1. Home
  2. Vesti
  3. U Briselu štrajkovi i protesti zbog Audija, Nio neće kupiti fabriku
U Briselu štrajkovi i protesti zbog Audija, Nio neće kupiti fabriku
4

U Briselu štrajkovi i protesti zbog Audija, Nio neće kupiti fabriku

103
4
Podelite sa prijateljima:

Još u julu, Audi je revidirao plan elektrifikacije modela i otkriveno je da će proizvodnja električnih Audija Q8 e-trona i Q8 Sportbacka e-trona biti ranije prekinuta zbog skromne potražnje.

Fabrici Audija u Briselu, gde se proizvode ovi modeli, pretilo je otpuštanje radnika, pa čak i zatvaranje.

Nakon ovih izveštaja, zaposleni u fabrici i drugi belgijski sindikati počeli su da organizuju štrajkove i masovne demonstracije, zahtevajući očuvanje proizvodnje i radnih mesta. Štaviše, protesti se povremeno pretvaraju u vruću pozornicu sa paljenjem guma i sukobima sa policijom. Poslednje višehiljadne demonstracije održane su ove nedelje, ali je sve bilo relativno mirno.

Inače, zatvaranje Audijevog pogona nije jedini razlog za ogorčenje radnika. Istovremeno se razvija priča o stečaju belgijskog proizvođača autobusa Van Hool, što je dovelo i do masovnih otpuštanja. Kao rezultat toga, sindikati radnika automobilske industrije zahtevaju od vlasti i privrede da se odupru brzoj deindustrijalizaciji Evrope.

Sam Audi je pristao da privremeno nastavi proizvodnju električnih automobila u Briselu, ali nije pripremio nikakve dugoročne planove. Predstavnik nemačke kompanije samo je potvrdio svoju privrženost ranije najavljenoj strategiji restrukturiranja belgijske fabrike. Sastoji se od premeštanja proizvodnje električnih automobila u Meksiko, bliže glavnom prodajnom tržištu u SAD.

Jedina nada za oko 3.000 briselskih radnika jeste promena vlasništva. A novi investitor se navodno čak našao, o čemu pisasmo u petak. Prema belgijskom izdanju De Tijd, kineski proizvođač električnih automobila Nio je razmatrao fabriku Audija, pa je čak poslao delegaciju u Brisel. Zvuči logično: moderna fabrika dizajnirana posebno za proizvodnju električnih automobila bila bi veoma korisna za kinesku kompaniju da zaobiđe nove evropske carine. U slučaju Nija, oni iznose 20,8% povrh osnovnih 10%.

Međutim, izvršni direktor kompanije Nio Li Bin je već uspeo da opovrgne ovu informaciju. On je rekao da njegova kompanija ne planira da investira u nekretnine u inostranstvu, sa izuzetkom stanica za brzo menjanje trakcionih baterija. Tako je Li Bin indirektno potvrdio nedavne informacije o preporuci kineske vlade da se ne investira u fabrike van Kine. Svoju izjavu je završio šalom: „Kako Nio može sebi da priušti fabriku koju ni sam Audi ne može da priušti?“

AutoRepublika

(103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

E, kad ih nece ni kinezi, prsli su ko čabar

BB

„On je rekao da njegova kompanija ne planira da investira u nekretnine u inostranstvu,“

Može da iznajmi 😉

Recimo za 1 EUR mjesečno 😂

Matija

„njegova kompanija ne planira da investira u nekretnine u inostranstvu“ – pa, kako misli da proizvodi automobile u EU? Valjda ce da nadje fabriku pod kiriju? 🙂

Realno receno, briselska fabrika koje se nalazi u naselju moze da bude opasna zamka u rukama politicara, odlicno sredstvo za ucene!

MRN

Očekivano