1. Home
  2. Vesti
  3. Odgovor Stellantisa unuku Voltera Krajslera: „Sorry, but ‘ebiga“
Odgovor Stellantisa unuku Voltera Krajslera: „Sorry, but ‘ebiga“
8

Odgovor Stellantisa unuku Voltera Krajslera: „Sorry, but ‘ebiga“

2.83K
8
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je nekoliko dana od kada se pročula vest da čovek po imenu Frenk Rouds želi da kupi korporaciju Chrysler. Reč je o američkoj diviziji globalnog giganta Stellantisa i u svom posedu ima brendove kao što su Dodge, Jeep, Ram kao i sam Chrysler. Pa ko je onda taj Rouds? Pa zapravo – niko, ako bismo gledali njegov uticaj na automobilski svet. Ono šta je stavilo Frenka u centar pažnje je podatak da je praunuk legendarnog Voltera Krajslera, koji je osnovao ovu firmu krajem tridesetih godina prošlog veka.

Volter se proslavio radom kao inženjer u General Motorsu (pre svega u diviziji Buick) pre nego što je kupio posrnulog proizvođača vozila Maxwell i preimenovao ga u Chrysler 1925. godine.

Zatim je osnovao i divizije Plymouth i DeSoto i kupio Dodge, a kada je preminuo 1940. godine, korporacija Chrysler je bila drugi najveći automobilski proizvođač na svetu – odmah iza General Motorsa, ali ispred Forda.

DeSoto je nestao sa tržišta još početkom šezdesetih godina dok je Plymouth poslat u penziju 2001. godine. Chrysler je u međuvremenu kupio i Jeep, dok je Ram odvojen od Dodgea i danas posluje kao samostalna divizija. Upravo su Ram i Jeep najprofitabilniji brendovi Stellantisa, pa je samim tim jasno da nisu na prodaju. Međutim, sve su česće priče da Stellantis želi da se reši mnogih divizija koje ne posluju sa velikim profitom, što znači da su Dodge i Chrysler verovatno sledeći brendovi kojima ćemo pisati čitulju.


Rouds je baš tu uvideo svoju šansu i poslao je pismo prvog čoveku Stellantisa Karlosu Tavaresu na čak sedamnaest stranica sa molbom da Dodge i Chrysler budu prodati njemu kao i pravo na ime Plymouth (koje je Stellantis nasledio i još uvek mu pripada). Njegova ideja je takva da podrazumeva kako bi ovi brendovi osnovali novu korporaciju The New Chrysler i uz pomoć investitora predstavili novu liniju inovativnih, ali tradicionalnih četvorotočkaša.

Rouds je u pismu spomenuo da je sposoban da prihvati ovaj izazov, ne samo zato što je praunuk osnivača firme već i zbog toga u kakvom svetlu je predstavljao kompaniju tokom poslednje četiri decenije. Spominje da poseduje poslednji Chrysler 300C ikada prizveden, a posebnu mu smeta što Tavares i dalje ima godišnju platu u iznosu od čak 39,5 miliona američkih dolara. Takođe se dotakao podatka koji govori o tome da je američka strana Stellantisa u potpunosti zapostavljena i da brendovi poput Dodgea i Chryslera ne mogu da prežive, ako imaju samo jedan model u ponudi.

Međutim, odgovor je stigao svega nekoliko dana kasnije i svakako nije pozitivan za gospodina Roudsa. Tavares je rekao da Stellantis trenutno ima četrnaest brendova i svaki od njih je dobio priliku da pokaže svoje znanje tokom narednih deset godina. To bi barem u teoriji trebalo da označi da odluka još uvek nije pala koji od njih će biti ugašen pošto je Stellantis osnovan tek 2021. godine. Tavares je dodao da su Dodge i Chrysler veoma bitni članovi korporacije i da jednostavno nisu na prodaju.


Dok su neki slavili pokušaj Roudsa da vrati firmu na puteve stare slave, većina se ipak složila da je cela priča samo zanimljiva ideja bez realnih šansi za realizaciju. Rouds ipak ima 66 godina, a potrebne su milijarde i milijarde dolara da bi se njegovi planovi realizovali. Takvih investitora u Americi trenutno ipak nema, barem na za automobilski svet, a Rouds je otvoreno pričao da želi samo domaće dizajnere, inženjere i menadzere.

Na kraju dana, Kina bi verovatno bila njegov najbolji izbor, ali sumnjamo da bi se sve završilo po planu čak i u tom slučaju…

AutoRepublika

(2830)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

investitora u usa itekako ima ali svi oni daju pare u IT sektor, pogledajte samo aple, microsoft, google, nvidia, amazon, meta, facebook, itd, američke kompanije od trenutno 100 najvrednijih brendova sveta drže ukupno 3,2 biliona $, kinezi su drugi sa 830 milijardi a nemci sirotinja sa 347 milijarde $, jednostavno investitorima u usa je pametnije i jednostavnije da ulažu u npr veliki nike, ili mc donalds, … nego da sad neko kupi krajsler i uloži milijarde a potom propadne za par godina, ili da ulaže u deonice forda koje su klimave i gde pare možeš izgubiti da 1 dan, mislim… Pročitaj više »

Matija

Iskreno receno, od srca zelim da se Stelantis raspadne!!! On je postao groblje cuvenih marki a Tavares grobar! Taj „srecan dogadjaj“ trebalo bi da se odigra sto pre, pre nego sto grobar Tavares ne unisti jos neku marku! Inace, unuci cuvenih osnivaca firmi nisu bez znacaja: stari Feri Porsche ostavio je iza sebe dva unuka koji su decenijama drzali Porsche i kompletanu VW korporaciju. Anjelijev unuk Dzon Elkan danas je zvanican sef Ferrarija, FIATa je prepustio na milost i nemilost Tavaresu, itd. Zao mi je sto Frenk Rouds nije uspeo u svojoj nameri, on bi to uradio sa puno emocija!… Pročitaj više »

BB

Drugim riječima: Skupljaj pare i sačekaj koju godinu 😀

Matija

Tavares bi morao da pozuri sa sahranama marki jer ni Frenk nema bas mnogo vremena. 🙂

Yankee

Ja volim Chrysler i zbog toga ga vozim, ali brend poput Chryslera nema sanse da prezivi u danasnja vremena. I ne samo danas, vec zapravo jos od 1980-ih godina kada je Amerika prosla kroz jednu veliku „revoluciju“ da je tako nazovem i od tada nema vise mesta za ove „srednje brendove“. Ti „srednji brendovi“ poput Oldsmobila, Buicka, Chryslera, Mercuryja, itd su nekada bili glavni modeli svake firme, jer su se super prodavali i bili profitabilni, ali jednostavno su izgubili smisao kako su oni osnovni brendovi poceli da dobijaju na opremi. Tipa nekada se znalo – kada kupis Ford, dobijas osnovni… Pročitaj više »

Matija

Ovo je kljucna recenica:

„ali jednostavno su izgubili smisao kako su oni osnovni brendovi poceli da dobijaju na opremi.“

Ocigledno je da nedostaje dobro planirana diferencijacija izmedju marki i modela jedne marke. Tipican americki haos! 🙂

Yankee

Kao sto rekoh gore, drugacija vremena, drugaciji nacin poslovanja, drugacija ocekivanja. Nije to slucaj samo u Americi vec je i u Evropi nestao gotovo svaki proizvodjac koji je ciljao na tu „zlatnu sredinu“.

Mustang

upravo tako i u evropi je situacija haos i to bez obzira na inflaciju,
jednom sam pisao da si pre mogao da za 17-18 000 € kupiš vozilo veličine mondea c5 508 insignia, a danas ti baznog sandera podvaljuju za te pare i naravno nema više tih lepih atraktivnih limuzina, ili moraš dati 20k € za sepet od 4m ili 50k € za c klasu,
ostao je samo novi 408 ali i on sa doplatama brzo preko 40k €