1. Home
  2. Industrija
  3. General Motors i Hyundai pripremaju alijansu o širokom spektru pitanja
General Motors i Hyundai pripremaju alijansu o širokom spektru pitanja
0

General Motors i Hyundai pripremaju alijansu o širokom spektru pitanja

61
0
Podelite sa prijateljima:

General Motors je u svojoj istoriji imao mnogo saveza, poslednji je sklopljen 2020. sa Hondom, ali se tri godine kasnije faktički raspao – GM i Honda nisu uspeli u ekonomski efikasnoj saradnji, partneri su se razočarali jedni u druge. Sada Honda priprema novu alijansu sa Nissanom i Mitsubishijem, a General Motors je, kako se danas ispostavilo, odlučio da uđe u savez sa Hyundai Motor Groupom – izvršni direktor GM-a Meri Bara i izvršni predsednik Hyundai Motor Groupa Eason Čong potpisali su odgovarajući memorandum o razumevanju.

Šta će i kada će saradnja GM-a i Hyundaija u konačnici rezultirati, može se samo nagađati – parametri predstojećeg posla nisu objavljeni, ali se u zvaničnom saopštenju navodi da su potencijalni zajednički projekti u oblasti razvoja i proizvodnje putničkih i komercijalnih vozila, motori sa unutrašnjim sagorevanjem, električne i vodonične pogonske jedinice. Budući partneri razmatraju i mogućnost zajedničke kupovine sirovina za proizvodnju baterija za električna vozila, čelika i pojedinačnih komponenti, a sve to obećava velike uštede.

Još nije poznato na koja će tržišta uticati partnerstvo GM-a i Hyundaija. Takođe nije poznato da li će Kia, koja je u vlasništvu Hyundai Motor Groupa i u potpunosti zavisi od nje, na bilo koji način biti uključena u budući savez.

Treba dodati da se zapadni proizvođači automobila trenutno suočavaju sa rastućim troškovima zbog globalnog usporavanja potražnje za električnim vozilima, povećane konkurencije kineskih automobilskih kompanija, visokih društvenih opterećenja i tromog menadžmenta koji nije naviknut da osetljivo odgovara na trenutne potrebe tržišta.

Zapadne kompanije su na prelazu prošle i sadašnje decenije u velikoj meri precenjivale tržišni potencijal električnih automobila, uglavnom zbog pritiska političara koji su gurali „zelenu“ agendu, ali su se dešavale i pogrešne procene menadžmenta. Koncern VW i korporacija Stellantis sada klize u sistemsku krizu, a Ford gubi milijarde dolara smanjivanjem programa razvoja električnih automobila. Zauzvrat, GM je potrošio mnogo novca na razvoj potpunog autopilota pre nego što je shvatio da neće biti moguće da ga pusti u komercijalnu upotrebu u doglednoj budućnosti.

Zajedno sa Hyundaijem, američka korporacija će pokušati da pronađe nove tačke rasta i, možda će uspeti. Hyundai, uz pomoć GM-a, teoretski može da ojača svoj uticaj na severnoameričkom tržištu: južnokorejski brend još uvek nema u svom asortimanu pikape velikih okvira i SUV-ove pune veličine, koji su i dalje veoma traženi u SAD. Namera da se sarađuje u razvoju novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem uliva nadu da obe kompanije više nemaju nameru da se fokusiraju (samo) na „električne automobile”.

AutoRepublika

(61)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments