1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen pauzirao proizvodnju krosovera ID.4 u SAD zbog problema sa bravama
Volkswagen pauzirao proizvodnju krosovera ID.4 u SAD zbog problema sa bravama
1

Volkswagen pauzirao proizvodnju krosovera ID.4 u SAD zbog problema sa bravama

37
1
Podelite sa prijateljima:

Nemački koncern, koji je mnogo uložio u razvoj i proizvodnju električnih automobila, ranije je priznao da će strategija morati da se promeni. Činjenica je da potražnja za „zelenim“ automobilima nije bila tolika koliko su mnogi proizvođači automobila očekivali. Kao rezultat toga, koncern VW mora periodično da zaustavlja rad svojih fabrika kako bi izbegao prevelike zalihe. Nedavno se saznalo da se VW sprema da zatvori fabrike u Kini, o čemu pisasmo u petak.

Sada je proizvođač potvrdio da će morati da pauzira fabriku koja proizvodi električne krosovere ID.4 u Sjedinjenim Američkim Državama. Ova fabrika se nalazi u Čatanugi (Tenesi). Zanimljivo je da ova pauza nije povezana sa slabom potražnjom za krosoverom (iako se prodaja modela ne može nazvati posebno visokom: u prvoj polovini ove godine kupci su kupili samo 11.857 jedinica). Ali ovo „štucanje“ je uzrokovano potrebom da se radi na greškama.

Činjenica je da je pronađen prilično ozbiljan kvar na kvakama na vratima ID.4, zbog čega se vrata električnog automobila spontano otvaraju. Činjenica je da zaptivke vrata propuštaju vodu, što uzrokuje grešku koja primorava sistem da otključava brave.

Proizvođač je odavno svestan ovog problema: već su najavljena tri povlačenja iliti opoziva, a poslednja kampanja uključuje 98.606 primeraka ID.4. Poznato je da se problem sa neispravnim kvakama ne može uvek rešiti ni nakon popravke. Pored toga, VW još uvek nije smislio kako da spreči da neispravni automobili siđu sa montažne trake. Pretpostavlja se da će se rešenje naći dok je fabrika u Tenesiju u pauzi.

Poznato je da će, dok fabrika miruje, dve stotine njenih zaposlenih biti poslato na prinudni odmor (počeće 23. septembra), tokom kojeg će primati 80 odsto osnovne plate i sve naknade u punom iznosu. Još nema informacija koliko će trajati pauza na pokretnoj traci. Vredi napomenuti da VW sada takođe „proučava opcije podrške“ za trgovce koji ne mogu da prodaju neispravne krosovere.

Kao što smo gore primetili, problemi VW-a sa potražnjom za „električnim automobilima“ još nisu nestali. Tako nemački koncern trenutno ima 39 fabrika u Kini, njihov ukupan proizvodni kapacitet premašuje 3 miliona automobila godišnje. Većina lokacija posluje u okviru zajedničkih preduzeća SAIC-VW i FAW-VW, ukupan broj zaposlenih je više od 90 hiljada ljudi.

Koncern je verovatno došao do zaključka da su postojeći proizvodni kapaciteti Volkswagena u Kini preveliki, pa će morati da se otarasi nekih lokacija. Tako će, prema glasinama, sledeće godine biti zatvorena fabrika u Nandžingu (u vlasništvu zajedničkog preduzeća SAIC-VW). U budućnosti će se najverovatnije nastaviti promene i rezovi. Inače, početkom ovog meseca se saznalo da se VW sprema da zatvori fabrike čak i u rodnoj Nemačkoj, o čemu smo isto izvestili.

AutoRepublika

(37)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ako zalepe silikonom, neće ulaziti voda. Predlažem sanitarni silikon.