1. Home
  2. Vesti
  3. BMW Skytop ulazi u „serijsku proizvodnju“
BMW Skytop ulazi u „serijsku proizvodnju“
3

BMW Skytop ulazi u „serijsku proizvodnju“

1.86K
3
Podelite sa prijateljima:

Jedna od najvećih kritika koje imamo na račun konceptnih automobila obično leži u podatku da budu značajno izmenjeni do onog momenta kada uđu u serijsku proizvodnju. Naravno, često se desi da i ostanu samo konceptni modeli i da završe u nekom muzeju ili pod presom, ali čak i u najboljem slučaju – videćemo ih na ulicama u „upropašćenom obličju“ gde će sve ono čemu smo se divili biti eliminisano.

Znajući sve to, BMW smatra da ne mora da prati spomenuto nepisano pravilo. Uzmimo za primer model Skytop sa priloženih fotografija. Debitovao je ranije ove godine na skupu nazvanom Vila d’Este Concours d’Elegance i privukao dosta pažnje javnosti. Toliko pažnje da je nemački proizvođač odlučio da ga požuri u serijsku proizvodnju i to bez ikakvih promena.


Skytop je dizajniran od strane tima predvođenog Adrijanom van Hojdonkom, a inspirisali su ga klasični BMW 503 iz 1956. i BMW Z8 iz 1998. godine. Postoji malo direktnih referenci na ove automobile, osim što su uske pruge zadnjih svetala napravljene u približno istom stilu kao kod roudstera po imenu Z8.

Verovatno najzanimljiviji detalj je bio onaj na račun krova. Sastoji se od dve čvrste ploče koje se mogu skidati, sa unutrašnje i spoljašnje strane presvučene pravom kožom. Moraju se ukloniti i montirati ručno, a čuvaju se u prtljažniku.

Skytop je zasnovan na BMW-ovoj Seriji 8, ali su svi paneli karoserije potpuno novi. Spomenućemo da je optika potpuno originalna, a umesto zadnjeg reda sedišta, ugrađen je masivni luk koji skriva spušteno zadnje staklo. Reći ćemo i da je enterijer identičan automobilu na kojem je zasnovan.

BMW je potvrdio da će Skytop pokretati 4,4-litarski turbobenzinac sa osam cilindara i čak 635 konjskih snaga. Pogon je na sva četiri točka, a menjač osmostepeni automatski. Ovo je inače identična konfiguraciju koju možemo da vidimo na konfiguraciji Competition modela M8. Skytop bi trebalo da bude u stanju da ubrza od nule do 100 km/h za samo 3,3 sekunde.

Kao što smo spomenuli, ovaj fantastični koncept će ući u „serijsku proizvodnju“ naredne godine. Stavljamo spomenute reči u navodnike pošto će ručno biti napravljeno tek 50 jedinica. Ranije se spominjala cena od čak 500 hiljada evra, a ne sumnjamo da će svaki primerak biti naručen u rekordnom roku.

Narudžbe su omogućene već sada, a prvi automobil će biti isporučen novom vlasniku tokom narednog leta.

AutoRepublika

(1856)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Najzad nesto lepo i elegantno od BMWa! Zasluzuje atribut „premijum“!
Pedeset komada rucno napravljenih? Bice to mnogo, mnogo vise! 🙂

Bungi

Konacno BMW koji nije ruglo.Skrge u prednjem braniku treba malo smanjiti, sve ostalo je dosta dobro.Isti recept primijeniti kod redizajna nove sedmice.Ako se uopste onaj Djukecov frankestajn moze uljepsati.?

Renault Terminator🇷🇺Z

Ja se pridružujem pohvalama u komentarima.Pogon čistokrvan SUS!!!!To bre Bembaro💪