1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Bugatti Type 59 Sports je pobednik događaja Pebble Beach Concours d’Elegance
Bugatti Type 59 Sports je pobednik događaja Pebble Beach Concours d’Elegance

Bugatti Type 59 Sports je pobednik događaja Pebble Beach Concours d’Elegance

55
1
Podelite sa prijateljima:

Više puta zadnjih dana pominjasmo događaj u SAD naziva Pebble Beach Concours d’Elegance. Uglavnom to behu priče vezane za prezentacije novih i postojećih očuvanih klasičnih automobila. Takvi događaji nisu jedinstveni, stoga Rumuni imaju Sinaia Concours d’Elegance (nažalost, ne ove godine), a Italijani čuveni Villa d’Este na obali jezera Komo.

Amerikanci, ubeđeni u svoju izuzetnost, iz godine u godinu se hvale svojim Pebl Bičom, događajem koji privlači entuzijaste klasičnih automobila iz celog sveta.

Ovogodišnje izdanje, po redu 73, održano 18. avgusta, okupilo je čak 214 klasičnih automobila iz 16 zemalja i 29 saveznih država SAD. Od njih je izabran pobednički model, vrhunski Bugatti Type 59 Sports iz 1934. koji je predstavio Fric Burkard iz kolekcije The Pearl Collection u Cugu, Švajcarska.

„Ovaj legendarni Bugatti, prvi napravljeni Type 59, redak je trkački automobil koji je zabeležio nekoliko pobeda na Grand Prixu u rukama velikih i važnih vozača i takođe ima veze sa kraljevskim porodicama. Možda je najvažnije to što on nosi svu svoju istoriju do danas“, rekla je Sandra Baton, predsednica takmičenja Pebble Beach Concours d’Elegance 2024.

Jednako važno, to je prvi put u istoriji ovog takmičenja da je velika nagrada dodeljena očuvanom automobilu. Iako su prisutni na skoro svakom izdanju događaja Pebble Beach i uključeni su u posebnu klasu od 2021. godine, ovo je prvi put da se vozilo iz ovog segmenta popne na prvu stepenicu podijuma.

„Srećan sam zbog auta, srećan zbog Bugattija. Ovaj automobil je neverovatan. Ima toliko istorije – jedan od najuspešnijih Bugattijevih modela u istoriji – da mi mnogo znači pobeda sa njim. Ovo je prvi put da je Švajcarac pobedio, prvi put je pobedio Evropljanin, prvi put je pobedio očuvani klasični automobil“, rekao je Fric Burkard, vlasnik automobila. Napomena: na Pebble Beach Concours d’Elegance, važno je da se prepoznaju i očuvani automobili, jer automobil može biti samo originalan.

Bugatti je prvi put predstavio Type 59 Sports 24. septembra 1933. na Velikoj nagradi San Sebastijana kao automobil modelne 1934. godine. Ispod svojih uglađenih, niskih linija, ovo čudo inženjerstva, moćno i delikatno, sadrži redno postavljene cilindre osmocilindričnog motora, sa kompresorom.

Točkovi sa žicama i sofisticirani novi amortizeri obezbedili su uravnoteženo rukovanje sa neobično visokim nivoom udobnosti za trkački automobil. Type 59 Sports je moderan koliko i brz. To je dokaz stalne borbe Etorea Bugatija za bolje performanse i besprekorno ponašanje na putu.

Proizvođač Bugatti je prvi put koristio Type 59 Sports sa 3,3-litarskim osmocilindričnim motorom u sezoni 1934/1935. Tada je vozač Rene Drajfus dovezao pravo do trećeg mesta na Velikoj nagradi Monaka. Robert Benoa je prošao kroz cilj na četvrtom mestu i na Velikoj nagradi Francuske u Montlheriju i na VN Belgije u Spa-Frankoršanu.

Na Velikoj nagradi Španije u septembru 1934. Žan-Pjer Vimil je završio šesti. Etore Bugati – navikao da pobeđuje – povlači se iz trka za Grand Prixa sa Typeom 59 Sportsom i prodaje četiri vozila britanskim entuzijastima. Jedan od njih – onaj koji je bio prisutan na Pebble Beach Concours d’Elegance 2024. – kompanija je sama u Molshajmu pretvorila u trkački automobil. Ostao je prvi Bugatti do danas. Type 59 Sports ostaje jedini „Grand Prix“ automobil koji je pretvoren u fabrički sportski automobil i danas postoji u gotovo nerestauriranom originalnom stanju kao savršen dokaz perioda u kojem se takmičio.

Fabričke modifikacije za poboljšanje njegovih performansi uključivale su uklanjanje sistema za komprimovanje iz odeljka motora i integraciju novog rezervoara za ulje sa dve pumpe za podmazivanje. Automobil je takođe bio opremljen četvorostepenim suvim karterom, potpuno sinhronizovanim menjačem. Zatim su se pojavili blatobrani pozajmljeni sa motocikla, malo vetrobransko staklo i farovi postavljeni daleko dole. Automobil je takođe dobio novi serijski broj šasije – 57248.

Kao rezultat toga, Žan-Pjer Vimil je sve više koristio sportski automobil Type 59 iz 1935. u novoj klasi od 750 kilograma. Godine 1937. ovaj Type 59 Sports, sa Vimilom za volanom, osvojio je, između ostalih, Grand Prix de Pau, de Tunis i de Marseille. Automobil koji su mehaničari u Molshajmu od milja nazvali „La Grand Mere“ (Baka), automobil je se trkao u Africi i osvojio poslednje izdanje Velike nagrade Alžira. U julu 1937. Žan-Pjer Vimil je poslednji put osvojio Veliku nagradu sa Typeom 59 Sportsom: Veliku nagradu de la Marna na trkačkoj stazi u Remsu – više od tri minuta ispred drugoplasiranog. Na kraju te sezone automobil je kupio stari kupac Bugattija: belgijski kralj Leopold III.

Etore Bugati je prefarbao automobil specijalno za kralja Leopolda iz plave u omiljenu boju monarha – crnu, ukrašenu žutom prugom. Prodat od strane bivšeg kralja 1967. godine, automobil je završio u garažama nekoliko kolekcionara koji su ga, poštujući njegovu slavnu prošlost, održavali u savršenom stanju.

U svom prirodnom stanju, sa manjim nesavršenostima izazvanim vremenom, Bugatti Type 59 Sports osvojio je titulu Best of Show 2024. protiv jakih konkurenata kao što su Talbot-Lago T26 Grand Sport Saoutchik Fastback Coupe iz 1948, Packard 1108 Twelve LeBaron Sport Phaeton iz 1934, i, iznenađujuće, Lancia Stratos HF Zero Bertone Coupe iz 1970. godine.

AutoRepublika

(55)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bugatti Type 59 – malo za promenu, nema smisla da jedni isti automobili stalno pobedjuju. 🙂