1. Home
  2. Vesti
  3. Elegantni karavan Neta S Shooting Brake stiže na tržište kao BEV i PHEV
Elegantni karavan Neta S Shooting Brake stiže na tržište kao BEV i PHEV
3

Elegantni karavan Neta S Shooting Brake stiže na tržište kao BEV i PHEV

128
3
Podelite sa prijateljima:

Hozon Auto, kompanija za proizvodnju električnih automobila osnovana 2014. godine, teško je pogođena globalnim usporavanjem potražnje za električnim vozilima koje je počelo prošle godine; doživela je pad prodaje: u prvih sedam meseci ove godine prodala je 40.519 automobila u Kina je, prema CAAM-u, pala za 32,4% u odnosu na januar-jul lani.

Kao odgovor, Hozon Auto žuri da razvije plug-in hibride i proširi svoju liniju proizvoda neobičnim modelima koje većina konkurenata nema. Karavan Neta S najavljen je ranije ove godine i od pre neki dan je u prodaji u Kini.

Neta S Shooting Brake je zasnovan na istoimenoj limuzini, koja je na tržište izašla 2022. Ukupna dužina karavana jeste 4.980 mm, širina – 1.980 mm, visina – 1.480 mm, međuosovinsko rastojanje – 2.980 mm. Limuzina ima iste dimenzije, osim visine, ovde je 1.450 mm, odnosno cilj je bio da dva karoserija imaju što više istih delova kako bi se smanjili troškovi proizvodnje.

U međuvremenu, karavan je dobio poboljšanu platformu Shanhai 2.0 sa modernijom elektronikom u vozilu: iznad vetrobranskog stakla je instaliran lidar, koji je neophodan za rad naprednih asistenata vozača. Prednje vešanje je na dvostrukim polugama, zadnje je multilink. Standardne felne su 19 ili 20 inča.

Panoramski stakleni krov karavana omogućava uživanje u pogledu u toku putovanja, tvrdi se da blokira 99,9% ultraljubičastog zračenja. Ako je potrebno, na krov se može ugraditi dodatni kofer ili nosači za sportsku opremu, dozvoljeno dinamičko opterećenje je 100 kg. U statičkom režimu, šator se može postaviti na krov.

Zapremina glavnog prtljažnika je 593 litra, sa preklopljenim naslonima zadnje klupe povećava se na 1.295 litara, električne jednomotorne verzije imaju dodatni prtljažnik zapremine 60 litara napred. Za čuvanje hrane i pića između prednjih sedišta postoji frižider od 6,5 litara.

Sa vozačkog sedišta, karavan se u suštini ne razlikuje od limuzine: centralni multimedijalni ekran ima dijagonalu od 17,6 inča, a usku traku displeja instrument table upotpunjuje luksuzni projekcijski ekran od 49 inča na vetrobranskom staklu.

Slabija električna verzija modela Neta S Shooting Brake ima jedan elektromotor pozadi (272 KS, 330 Nm) i bateriju kapaciteta 64,84 kWh, čija je potpuna napunjenost dovoljna za 510 km putovanja prema CLTC-u. Jednomotorni karavan ubrzava do 100 km/h za 6,95 s, maksimalna brzina svih verzija je ograničena na 185 km/h.

Električni karavan sa dva motora sa pogonom na sva četiri točka ima zadnji motor koji proizvodi 272 KS i 330 Nm, prednji motor 231 KS i 310 Nm, ukupno 503 KS i 640 Nm, ubrzanje do 100 km/h traje 3,9 s. Kapacitet baterije je 91 kWh, domet je 640 km prema CLTC-u.

Plug-in hibrid Neta S Shooting Brake ima samo jedan elektromotor na zadnjoj osovini (272 KS, 330 Nm), a ispred ispod haube ima 1,5-litarski benzinski motor snage 95 KS, koji nije mehanički povezan sa točkovima, radi u generatorskom režimu i puni trakcionu bateriju kapaciteta 43,88 kWh.

Bez motora SUS autonomija je 300 km po CLTC-u, u hibridnom režimu sa potpuno napunjenim rezervoarom (45 l) – 1.200 km (takođe CLTC).

U Kini, Neta S Shooting Brake, u zavisnosti od verzije, košta između 159.900 i 209.900 juana (20,1-26,4 hiljada evra). Glavni konkurent na domaćem tržištu biće Nio ET5 Touring, koji je debitovao prošle godine. Naredne godine, brend Zeekr, u vlasništvu holdinga Geely, obećava da će lansirati elegantni električni karavan.

AutoRepublika

(128)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Aj sto ja volim linije i prakticnost karavana. Ali ovaj je bas fin, neke jednostavne linije, a dobre.
Sve vise mi se svidjaju kineski modeli, jednostavne linije. Za razliku od EU proizvodjaca sa gomilom detalja, ostrim ivicama, komplikovanim svetlosnim grupama.

BB

Super izgleda

Matija

Veliki, lep auto, sa sportskim performansama – sve to za 20.000 evra. Zivot je lep!