1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Tuthill GT One je britanski omaž najneobičnijem Porscheu 911
Tuthill GT One je britanski omaž najneobičnijem Porscheu 911

Tuthill GT One je britanski omaž najneobičnijem Porscheu 911

148
0
Podelite sa prijateljima:

I još jedan egzotični superautomobil sa događaja Pebble Beach Concours d’Elegance. Ovog puta saopštenjem se oglasila britanska kompanija Tuthill Porsche. Osnovao ju je kasnih sedamdesetih trkač Frensis Tutil, koji je karijeru započeo učešćem na maratonu London-Sidnej 1977. godine. U početku, njegova kompanija se bavila pripremom Porscheovih trkačkih automobila, zatim je savladala podešavanje i restauraciju drumskih automobila ovog brenda, a 2022. godine predstavila je svoj prvi restomod zasnovan na klasičnom Porscheu 911.

Ali ispostavilo se najnoviji projekat Tuthill GT One da bude najteži za izradu.

Ovaj superautomobil je posveta modelu Porsche 911 GT1 iz devedesetih, koji je prvobitno kreiran za trke GT1, ali je prema pravilima homologacije proizvedeno 25 drumskih automobila.

Ti srednjemotorni kupei imali su vrlo malo zajedničkog sa serijskim „elferima” – možda samo prednje vešanje iz modela generacije 993 i opremu za osvetljenje. Štaviše, rani primerci su izgledali baš kao automobili serije 993, a kasniji su dobili perje u stilu generacije 996.

Tuthill Porsche je kao polaznu tačku uzeo rani Porsche 911 GT1 sa okruglim farovima i jednom trakom zadnjih svetala. Međutim, nema direktne povezanosti između automobila. Štaviše, konstruktori uveravaju da je Tuthill GT One napravljen od nule, a ne na osnovu nekog korišćenog Porschea.

Čak i da bi razradili eksterijer, angažovali su dizajnera Florijana Flataua, koji je ranije radio za Audi, Singer i Lucid, a sada vodi svoj studio Flatau Design u Kaliforniji.

Superautomobil ima originalnu šasiju sa ogibljenjem sa duplim polugama (sa horizontalnim amortizerima) napred i pozadi. Karoserij je svemirski okvir sa visećim panelima od ugljeničnih vlakana.

Ugljeno-keramičke kočnice su standardno ugrađene, a za doplatu je predviđen aerodinamički komplet za karoseriju na stazi, iako demonstraciona kopija ima osnovnu „drumsku“ perjanicu.

4,0-litarski bokser „šestak“ je ugrađen je sa zamajcem okrenutim unazad. Ovaj motor je dalja evolucija 3,1-litarskog motora 911K koji je razvio britanski biro Swindon Powertrain, koji Tuthill Porsche ugrađuje u svoje restomodove.

U atmosferskoj verziji, novi motor proizvodi oko 500 KS, a sa turbopunjačem – oko 600 KS. GT One ima samo pogon na zadnje točkove, menjač se nalazi u zadnjem prepustu: u prvom primerku to je sedmostepeni automatik sa dve spojnice, ali može se naručiti i manualni.

Unutrašnjost superautomobila je razvijena od nule i samo generalno podseća na Porsche 911. Ima bogatu opremu i virtuelne instrumente, ali nema multimedijskog sistema. Masa praznog vozila Tuthilla GT Onea je samo 1.200 kg, ali su inženjeri odlučili da ćute o dinamičkim karakteristikama automobila. Kao i o ceni. Najavljeno je samo da će za prodaju biti napravljena 22 automobila.

AutoRepublika

(148)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments