1. Home
  2. Vesti
  3. Uskoro će se u EU glasati da kaznene carine na električne automobile iz Kine postanu trajne
Uskoro će se u EU glasati da kaznene carine na električne automobile iz Kine postanu trajne
6

Uskoro će se u EU glasati da kaznene carine na električne automobile iz Kine postanu trajne

144
6
Podelite sa prijateljima:

Ovog leta EU je uvela kaznene carine na električne automobile koji se proizvode u Kini i prodaju u Evropi. To zato što se smatralo da proizvođači automobila dobijaju subvencije u Kini, što daje nepravedne prednosti u odnosu na električne automobile koji se proizvode i prodaju u Evropi. Carine su privremene, ali sada izvori kažu Bloombergu da će EU uskoro glasati da ih učini trajnim.

Glasanje će biti održano 25. septembra, a zatim će se primenjivati od novembra. EU želi da nametne carine kako bi zaštitili evropsku automobilsku industriju, dok Kina tvrdi da su kaznene carine protekcionističke. Veruje se da su kineski proizvođači električnih automobila svojom snagom stigli tamo gde su danas.

Kina je zapretila da će uzvratiti uvođenjem kaznenih carina na određenu robu iz EU. Sledeće nedelje, kineski ministar trgovine Vang Ventao posetiće EU i sastati se sa direktorom EU za trgovinu Valdisom Dombrovskisom radi pregovora o carinama.

Da se carine ne bi produžile i postale trajne, većina koju čini najmanje 15 država članica EU, koje predstavljaju 65 odsto stanovništva EU, mora da glasa protiv carina 25. septembra.

Na primer, Švedska je odložila svoj glas na ranijem preliminarnom glasanju jer želi da se zalaže za „slobodnu trgovinu i otvoreno tržište“. Međutim, zatvaranje glasanja tumači se kao „da“.

Kaznene mere su različite za različite proizvođače automobila i dodaju se na postojeću uvoznu carinu od deset odsto. Pojedinačne kaznene carine su revidirane u fazama od njihovog uvođenja prošlog leta. Najnižu carinu dobija Tesla sa 7,8 odsto. Nakon toga sledi BYD sa 17 odsto.

Geely, koji uključuje sve od Volvoa, Zeekra i Lotusa, završava na 18,8 posto. Kineski državni SAIC Motors ima neverovatnih 35,3 odsto. To je zato što se kaže da nisu bili voljni da sarađuju sa istražiteljima EU. Ostali proizvođači automobila dobijaju standardnu carinu od 20,7 odsto.

AutoRepublika

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ha, ha, ha! Svim EU drzavama koje nemaju autoindustriju, a to je velika vecina, ide u prilog da dobiju sto jeftinije automobile! Posle kraceg premisljanja, svi evropski proizvodjaci su protiv zastitnih carina. Pa, sad, u tri lepe, ko to glasa za carine?! G-dja von der Lajen. Zena koja nema pojma sta je to industrija i kako to funkcionise. Da li je sada jasno gde je koren problema EU?

S mile

Skoro bi vest kako su Španci protiv carina. A oni imaju auto indutriju.

Matija

„svi evropski proizvodjaci su protiv zastitnih carina“ – ovo znaci da je SEAT uspeo da ubedi spansku vladu da glasa protiv carina.

BB

I skoro pune kapacitete upošljene za razliku od Nemačke…

Matija

Nemci imaju najjacu autoindustriju u EU i oni su protiv carina.

BB

Čitam na nekom portalu da je Kina preuzea kompletno vlasništvo nad Mercedesom u Kini jer je zadnjih 10% preuzeo BYD… Zna li oko išta detaljnije?