1. Home
  2. Prezentacije
  3. Električni pikap Maxus eTerron 9 debitovao na sajmu u Hanoveru
Električni pikap Maxus eTerron 9 debitovao na sajmu u Hanoveru

Električni pikap Maxus eTerron 9 debitovao na sajmu u Hanoveru

83
2
Podelite sa prijateljima:

Brend Maxus je naslednik britanske kompanije LDV, koja je nekada pripadala Grupi GAZ, ali je zadržala engleske korene. Međutim, 2010. godine kompanija je prešla u ruke koncerna SAIC, u potpunosti se preselila u Kinu – i započela novi život, brzo proširujući asortiman modela pod novim brendom Maxus.

Ovi automobili se prodaju i van Kine: prošle godine je izvezeno 180 hiljada jedinica! Nije iznenađujuće što je električni pikap Maxus eTerron 9 debitovao u Nemačkoj na sajmu IAA Transportation.

To je serijsko oličenje prošlogodišnjeg koncepta Maxusa GST-a, prikazanog na sajmu automobila u Šangaju. I ovo je prvi model na električnoj platformi Interstellar GST.

Kreatori novi pikap nazivaju srednjim, iako je po dimenzijama dostigao velike američke kamionete: dužina – 5.500 mm, širina – 2.005 mm, visina – 1.860 mm. Međuosovinsko rastojanje iznosi 3.300 mm. U dizajnu se mogu pratiti inostrani motivi.

Platforma Interstellar GST uključuje pogon na sva četiri točka sa dva motora. Prednji motor ima snagu od 170 KS, zadnji motor ima snagu od 272 KS, a njihova kombinovana snaga je 442 KS.

Pikap nosivosti od 620 kg može da ubrza do 100 km/h za samo 5,8 sekundi, maksimalna brzina je 190 km/h. Maxus eTerron 9 može da vuče prikolicu do 3,5 tone. Pikap takođe ima prednji prtljažnik zapremine 236 litara.

Kapacitet litijum-gvožđe-fosfatne baterije je 102 kWh, deklarisani domet je 430 km po ciklusu WLTP. Sa „DC“ terminala (do 115 kW), baterija se može dopuniti od 20% do 80% za do 40 minuta. Pored toga, pikap je opremljen kućnim utičnicama kapaciteta 2,2 kW (u prtljažniku i prednjem prtljažniku) i spoljnim konektorom za 6,6 kW: tehnologija V2L omogućava povezivanje spoljnih potrošača energije.

Još jedna tehnička karakteristika jeste vazdušno ogibljenje svih točkova sa mogućnošću promene klirensa: na primer, u režimu punjenja može da se spusti za 60 mm.

SAIC namerava da dovede Maxus eTerron 9 na evropsko tržište početkom sledeće godine. Ali zbog novih carina Evropske Unije biće nekih prilagođavanja planova. Na kraju krajeva, SAIC-u je naplaćena maksimalna moguća dodatna stopa od 36,6% (plus osnovnih 10%). Nije iznenađujuće što ni procenjena cena još nije objavljena. A u Kini će se eTerron 9 naći u prodaji pre kraja ove godine.

AutoRepublika

(83)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Savrseno je cetvrtast, znaci dobar je! 🙂
Primecujem izvestan estetski nesklad u zoni C nosaca i zadnjeg dela vozila. Tovarni deo vozila mogao je da bude bolje dizajniran a ne da izgleda ovako „kamionski“.

Bungi

Prednja maska kopija Forda F koju ne smatram nimalo privlačnom.U unutrašnjosti tapacirunzi vrata kopija Rendz Rovera.Ako je pikap na struju, ne znaci da mora biti običan i estetski prosječan.