1. Home
  2. Vesti
  3. Još jedno retro izdanje Forda Bronca
Još jedno retro izdanje Forda Bronca
20

Još jedno retro izdanje Forda Bronca

153
20
Podelite sa prijateljima:

Teško da neki klasični američki terenac uživa u kultnom statusu kao što to čini Ford Bronco. To se pretežno odnosi na prvu generaciju koja je silazila sa pokretnih traka od 1966. do 1977. godine. Ne možemo reći da je originalni Bronco bio neki fantastičan terenac, čak ni u svoje vreme, ali danas služi kao baza za detaljne restauracije. Ford nas često voli podsetiti na slavna vremena i predstaviti nam konfiguracije po uzoru na legendarne pretke.

Međutim, ovaj put se ne sećamo originalnog Bronca, već njegovog naslednika sa nadimkom „Big Bronco“ (Veliki Bronco).

Bio je deo ponude samo 1978. do 1979. godine i definitivno dobija na popularnosti. A sedmedesete godine kao sedamdesete godine su one kojih se mnogi sećaju u pozitivnom svetlu. Bilo je „trave“ na pretek, demonstracija protiv političara i naravno super muzike. U takvim vremenima, Ford je nudio izuzetno agresivne bočne boje i to zapravo u formi nalepnica. I to ne samo na Broncu, već na gotovo svakom vozilu iz ponude u spomenuto vreme.

I evo nas u 2024. godini kada američki proizvođač vozila smatra da bi takav trend ponovo mogao da probudi nostalgiju. Ispred nas je sada paket koji Ford naziva „Free Wheeling“ (u slobodnom prevodu „neopterećeno točkiranje“) i dostupan je kao opcija na već postojećoj konfiguraciji nazvanoj Bing Bend. Ako Bronco već nije dovoljno retro, ovakvi detalji će sigurno mnogima vratiti sećanja na neka pomalo zaboravljena vremena.

Ford nam kaže da Free Wheeling već bio dostupan na manjem modelu po imenu Bronco Sport i da je interesovanje za njim bilo veliko, pa zašto ga ne ponuditi i na starijem bratu? Paket pruža tri boje (crvena, narandžasta i žuta) u bočnom delu vozila, a ovaj put je reč o pravoj farbi umesto nalepnica. Doživljaj je popunjen sa specijalnim 17-inčnim felnama koje do sada nisu bile deo Broncoove ponude, kao i izmenjenom maskom hladnjaka. Slična kombinacija boja je dostupna i u enterijeru i to posebno na sedištima.

Free Wheeling je dostupan samo u konfiguraciji sa četvoro vrata, ali za utehu, kupac može da bira između tri različita krova. Dva su plastična u boji vozila ili crnoj dok je dostupan i platneni.


Pošto je Big Bend bazna verzija Bronca, to znači da se ispod haube nalazi 2,3-litarski turbobenzinac sa 300 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko sedmostepenog manuelnog ili desetostepenog automatkog menjača.

Proizvodnja i prodaja startuje na proleće, a cena bi trebalo da iznosi oko 42 hiljade američkih dolara.

AutoRepublika

(153)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

20 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Umesto komentara jedna anketa: od ove cetiri poznate marke terenskih vozila, cije vozilo bi kupio?

– Jeep
– Bronco
– Grenadier
– Mercedes G.

MRN

Zna supruga šta valja 😊

igi

Bronco

Tamo Daleko

Zasto bas ova 4? Bronco i Mercedes G-wagen nemaju bas mnogo toga zajednickog. Na koji Jeep se misli? Renegade, Avenger, Wrangler, Grand-Cherokee… Mercedes G-wagen za civilnu (W465) i vojnu (W464) upotrebu se puno razlikuju tehnicki. Zasto su izostavljeni LR Defender i Toyota Land Cruiser? Kao pravo terensko vozilo, Land Cruiser J70 je i dalje neprikosnoven dok J250 i J300 iako luksuzniji su i dalje na klasicnoj sasiji i vrlo sposobna terenska vozila.

Matija

Slazem se sa tvojim komentarom, izbor sam napravio na brzu ruku. To sto nemaju mnogo slicnosti je bas dobro!

Yankee

Bronco, pod uslovom da je 1978-1979 generacija. Moja omiljena generacija F-Series i Bronco.

comment image

MRN

Ovo je onaj što je voleo da se prevrće ?

Yankee

Ne, to je Bronco II. Koji nije imao nikakve povezanosti sa velikim Broncoom osim po imenu. Bronco je bio zasnovan na F-150, a Bronco II na Rangeru.
Bronco II je bio veoma uzak, a visok, zato se cesto prevrtao u ostrim krivinama.

comment image

Matija

Dobar je!!!

S mile

– 5- Land Cruiser

Matija

I ja da odgovorim: moj izbor bi bio Jeep Wrangler Rubicon.

Izmenjeno 9 dana pre od strane Matija
Milan Grozdanović

G

Zoca

Mozda bi danas bilo zanimljivije komentarisati Bigster

MRN

Biće najkasnije sutra ta vest. Najpre se na samom izvoru proverava verodostojnost drugde objavljenih informacija 😊

MRN

Nisam ja mislio ništa loše. Povremeno, baš zahvaljujući tome što se ne trči da se bude prvi u objavi po svaku cenu, ovde objavljena vest bude kompletnija.

Matija

Bigster nije terenac vec samo SUV.