1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Ova Hyundaijeva Elantra ima preko milion kilometara na satu
Ova Hyundaijeva Elantra ima preko milion kilometara na satu

Ova Hyundaijeva Elantra ima preko milion kilometara na satu

109
0
Podelite sa prijateljima:

Za automobile iz Južne Koreje često možemo da čujemo onu priču koja otprilike kaže „dobri su kao da dolaze iz Japana, ali koštaju daleko manje novca“. Nismo baš sigurni da li bismo se složili sa takvom tvrdnjom i moraće da prođe još dugi niz godina, pre nego što Hyundai i Kia steknu onaj kultni status u oblasti pouzdanosti kao što ga imaju Toyota i Honda, a jedan primerak iz Kanade pripomaže takvoj tvrdnji.

Reč je o modelu Elantri iz 2008. godine koji je do sada prešao više od milion kilometara. I pre nego što krenu priče, „pa svaki dizel na Balkanu je prešao toliko“, spomenućemo da ovaj primerak još uvek ima originalni motor i da ni u jednom momentu nije aktivirana garancija na mehanici.


Većinu spomenute kilometraže je „odradio“ čovek po imenu Džoselin Roj. Kupio je automobil 2011. godine od strane izložbeno-prodajnog salona Hyundai Granby u istoimenom gradu u kanadskoj provinciji Kvebeku. Elantra je tada imala oko 30 hiljada kilometara na satu, a Rojov posao je bio da razvozi hranu na kućne adrese. Godišnje je prelazio više od 100 hiljada kilometara, a vozilo će posedovati do 2020. godine kada ga je vratio u isti salon i kada ga je preuzeo novi krosover Kona.

Roj je u jednom intervjuu rekao da nema neke posebne tajna kako je Elantra toliko kilometara prevalila. Kaže da je od vozila zavisila njegova plata, pa je samim tim redovno radio svo održavanje, prateći fabrička uputstva i nije štedeo na rezervnim delovima. Dodao je da je jedini razlog zašto se rešio ovog kompaktnog automobila taj što više nije bio voljan voziti četvorotočkaš sa manuelnim menjačem.


Osoblje salona je zatim kontaktiralo Hyundaijevu kanadsku državu i prodali su im vozilo, a ovi su pak odlučili da ga doniraju televizijskoj emisiji nazvanoj „Roulez au Suivant“ „Sledeći, molim“. Voditelj ove emisije je automobilski novinar Entoin Džubert, a u zajedničkom delovanju s korejskim proizvođačem vozila, konkretan primerak je restauriran.

Izabrana je posebna plava boja po uzoru na Hyundaijeve modele iz takozvane linije N, a zatim su dodate i nove felne, više opreme i još dosta sitnica. Kada posao bude kompletiran, Hyundai će reći da je ugradio preko stotinu novih delova.


Nažalost, među njima nije i motor i bilo bi svakako zanimljivo videti 2,0-litarski turbobenzinac sa 275 konjskih snaga iz Elantre N u ovoj šestnaest godina staroj Elantri. Hyundai kaže da je uklonio sve mehaničke nedostatke, ali da je ispod haube i dalje fabrički motor sa preko milion kilometara na satu. Elantra se ove godine nudila „preko bare“ samo sa 2,0-litarskim atmosferskim benzincem sa 143 „grla“, a spomenuti manuelni menjač ima pet stepeni prenosa.

Kada je posao kompletiran, automobil je doniran za nagradnu igru, a pobedio je šesnaestogodišnji Elojik Lačans. Zanimljivo, rođen je iste godine kada je ova Elantra napustila pokretnu traku.


Kao što smo spomenuli na početku, ovakve priče samo mogu da pomognu Hyundaiju da izgradi imidž i reputaciju da zaista može ići u isti koš sa Toyotom i Hondom…

AutoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments