1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota bZ3C dobija kineski električni motor i baterijsko pakovanje
Toyota bZ3C dobija kineski električni motor i baterijsko pakovanje
1

Toyota bZ3C dobija kineski električni motor i baterijsko pakovanje

85
1
Podelite sa prijateljima:

Najveći svetski proizvođač automobila, japanski gigant po imenu Toyota je prošlog proleća, na Salonu automobila u Pekingu, u isto vreme prikazala dva električna automobila i oba su bila razvijena posebno za potrebe plasmana na kineskom tržištu. Veći i viši krosover Toyota bZ4X je razvijan u kooperaciji sa zajedničkim poduhvatom po imenu GAC-Toyota, dok je brzi i kockasti bZ3C čedo nastalo iz ljubavnog trougla koji uključuje sledeće aktere: Toyota, FAW i BYD.

Upravo je taj automobil, ovaj koji navedosmo kao poslednji, osvanuo u kineskoj bazi vozila za homologaciju, a koju neguje tamošnje Ministarstvo trgovine i privrede.

Jasno je da je Toyota sama radila na izgledu krosovera, jer je dizajn izveden u stilu tipičnom za elektrifikovane automobile ove kompanije. Četvorotočkaš pruža klinastu siluetu sa čistim linijama, velikim točkovima (s felnama prečnika 21 inča) i farovima u stilu bumeranga. Dužina električnog automobila je 4.780 milimetara, širina je 1.866 mm, visina je 1.510 mm, dok je u isto vreme međuosovinsko rastojanje na nivou od 2.880 mm. Kada malo bolje promislimo, shvatamo da će ova Toyota „ići u isti razred“ u koji ide i popularni krosover Y iz Tesle.

Enterijer serijske verzije novog SUV-a još uvek nije prikazan, ali unutrašnjost koncepta je pod uticajem modernih trendova koji karakterišu kinesku automobilsku industriju. Komandna tabla je potpuno lišena analognih tastera, i poseduje dva ekrana i displej za projekciju informacija od značaja na vetrobransko staklo, u direktnom vidokrugu vozača. Lidar će biti dostupan kao opcija, a samim tim i napredni autopilot.

Ali električna komponenta noviteta je definitivno kineskog porekla. Baterijski automobil pokreće jedan BYD-ov motor koji je instaliran na prednjoj osovini. Taj razvija 272 konjske snage, ali je maksimalna brzina kratanja ovog krosovera koji meri 2.020 kilograma na nivou od „samo“ 160 km/h. Trakcionu bateriju takođe isporučuje BYD, njen kapacitet još nije deklarisan, ali kada je pun „goriva“, trebalo bi da bude dovoljna za 500 do 600 kilometara vožnje. Doduše, ovo primite s pesimizmom jer je podatak dobijen primenom pravila iz kineskog protokola CLTC-a.

Proizvodnja električnih krosovera s indeksom Toyota bZ3C će biti pokrenuta u zajedničkom preduzeću po imenu FAW-Toyota, i to u četvrtom kvartalu ove godine. Očekuje se da će prodaja u Kini početi u ranoj fazi 2025. godine. Ovakva bliska saradnja sa kineskim partnerima je u velikoj meri iznuđena mera za Toyotu, pošto originalna električna vozila bZ4Ys nisu naišla na željeni odziv među lokalnim kupcima. Nekako nas ovo ne čudi…

AutoRepublika

(85)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Svi pljuju po Kini ali niko vise ne moze bez nje! 🙂