima 23-inčne točkove sa pneumaticima dimenzija 295/35…

Motor mora biti s tri cilindra da ne zagađuje životnu sredinu, ali pneumatici mogu da budu sve veći i veći…

MRN

Pa, ja „ubih kao zeca“ istovremeno dve gume od 21″ na testnom BWW 520d pri prelasku preko rupe od 5-6 cm dubine. Preko koje su svi normalno prelazili, osim njega.
Ali, barem bi mu u tako velike felne „u točkove“ bez problema stali električni motori 😀

Izmenjeno 1 dan pre od strane MRN
Rikošet

Ne znam ovo s pneumaticima me podsjeća na ženske cipele s velikim „platformama“.

Nema smisla u praksi, lomi noge i zglobove, nije funkcionalno, ali niko ne pomišlja da odustane ni proizvođači, a ni žene…

Matija

Pitanje ti je na mestu! Sve zavisi od primene i primenjene tehnologije motora. Kada se radi o primeni, tj. nameni vozila u koja treba ugraditi motore u tockovima, moj stav je sledeci: 1. Vozila za gradski saobracaj, svih vrsta i velicina. Razlozi: – male brzine i relativno dobar kolovoz; – arhitektura koja omogucava perfektno iskoriscenje prostora; – pasivna bezbednost jer motor nije vise u karoseriji vec u tocku. 2. Terenska vozila za teske uslove. Razlozi: – mala brzina; – velika sloboda kretanja tocka jer nema homokinetike kao ogranicenja; – jednostavno prilagodjavanje obrtnog momenta na svakom tocku. Sto se tice hermetizacije… Pročitaj više »

BB

Slažem se… Mali automobili ili kvadracikli i manji terenci…

Sve što vrišti od silnih kilovata će samo donijeti probleme pri ovakvoj koncepciji…

Stari Dejan

NEVS Emily GT.
Pisao članak za to. Definitivno vredno pažnje.

Matija

Citao sam i vec zaboravio! 🙂 Pogledao sam ponovo u internet ali jos nema novijih informacija, poslednje su iz aprila ove godine.

M M

Kakva šarada svega i svačega….. Rekao bi auto vašar
Ovde ima 50% brendova za koje ja nisam nikad čuo. A tek modela……
Forsira se roba koja slabo ide. Jebaše amerikaneri Evropu….. a sve je krenulo s dizelgejtom.
E pa eto sad Europo. Bićeš brzo gladna…. Bez grejanja, bez energije. A odavno je bez pameti.
Rekoh ja davno da je raspad SFRJ bila vežba….

BB

Vježba…
Ali fora je da izvođači radova koji su radili na dezintegraciji bivše nam države sada ne kontaju da im se dešava isti scenario…

Peki

U vezi manekenki informacija da se sa time prestalo pre vise godina. Ranije su tokom novinarskih dana bile angazovane profesionalne manekenke, koje su potom bile zamenjene „obicnim“ devojkama, jbg „raja“ nije imala pravo na takve lepotice! Ipak i one su bile elegantne, u dopadljivim uniformama brenda, no onda su se pobunile feminiskinje s pricom kako to nije „stocna pijaca“ i zahtevom da se ukine njihovo „eksploatisanje“. Za pocetak brendovi koji su ih angazovali izmenise im uniforme i sandale s stiklom zamenise patikama, no malo po malo doslo je dotle da se devojke gotovo vise ni me angazuju, mogu se pronaci… Pročitaj više »

S mile

Feminiskinje ukidaju radna mesta devojkama. Koji pajseri brate mili…

BB

Pa… koliko feministikinje znaju o autima? Očigledno da su to te…
🙂

Matija

OK, slazem se da zene na standovima nisu izlozbeni eksponati vec treba da budu dobro informisane o vozilima za koje su zaduzene.

Ko su feministkinje? Uglavnom nezadovoljne zene a sta to znaci, nije potrebno da objasnjavam. Citao sam ovde njihove price o odnosu muskarac – zena, ispada da muskarac uopste ne sme da se obrati nekoj zeni da bi uspostavio kontakt, jer je to vec akt nasilja???