1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Potresi u odeljenju dizajna: BMW se rešio Domagoja Dukeca, ovaj usrećio Rolls-Royce
Potresi u odeljenju dizajna: BMW se rešio Domagoja Dukeca, ovaj usrećio Rolls-Royce
24

Potresi u odeljenju dizajna: BMW se rešio Domagoja Dukeca, ovaj usrećio Rolls-Royce

1.17K
24
Podelite sa prijateljima:

Stil novih automobila marke BMW je tokom poslednjih godina retko koga ostavljao ravnodušnim. Uprkos rastućoj tražnja za vozilima s plavo-belim grbom, a koja ukazuje na to da prave kupce ovog brenda „oči ne bole“, niti da ih ludo hrabri dizajn odvraća, mnogi su i dalje zbunjeni trenutnim stilskim pravcem za koji se opredelio BMW. Čini se da i sama kompanija to razume, zbog čega je juče najavila velike promene u dizajnerskom odeljenju kompanije.

Adrijan van Hojdonk je ostao u sedlu, to jest i dalje će obavljati funkciju šefa odeljenja za dizajn na nivou cele bavarske grupacije. Međutim, novost je da će šef stila marke BMW, Domagoj Dukec zameniti kancelarije. Otkaz dobio nije, naprotiv. Deluje da su mu našli pravo radno mesto, s obzirom da će svoju osobenost najbolje moći da upari sa specifičnošću ukusa klijentele Rolls-Roycea.

Maksimilijan Misoni

Ništa manje zanimljivo je to što će od sada, čitav asortiman BMW-ovih automobila, sa stanovišta dizajna biti podeljen na dva dela. Maksimilijan Misoni je imenovan za odgovornog za prestižnije modele. Pre toga je šest godina bio glavni dizajner Polestara, još ranije je crtao eksterijere Volvoovih aduta, dok je karijeru započeo u Volkswagenu. Sada će biti odgovoran ne samo za velike „bemvejce“, već i za obećavajuće modele Alpine, koja je postala deo koncerna i koji će ući u luksuzni segment. Dizajn kompaktnih modela odrediće Oliver Hejmler, koji je od 2017. godine bio na čelu dizajnerskog pravca Minija. Štaviše, njegova oblast odgovornosti će uključivati i sportske automobile s indeksom BMW M.

Novi stilista Minija će biti Holger Humpf, kao čovek koji je ranije bio na čelu zavisnog društva po imenu BMW Designworks, inače angažovanog u oblasti usluga konsultantskog dizajna. Bivši glavni stilista Rolls-Roycea, Anders Varming, kojeg je zamenio Domagoj Dukec, biće odgovoran za projekte koje će poručivati nezavisna klijentela. Ovo je ciklus dizajnera u koncernu. Pored toga, u okviru grupe BMW stvoreno je novo odeljenje za dizajn boja i materijala, na čijem je čelu Klaudija Braun, koja je ranije radila za Porsche, Daimler i Volvo Cars.

Međutim, era kontroverzno nacrtanih automobila s logotipom BMW-a još nije završena, jer su mnogi modeli Domagoja Dukeca još daleko od kraja svog životnog ciklusa. Opet dobro je znati da sledeće generacije mogu steći nordijski lakonizam u kombinaciji sa porodičnim karakteristikama marke, jer tako stručnjaci opisuju korporativni stil novog glavnog dizajnera BMW-a, pomenutog Maksimilijana Misonija.

AutoRepublika

(1171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Garbage

Đukec ne Dukec 😉

Laki

Konačno!

Balkanboj

Bangle vrati se…

Renault Terminator🇷🇺Z

Samo da ne postave LGBT osobe na ključna mesta.

BB

Još jedan brend koji je izdao tvoja očekivanja 🤣😂

Nema tebi nego čekati Moskviča 😜

Matija

Dizajn prvog modela Rolls Roycea u vlasnistvu BMWa napravio je beogradjanin Marek Djordjevic. Njegov dizajn se u Rollsu pazljivo gaji sve do danas.

E, sada dolazi Domagoj Djukec (neko vice iz AR publike da je „dj“ a ne „d“!). Postoji realna opasnost da se kod njega probudi zelja da radikalno promeni dizajn Rollsa. Za ovu marku, koja ima veoma jaku tradiciju, svaka radikalna promena mogla bi da bude pogubna!

Veoma sam zabrinut za buducnost Rolls Roycea.

BB

👌

Matija

Razilazimo se ko sever i jug! Moje misljenje je da je Domagoj kao dizajner davno presao svoj kreativni zenit, sto znaci da nema vise ideje koje ogovaraju stilu i rangu BMWa pa zato njegove kreacije idu u pravcu provokativnog i sokantnog, ignorisuci pri tome sva pravila estetike automobila. Zasto se automobili sa njegovim dizajnom ipak prodaju? Jednostavno, sve je vise finansijski uspesnih skorojevica bez intelektualnog pedigrea, kojima ruzno i provokativno psihicki sasvim odgovara. BMW je bio i ostao premijum auto. Zasto ih ima toliko, narocito na nemackim ulicama? Zato sto je vec odavno postao sluzbena limuzina u firmama, koje kupuju… Pročitaj više »

Laki

Neka malo šokira „RR“ klijente,nama je previše!

Mustang

Ne ludo hrabar nego odvratno hrabar dizajn pravac. Mislim da tog dukeca ni kinezi ne bi zaposlili kada vide sta je uradio sa ikonama germanske autoindustrije 5 i 7. E sada treba cekati bar 3 god za prvi facelift serije 7 pa da vidimo da li ce neko drugi da nacrta auto onako koliko ono i vredi. Pazi neko dadne 100 – 150 000 € i komsija mu se smeje sto npr njegov superb bolje izgleda.uzas

Rikošet
BB

Hoće li biti ljepši ili ružniji nego što je folija? 😜

Matija

Nema tu vecih promena.

Matija

Nadam se da ce dosadasnji Rollsov dizajner, Anders Varming, sa sobom doneti u BMW poznatu i priznatu englesku eleganciju i estetsku plemenitost!

Isto vazi za dosadasnjeg dizajnera Polestara, Maksimilijana Misonija – nadam se da ce i on doneti u BMW poznatu i priznatu eleganciju i estetiku nordijskog dizajna!

Ova dva kreativna coveka mogu da vrate BMWu ono sto je davnih 80-tih godina izgubio: sportsku eleganciju i dinamiku sa vrhunskom estetikom.

Sto se Rollsa i Djukeca tice, neka Bog pomogne Rolls Royceu!

Bungi

Listao sam radove Domagoja Djukeca i trazio kada je napravio zadnji put lijep i elegantan auto.?Odgovor je, nikad!

Matija

Informacije o tome sta je Domagoj sve dizajnirao tesko se pronalaze.
Jedan pozitivan primer njegovog dizajna je Citroen C5 2008. Posedujemo ovaj auto, godiste 2015, i njime smo veoma zadovoljni, estetski i funkcionalno.

comment image

Laki

Vozio sam limuzinu sa prvim fejsliftingom i kompletnom opremom.Ako je Domagoj zaista dizajnirao ovaj auto,kako se onda desio taj “stil” sa BMW-om ??

Bungi

Taj pojam „stil“ pod navodnicima nije džabe stavljen pod navodnike.To nije stil već škrabotine neshvaćenog Pabla Pikasa u svijetu autodizajna.Takav „stil“ može da prođe samo u crtanim romanima za 15-godišnjake.Svi starije već nemaju stomak da provare takve budalaštine.Našao je Matija jedan njegov auto koji liči na nešto i to jedva.

Matija

Jednostavno: u pocetku je bio normalan a onda je iznenada ostao bez ideja i poceo da kreira ruzno i provokativno! 🙂

Laki

Strašno, šta reći …

MRN

Nemoguće da je isti čovek „nacrtao“ i C5 i one aktuelne BMW modele ?!?
Siguran si ?
😊

Matija

Ovde je link za automobile koje je on dizajnirao – vidi drugi red, sredina.

https://www.automotivedesignconference.com/portfolio/domagoj-dukec/

MRN

Čudno, šta li mu se desilo? Pa, onaj 2015 BMW 2 Active Tourer mu je izgledao sasvim dobro za tu klasu / formu. 😊