1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota smatra da će se i ove godine nastaviti rast cena novih automobila
Toyota smatra da će se i ove godine nastaviti rast cena novih automobila
4

Toyota smatra da će se i ove godine nastaviti rast cena novih automobila

268
4
Podelite sa prijateljima:

Svi smo svedoci veoma neprijatnog trenda porasta cena novih četvorotočkaša, a sada stižu dalje obeshrabrujuće najave u tom smislu. Naime, uprkos jasnoj tendenciji oporavka lanaca snabdevanja, zvaničnici najvećih svetskih proizvođača nastavljaju da veruju da će se produžiti priča oko rasta cena novih automobila. Tako, izvršni rukovodilac Toyote zadužen za tržište Severne Amerike, Džek Holis za Automotive News kaže da će ove godine prosečna cena automobila u Americi dostići i prestići cifru od 50 hiljada dolara.

Prognoza se temelji na pretpostavci da će tražnja nastaviti da bude izraženija od ponude, što je pomalo paradoksalno, kada se zna da je prosečan stepen iskorišćenosti pogona (barem u Evropi, kako pisasmo pre nekoliko dana) na nivou koji je blizak cifri od 58%. U izveštaju se navodi i da je oko 6 miliona kupaca novih vozila koji su onemogućeni u odluci u kupovini usled dostupnog lagera zaliha i cena željene robe na četiri točka.

Direktor prodaje japanske kompanije sa sedištem u Americi, Toyota Motor North America, pomenuti Holis je nagovestio da se firma nada da će u 2023. godini, matični brend i Lexus uspeti da privuku još stotinak hiljada kupaca više nego što su to učinili prošle godine na tlu SAD, kada su isporučili 2,1 milion primeraka. Uprkos tome, moguć je blagi pad Toyotinog tržišnog udela, što će reći da je predviđanje da će druge marke rasti bržim tempom. Pride, Holis smatra da će prvo polugođe biti osetno „sporije“ od drugog.

Holis očekuje da će distributeri na kraju godine na lageru posedovati oko 30 hiljada vozila (što je mala brojka), na temelju jake tražnje, i da će kompanija moći da „proda sve što sklopi.“

U izveštaju se navodi i da će tražnja za polovnjacima nastaviti da bude izražena, uz jake cene korišćenih vozila, imajući u vidu nemogućnost zadovoljenja potreba tržišta novim primercima. Sveukupno, poremećeni ciklus nabavke diktira i spori rast automobilske industrije u ovoj godini. Da nije tih problema, Holis veruje da bi tržište Amerike, u toku ove godinemoglo da „proguta“ između 16,7 i 17 miliona novih vozila.

Bob Jang, potpresednik kompanije zadužen za razvoj odnosa s dobavljačima je naglasio da automobilsku industriju pogađaju i inflatorni pritisci nastali usled rasta cena sirovina, usled čega Toyota počinje da zapaža „izvesna povlačenja s tržišta.“

„Inflatorni pritisci nam nameću potrebu agresivnijeg pristupa radu i saradnji kako bismo snizili troškove,“ reče Jang, dodajući da je teško očekivati pad cena sirovina do 2024. godine.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

“ … Holis očekuje da će distributeri na kraju godine na lageru posedovati oko 30 hiljada vozila (što je mala brojka), na temelju jake tražnje, i da će kompanija moći da „proda sve što sklopi. …“

Ako im je procena da mogu da prodaju sve što sklope, otkud onda i procena o budućim zalihama od čak 30.000 komada na kraju godine samo u USA ?

A nemogućnost da se zadovolje potrebe tržišta su im jedan od faktora koji utiče na rast cena ( novih i polovnih ).

Niko normalan ne može da im „proguta priču“.

Izmenjeno 1 godina pre od strane moron
BB

Sad pričao sa čovjekom čiji rođak radi u Kopru (luka)… Veli da su sva skladišta automobila puna i da ne „izlaze“ kako su planirali…

Skupo, stala prodaja…

Bungi

To je zato što porast plata ne prati rast cijena. Proizvodi postaju preskupi i većina potrošača ih sebi ne može priuštiti.Kaskanje plata za cijenama je dobro poznata pojava u istoriji ekonomije.

Matija

Stratezi Tojote upravo su izrekli veliku mudrost! 🙂 Problemi sirovina i energije su sve tezi i tezi, problem elektro-komponenti jos nije resen, novi propisi o zagadjenju dolivaju ulje na vatru. Ko jos moze da ocekuje stagnaciju cena?!