1. Home
  2. Prezentacije
  3. Restilizovani Citroen Ami očarao publiku
Restilizovani Citroen Ami očarao publiku

Restilizovani Citroen Ami očarao publiku

358
1
Podelite sa prijateljima:

Jeftini električni automobil Citroen Ami podvrgnut je planiranom restilizovanju, što se zbiva, evo već u petoj godini tržišnog života sićušana, i što je učinjeno kako bi se uprava koncerna Stellantisa osećala sigurnije na tržištu, posebno nakon dolaska moćnog konkurenta iz Renaulta.

Citroen Ami je debitovao 2020. godine, a predvodnik ovog budžetskog modela je bio koncept Ami One iz 2019. godine. Taj je predstavljen kao ideološki naslednik legendarnog „ružnog pačeta“ Citroena 2CV-a (donja fotografija), kao jednog od najpopularnijih i najjeftinijih automobila u istoriji svetske automobilske industrije.

Što se tiče dizajna, konceptualni Ami One i serijski Ami ni izdaleka ne podsećaju na Citroen 2CV, ali sada, kada se u nedostatku kreativnosti i sposobnosti da se ponudi nešto novo, nešto što bi obeležilo aktuelni trenutak za naredne generacije, retro tema ponovo promoviše u evropskoj automobilskoj industriji, Stellantis „marketari“ su odlučili da estetski približe Ami i 2CV. Koliko su u tome uspeli, prosudite sami, rezultat je predstavljen na fotografijama, a premijera uživo ažuriranog Citroena Amija je održana juče na Salonu automobila u Parizu.

Podsetimo da Citroen Ami nije punomasni električni automobil, već maleni dvosed ukupne dužine od 2.410 milimetara, to jest  električni četvorocikl klase L6e. Takve u Francuskoj mogu da voze tinejdžeri od 14 godina, u Nemačkoj oni od 15 godina, s tim da valja reći da je maksimalna brzina kretanja ograničena na 45 km/h. U vreme debija, Citroen Ami je koštao od 6 hiljada evra, sada nastupa s cenom od 7.990 evra, što otprilike otvora i stopi inflacije u međuvremenu (oko 35%). Skromnaa cena se objašnjava jednostavnošću konstrukcije i nedostatkom moderne pasivne i aktivne sigurnosne opreme.

Ne morate da kupujete Citroen Ami po punoj ceni, možete ga iznajmiti. Naravno, ne kod nas. Trenutna osnovna tarifa u Francuskoj predviđa jednokratnu uplatu od 1.400 evra, a zatim 45 evra mesečno tokom jedne i po godine. Citroen Ami takođe ima komercijalnu verziju nazvanu Cargo, i ona dolazi bez suvozačkog sedišta. Za više od četiri godine proizvodnje, Citroen je prodao više od 65 hiljada Amija, što je dobar rezultat za model sa tako ograničenim tehničkim karakteristikama.

Ažuriranje je za Citroen Ami došlo u pravo vreme, pošto su električni četvorocikli Mobilize Duo i Bento (Mobilize je zavisno društvo koje posluje u sastavu grupe Renault) isto tako debitovali u Parizu. Oni će pokušati da odvuku kupce od Citroena Amija i od njegovih rođaka, Opela Rocksa i Fiata Topolina.

Restilizacija je Citroenovom Amiju donela novi dizajn prednje i zadnje strane sa izbočenim farovima/svetlima „a la Citroen 2CV“. Oblikovani plastični paneli su, kao i ranije, potpuno simetrični, odnosno prednji je zadnji i obrnuto, ali sa različitom svetlosnom opremom. Leva i desna strana karoserije su takođe iste, pa je bočna rešetka koja se pojavila, prepoznata kao ona koja podseća na rane verzije Citroena 2CV-a, i nalazi u prednjem delu školjke s desne strane i u zadnjem delu karoserije na levoj strani.

Novi lukovi iznad točkova su postali više reljefni kako bi ličili na blatobrane, opet pogađate – Citroena 2CV-a. Prednji i zadnji deo sada su ukrašeni novim, ovalnim amblemom slavnog francuskog brenda. Točkovi, tačnije felne su dobile nove kapice sa ornamentom od zaobljenih piksela. Raznovrsnost dekora stvaraju nove nalepnice na školjki.

Nismo naišli ni na kakve promene u unutrašnjosti Amija koji dolazi s ravnim plastičnim stolicama. Ni u tehničkom delu nisu najavljena ažuriranja. Ami koji je bio aktuelan do restilizacije pruža jedan elektromotor na prednjoj osovini snage 6 kW (8,2 konjske snage) i bateriju kapaciteta 5,5 kWh, čije je potpuno punjenje dovoljno za 75 kilometara laganog kasa (imajući u vidu maksimalnu brzinu kretanja od samo 45 km/h, što je zakonsko ograničenje za kvadricikle).

Plažna verzija Buggyija, koja je već bila u Amiju nezategnutih bora, u ažuriranoj karoseriji predstavljena je u statusu koncepta sa „zubastim“ točkovima i drugim „zamlatnim pojedinostima“ prikladnim za ovu modifikaciju. Tu su i smešne smešne terenske „šljokice“. Serijski ažurirani Ami Buggy će biti jednostavniji, ako tako nešto uopšte i može postojati. Serijski modernizovani Ami će se naći u prodaji 2025. godine, ali njegove cene još nisu objavljene.

AutoRepublika

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Slatka, mala rugobica! 🙂 Ovakvi automobilcici su nam potrebni jer malo trose, zauzimaju malo mesta i – popravljaju raspolozenje! Zamislite punu ulicu ovakvih igrackica! 🙂