1. Home
  2. Prezentacije
  3. Koncept Alpine A390_β postaje vesnik prvog krosovera ove marke
Koncept Alpine A390_β postaje vesnik prvog krosovera ove marke

Koncept Alpine A390_β postaje vesnik prvog krosovera ove marke

127
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi krosover će se uskoro pojaviti u asortimanu francuske marke po imenu Alpine. Ovo je najavljeno je još 2021. godine, onda kada je grupa Renault predstavila dugoročnu strategiju kretaivnog naziva Renaulution. A na predstojećem Salonu automobila u Parizu će biti prikazan konceptni automobil pod nazivom Alpine A390_β, u kojem „beta“ samo govori o preliminarnoj fazi spremnosti projekta.

Sama kompanija pak izbegava termine „krosover ili SUV“, nazivajući budući adut „sportskim fastbekom“, a šef marke Filip Kref čak A390_β smatra analogom pravog sportskog automobila koji nosi oznaku Alpine A110 i dolazi s pet sedišta. Krosoversko raspoloženje u konceptu daju povećano odstojanje najniže tačke podvozja od tla i karoserija izrađena od neobojene plastike po obodu karoserije.

S druge strane, A390_β pruža dinamičnu siluetu, mišićave konture školjke i vrata bez okvira za prozorska stakla. Dužina automobila je na nivou od 4,7 metara, širina je 1,9 m, dok je visina 1,55 m.

Prilikom razvoja automobila posebna pažnja je posvećena zasebnom aerodinamičkom segmentu vozila. Prednji deo izveden u obliku klina nema tradicionalnu rešetku hladnjaka, ali postoji dvospratna hauba sa ispupčenjem. Ovaj element prolazi kroz panoramski krov i završava se na staklu prtljažnika, postajući tako mnogo veći.

Takođe, na stražnjici su ugrađena sklopiva anti-krila od 80 milimetara, i smeštena su iznad signalnih grupa. Sliku upotpunjuju spektakularni točkovi s felnama prečnika 22 inča napred i 23 inča pozadi. Prema rečima kreatora, izgled koncepta je 85% u skladu sa budućim serijskim električnim automobilom.

Ali unutrašnjost ovog prototipa je još uvek daleko od konačnog stila. To znači da je puna oštrih ivica i drugih ugaonih elemenata. Na prednjem delu su dvopozicione „kadice“ sa providnim naslonima za glavu, a pozadi je sofa s kalupom za smeštaj dva putnika. Pod i druge unutrašnje ploče pružaju rebraste površine koje podsećaju na stenu. Naravno, ništa od ovoga neće biti preneto na serijsku verziju A390-ke, koja će se zadovoljiti skromnijim enterijerom.

Već je poznato da će krosover biti zasnovan na serijskoj električnoj platformi AmpR Medium, ranije poznatoj kao CMF-EV. Nissan Ariia i Renault Megane E-Tech su već proizvedeni na istoj, ali će za brend Alpine biti modifikovana. Ako Ariya može da ima najviše dva elektromotora, onda se za krosover Alpine A390_β priprema pogonsko rešenje na četiri točka i to sa sva tri motora. Jedan od njih je smešten napred, dok su dva locirana pozadi. Dakle, kontrola vektora trakcije na zadnjoj osovini je obezbeđena za uzbudljivije vozačke doživljaje. Serijski Alpine A390 će prema preliminarnim informacijama razvijati 360 KS i posedovaće bateriju kapaciteta 90 kWh.

Proizvodnja krosovera po imenu Alpine A390 bi trebalo da startuje za oko godinu dana, što bi ovaj automobil učinilo drugim elektromobilom brenda, nakon lansiranja heča nazvanog Alpine A290. Nakon toga će i ikonični sportski četvorotočkaš s indeksom A110 biti preveden na električni pogon.

AutoRepublika

(127)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments