1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hibridni superautomobil Mercedes-AMG One je oborio sopstveni rekord na Nirburgringu
Hibridni superautomobil Mercedes-AMG One je oborio sopstveni rekord na Nirburgringu

Hibridni superautomobil Mercedes-AMG One je oborio sopstveni rekord na Nirburgringu

163
0
Podelite sa prijateljima:

Serijski Mercedes-AMG One predstavljen je u leto 2022. godine, nakon pet dugih i bolnih godina razvoja, na koji je Mercedes-Benz potrošio čitavo bogatstvo.

Vodeći superautomobil Mercedes-AMG-a pokazao se toliko složenim i skupim da je čak i sa cenom od 2,75 miliona evra po jedinici i astronomskim troškovima održavanja (do 850 hiljada evra po „sesiji“) nemoguće nadoknaditi njegove troškove, ali sa stanovišta imidža, ​​projekat je bio uspešan, jer Mercedes-AMG One čini čuda na trkačkoj stazi.

Mercedes-AMG One ima hibridni pogon, izrađen na bazi 1,6-litarskog V6 motora iz F1, proizvodi maksimalnih 1.063 KS. Automobil ubrzava do 100 km/h za 2,9 s, a ima maksimalnu brzinu od 352 km/h. U poređenju sa desetinama drugih modernih, tehničke karakteristike Onea nisu baš impresivne, ali ima širok spektar podešavanja i pažljivo osmišljene aktivne aerodinamičke elemente – u veštim rukama, ovaj hiperautomobil može biti neverovatno brz.

Iskusni trkač Maro Engel je 28. oktobra 2022. postavio rekord na Nirburgringu za volanom Mercedes-AMG-a Onea, „obletevši“ Nordšlajfe za 6 minuta i 35,183 sekunde. Od tada niko nije oborio ovaj rekord, osim samog Mara Engela za volanom istog modela.

Asfalt na Nirburgringu je 28. oktobra 2022. bio mestimično vlažan i prljav, pa je bilo jasno da u idealnim uslovima Mercedes-AMG One može još brže voziti legendarnu stazu od 20,832 km. Idealni uslovi postignuti su 23. septembra ove godine oko sedam uveče: temperatura vazduha je bila +15 stepeni Celzijusa, asfalt je bio potpuno suv i zagrejan do +20 stepeni.

Za trku, Maro Engel je izabrao program vožnje Race Plus sa što je više moguće spuštenim vešanjem i maksimalnim uglovima nagiba radi boljeg prianjanja. Ispostavilo se da je treći krug bio rekordan – 6 minuta 29,090 sekundi, već je ušao u zvaničnu tabelu rekorda Nirburgringa, snimak trke je dostupan na YT-u.

Dodajmo da je Mercedes-AMG One postao prvi drumski automobil koji je prošao Nordšlajfe za manje od 6 minuta i 30 sekundi. Poređenja radi, električni superautomobil Rimac Nevera od 1.914 ks, koji je vozio trkač Martin Kodrič, prošle godine je prošao Nordšlajfe za 7 minuta 05,298 sekundi. Rimac je ovog leta predstavio modifikovani i još moćniji superautomobil Nevera R (2.136 KS), ali je malo verovatno da će pobediti Mercedes-AMG One. Najbolji drumski automobil na Nordšlajfe posle Mercedes-AMG-a Onea je i dalje Porsche 991 GT2 RS Manthey Performance Kit – 2021. godine, trkač Lars Kern je prošao stazu za 6 minuta i 43.300 sekundi.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments