1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Chery upošljava fabrike koje su u Rusiji napustili Nissan, Volkswagen i Mercedes
Chery upošljava fabrike koje su u Rusiji napustili Nissan, Volkswagen i Mercedes

Chery upošljava fabrike koje su u Rusiji napustili Nissan, Volkswagen i Mercedes

2.32K
1
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač automobila, kompanija Chery je započela proces montaže automobila u Ruskoj Federaciji. Ideja podrazumeva da se u fabrikama koje su napustile nemačke firme naznačene u naslovu, sklapaju vozila koja će se i prodavati u najvećoj svetskoj državi (umalo da napišemo „demokratiji“. Vest je objavio Reuters, pozivajući se na izvore koji su insistirali na anonimnosti.

Otkako su zapadne automobilske kompanije napustile rusko tržište, nakon što je tamošnja vojska nasrnula na Ukrajinu, kineski proizvođači automobila su povećali tržišni udeo u Rusiji na preko 50%. Sada proširuju svoje prisustvo i proizvode automobile u ovoj zemlji. Pored uvoza gotovih automobila u Rusiju, Chery, koji čini skoro petinu prodaje automobila na ruskom tržištu, uvozi skoro gotove automobile i završava njihovu montažu u tri ruske fabrike.

Najveći kineski izvoznik automobila verovatno se kladi na solidnu domaću potražnju, pošto je rusko tržište pogođeno ograničenom proizvodnjom i nedovoljno iskorišćenim proizvodnim kapacitetom.

Chery je u saopštenju precizirao da isporučuje automobile na rusko tržište, ali je isto tako naznačio i da ne namerava da gradi ili kupuje fabrike u Rusiji. Kompanija i predstavnici ruskog Ministarstva privrede nisu odgovorili na Reutersova pitanja u vezi sa montažnom aktivnošću u ruskim fabrikama. S druge strane, moskovske vlasti povećavaju poreze na uvezene automobile, što će potencijalno podstaći strane proizvođače automobila da proizvode lokalnu proizvodnju.

Potpredsednik Cheryija, Šon Ksiju je u julu najavio planove globalne ekspanzije, a koji podrazumevaju nastup na više od šezdeset novih tržišta u predstojeće tri godine. Tome može da našteti odluka EU o uvođenju dodatnih carina na kineska električna vozila.

Kako bilo, Tiggo i Exeed su počeli da silaze s proizvodnih traka postrojenja čijim su radom nekada upravljale nemačke kompanije, ali i japanski Nissan, dok sada proizvodnju nadgledaju novi vlasnici fabrika iz Ruske Federacije. Pominjemo Nissan jer je pre okupacije Ukrajine upravljao fabrikom u Sankt Petersburgu, kao mestu gde su sklapani Tiggo 7 i Xcite X-Cross 7. Ipak, portparol Nissana nije želeo da se uključi u ovu potencijalnu polemiku.

Chery koji koji upravlja markama Exeed i Omoda, je u 2023. godini, za skoro četiri puta povećao obim prodaje novih automobila na ruskom tržištu, na preko 200 hiljada jedinica. Dinamaka je data u poređenju s postignućima iz 2022. godine. U 2024. godini je pak, već premašio ovu cifru, proizilazi iz podataka objavljenih u bazi Autostata.

Zamenik regionalnog gubernatora Vladimir Popov je u avgustu izjavio da će ove godine biti proizvedeno 27 hiljada automobila u fabrici u Kalugi. Podsećamo ova je ranije bila u vlasništvu Volkswagena. Portparol Volkswagena nije odgovorio na zahteve za komentar.

U drugoj fabrici, onoj izgrađenoj u Esipovu koje se nalazi u moskovskom komšiluku, proizvodi se luksuzni model Exeed VX, naveli su pomenuti izvori. Tom fabrikom je nekada upravljao Mercedes-Benz.

AutoRepublika

(2321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Kineska šrafciger industrija. Nadam se da će rusija poraditi na svojoj proizvodnji. Pa makar i na proizvodnji licenciranih automobila.
Čudi me da kinezi ne zele za prave fabrike. Ipak time trajno osvajaju trziste.