1. Home
  2. Industrija
  3. Toyota ulaže pola milijarde dolara u leteće taksije (VIDEO)
Toyota ulaže pola milijarde dolara u leteće taksije (VIDEO)
0

Toyota ulaže pola milijarde dolara u leteće taksije (VIDEO)

62
0
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila Toyota ulaže stotine miliona u američku kompaniju Joby Aviation, čiji bi električni avioni trebalo da počnu da nude leteće električne taksi usluge već sledeće godine.

O takozvanim letećim taksijima se priča godinama, ali zaboravite na koncept letećeg automobila. Kompanije koje rade na ovoj tehnologiji razvijaju mašine tipa VTOL, odnosno sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, koje često imaju oblik dronova ili konvertiplana (definisan od strane Svetske federacije vazdušnih sportova) kao vazduhoplov koji koristi snagu rotora za vertikalno poletanje i sletanje – VTOL). To jest, mašine sposobne da menjaju nagib svojih motora i kreću se kao helikopter i avion.

Kalifornijska kompanija Joby Aviation takođe radi na mašini tipa konvertiplan (ako u srpskom jeziku postoji pogodniji termin od ovog, zamolićemo vas da napišete u komentaru), čiji je koncept takođe privukao pažnju Toyote. Odlučila je da investira u ovu kompaniju kao deo fokusa na obezbeđivanju mobilnosti.

Sada je japanski proizvođač automobila najavio planove da uloži još 500 miliona američkih dolara u američku kompaniju, čime je ukupan iznos ulaganja dostigao 849 miliona dolara.

Saradnja japanske i američke kompanije traje već sedam godina, dok bi kompanija Joby trebalo da obezbedi prvi plaćeni let za javnost već sledeće godine. Tokom avgusta, kompanija je završila četvrti od pet koraka za dobijanje homologacije, a serija probnih letova trebalo bi da se obavi tokom prve polovine sledeće godine.

Kompanija se pohvalila i proizvodnjom treće mašine i planom za povećanje proizvodnih kapaciteta. Kao što se vidi sa slika i video snimka, mašina je opremljena sa šest elektromotora na mehanizmu za nagib, zahvaljujući kojima može da sleće vertikalno kao helikopter, a zatim da se kreće kao klasičan avion na dužim putovanjima.

Ne znamo tačne parametre mašine, ali bi trebalo da primi pilota i četvoročlanu posadu, dok bi maksimalna brzina trebalo da dostigne 322 km/h. Oštra homologaciona provera letećih električnih taksija trebalo bi da počne sledeće godine u Dubaiju.

Istovremeno, Toyota nije jedina automobilska kompanija koja ulaže u slične mašine. Hyundai, Stellantis i kineski Xpeng takođe ulažu u segment letećih taksija sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (a često i električnim pogonom).

AutoRepublika

(62)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments