1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kineski kombi MG Windsor debitovao u Indiji
Kineski kombi MG Windsor debitovao u Indiji
4

Kineski kombi MG Windsor debitovao u Indiji

268
4
Podelite sa prijateljima:

Britanska marka MG, koja inače posluje pod kontrolom kineskog državnog proizvođača automobila SAIC-a, nastavlja da širi svoju ponudu modela na pretežno prijateljskom indijskom tržištu. Tako je u prethodnom delu ove nedelje tamo premijerno predstavljen električni minivan MG Windsor. U pitanju je blago restilizovani Baojun Cloud (fotografije neposredno ispod).

SAIC je marku MG uveo na indijsko tržište još 2019. godine, a da bi mogao da postavi konkurentne cene, bila mu je potrebna lokalna proizvodnja, pa je SAIC i pre uvođenja MG-a na indijski potkontinent, tokom 2017. kupio fabriku u Halolu (Gudžarat) od General Motorsa, kome ista nije bila potrebna.

Indijci su prilično blagonaklono pozdravili kineski MG, a MG je sada konstantno među prvih deset najpopularnijih brendova automobila u Indiji. Od januara do avgusta ove godine, MG je na ovom tržištu prodao 36.046 automobila (-5,7% u odnosu na isti period prošle godine). Volkswagen, Renault, Škoda, Nissan i Citroen trenutno prodaju manje automobila u Indiji od onoga što uspeva kineski MG.

Da nije došlo do pogoršanja međudržavnih odnosa između Kine i Indije, uspeh MG-a bi bio još i značajniji. Nažalost, konflikt je započet tokom 2020. godine, a neposredan povod je bila granica na Himalajima. Vlada Indije je nakon tog nesporazuma krenula sa podmetanjem klipova u točkove SAIC-a, prisiljavajući koncern da uđe u zajednički poduhvat s lokalnom firmom, pa je osnovan entitet koji je nazvan JSW MG Motor India. Kineska strana tu kontroliše manjinski udeo od 49%, dok je ostatak u vlasništvu indijskih aktera, od kojih je najveći upravo konglomerat JSW Group (s 35% učešća u kapitalu zajedničkog poduhvata).

Kineska vlada je u ranijem delu ove nedelje, sa svoje strane objavila da odlučno preporučuje kineskim proizvođačima automobila da ne grade fabrike u Indiji, što znači da neće biti novih ulaganja u indijsku proizvodnju iz SAIC-a. Međutim, MG i dalje posluje u Indiji i proširuje liniju modela u katalogu, pa je tako predstavlje električni kombi MG Windsor, a koji kreće u prodaju 3. oktobra.

MG Windsor stiže kao blago restilizovani Baojun Cloud (iliti Baojun Yunduo), koji je u Kini debitovao tokom prošle godine. Brend Baojun takođe pripada SAIC-u, tačnije zajedničkom preduzeću SAIC-GM-Wuling. Baojun Cloud je ranije ove godine već promenio svoj brend, odnosno otišao je u osvajanje Indonezije kao Wuling Cloud.

Novi MG se od originalnog Baojuna Cloudaa razlikuje, u suštini, samo po amblemima i dodatnom plastičnom perju kao delu karoserije. Pričamo o bočnim lajsnama, rešetki na haubi, crnoj maski na prednjoj strani sa natpisom Morris Garages i drugim šljokicama. Ime Windsor se očigledno odnosi na engleski grad Vindzor u Berkširu, gde se nalazi legendarni Vindzorski zamak.

Ukupna dužina MG-a Windsora je 4.295 milimetara, širina je 1.850 mm, dok je minivan visok 1.677 mm. Između osovina se nalazi prostor dužine 2.700 mm. Prednje vešanje je tipa McPherson, zadnje odlikuje polunezavisna osovina sa poprečnim torzionim snopom. Jedini elektromotor se nalazi na prednjoj osovini i zadužen je za rotaciju prednjih točkova.

Njegova maksimalna snaga je na nivou od 100 kW (136 konjskih snaga) i 200 Nm obrtnog momenta. Kapacitet baterije iznosi 38 kWh, domet s jednim punjenjem je 331 km po indijskom ciklusu ARAI, dok je dostupna maksimalna snaga punjenja od 45 kW.

Serijska oprema MG-a Windsora u osnovnom nivou opreme nazvanom Excite uključuje šest vazdušnih jastuka, ESP, tempomat, kontrolu rada uređaja za klimatizaciju, audio sistem sa šest zvučnika, ekran instrumenta od 7 inča, multimedijalni ekran od 10,1 inča (postoji bežična podrška za Apple Carplay i Android Auto) i čelične felne prečnika od 17 inča.

Varijanta s najviše prestiža nosi „naopako“ ime Essence. Kupci tako opremljenih kombija dobijaju instrumentacioni monitor dijagonale 8,8 inča, ekran za multimedijalni sadržaj s dijagonalom od 15,6 cola i proširenom funkcionalnošću, sistem kamera za puni nadzor nad zbivanjima u neposrednom okruženju vozila, prostor za bežičnu dopunu pametnog telefona, kožom obloženu kabinu, prednja sedišta s funkcijom ventilacije (provetravanja), filter za prečišćavanje vazduha koji dopire u kabinu, kao i muzički sistem marke Infiniti. Taj donosi devet zvučnika, dok pomenuti paket opreme integriše još i panoramski stakleni krovni otvor, kao i 18-inčne kovane felne.

Nema javno istaknutog cenovnika za MG Windsor. Jedino što se zna je da će početna cena biti oko 10.850 evra (naravno, u indijskim rupijima), ali tu nije ukalkulisan troška kupovine baterije. Naime, ona se iznajmljuje po ceni od 0,038 evro centi po prevaljenom kilometru, dok u prvoj godini vlasništva, marka MG preuzima obavezu plaćanja za „natočenu struju“ na javnim punjačima.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kompaktan auto, velicine Golfa, vrlo originalno i lepo oblikovan. Ostavlja utisak solidne izrade. Da li ime kraljevske palate „Windzor“ zaista odgovara automobilu ove klase? Mislim da je to dobar marketing trik, jer skrece paznju publike vec pre nego sto ga vide. Pitam se, da li je onaj stepenik na haubi zaista potreban? Mozda bi glatka hauba bez njega bila suvise obicna i dosadna? Kod mene je za trenutak izazvala asocijaciju na nasu „dragu“ Multiplu – ali samo za trenutak! 🙂 Mislim da bi dizajneri mogli da se pozabave sa ovim stepenikom i da naprave nekoliko varijanti. Porucicu Dejanu. Zakjlucak: auto… Pročitaj više »

Izmenjeno 4 dana pre od strane Matija
Matija

Dopuna: farovi istureni sasvim napred u braniku – to se nece dopasti ni jednom osiguranju! Cudi me da ovo nisu znali?

Bungi

Upravo je taj stepenik napred je ono sto ga izdvaja iz mase.I Multipla je zbog njega bila orginalna.I Smart je trebao da ima isti takav.

Matija

U svom prvom komentaru postavio sam sam sebi nekoliko pitanja u vezi stepenika na haubi. Tema me je isprovocirala i evo mojih predloga: Moji predlozi: 1. Stepenik pretvoriti u spojler kroz koji struji vazduh. 2. Svetlecu traku podici na gornju ivicu stepenika. Da li je uopste potrebna? 3. Farove podici na vertikalnu povrsinu stepenika. 4. Dole napraviti jednu crnu plasticnu traku kao odbojnu/kontaktnu povrsinu. 5. Farovi za maglu treba da su manji i postavljeni dole nize, uvuceni u branik. 6. Mislim da je ona hromirana lajsna iznad prozora suvisna? 7. Felge bi mogle da budu interesantnije, tj. jednostavnije. Mozda u… Pročitaj više »