1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Dizajner je osmislio svoj Porsche 911 Speedster, proizvođač ga je napravio
Dizajner je osmislio svoj Porsche 911 Speedster, proizvođač ga je napravio

Dizajner je osmislio svoj Porsche 911 Speedster, proizvođač ga je napravio

171
1
Podelite sa prijateljima:

Kolekcionar i ljubitelj Porscheovih automobila sa otvorenim krovom iskoristio je program Sonderwunsch da stvori potpuno jedinstveni Porsche 911 Speedster generacije 993, koji je tek treći u svetu. Popunjava važnu prazninu u kolekciji.

Tokom proteklog vikenda, automobilska kompanija Porsche pokazala je još jedan proizvod svog programa Sonderwunsch, koji se fokusira na prilagođavanje automobila. Na manifestaciji Monterey Car Week, izložio je potpuno jedinstveni Porsche 911 generacije 993 sa karoserijom Speedster, koji nikada nije zvanično proizveden.

Odnosno, samo dva komada generacije 993 Speedster sišla su sa proizvodne trake automobilske kompanije. Prvi je proizveden 1995. za proslavu šezdesetog rođendana Ferdinanda Poršea, drugi 2001. godine, a njegov vlasnik je poznati komičar i pre svega zaljubljenik u nemačke automobile Džeri Zajnfeld.

Treći komad koji je sada izložen naručila je druga specijalna osoba, italijanski arhitekta, industrijski dizajner i posebno veliki obožavatelj i kolekcionar Porscheovih automobila – Luka Traci. Istovremeno, njegov automobil se značajno razlikuje od ostalih.

Osnova je bio Porsche 911 Carrera Cabriolet generacije 993 iz 1994. godine, koji je prošao kompletnu rekonstrukciju pod rukama stručnjaka iz programa Sonderwunsch. Istovremeno, neka dizajnerska rešenja je isporučio sam kupac Traci, koji ima veliko iskustvo u dizajnu.

Automobil je dobio širu karoseriju modela Turbo sa naglašenim branicima, retro inspirisanim retrovizorima, 18-inčnim „Turbo“ felnama sa crnom bojom i žutim detaljima, spuštenim okvirom vetrobranskog stakla i specijalnim zadnjim krajem karoserije sa par lukova koje je trebalo da dizajnira Traci. Posebno je kreiran i krov od tkanine za automobil.

Originalni kabriolet je već bio ofarban u žuto, ali je konačna nijansa Speedstera razvijena po meri i nazvana Otto Yellov. Inspiracija za oznaku boje bilo je ime psa kupca. Kabina je presvučena crnom kožom sa žutim šavovima, ima osvetljene pragove, ugljenične obloge i ručno vezene žuto-crne šahovske table na sedištima.

Istovremeno, ne radi se samo o retro diuzajnu. Automobil je opremljen LED farovima sa modernim svetlosnim potpisom brenda, dok se u kabini nalazi multimedija Porsche Classic Communication Management, koji uprkos svom retro izgledu nudi i modernu mobilnu vezu.

Šlag na torti je tehnologija koja se koristi od modela 911 Carrera RS. Ispod haube se nalazi 3,8-litarski vazdušno hlađeni šestocilindrični motor koji šalje 300 konjskih snaga na zadnje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača.

Automobil je premijerno prikazan u SAD, ali će odatle biti prevezen nazad u Evropu, gde će postati deo važne kolekcije i upotpuniti kolekciju modela Porschea 911 Speedstera. Nažalost, proizvođač automobila nije otkrio cenu ovog jedinstvenog automobila.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Od finog 911-ke, kabrioleta sa 4 sjedista i sklopivim platnenim krovom naprave auto sa 2 sjedista, bez krova , koji nije moguce voziti po ruznom vremenu i jos traze da im neko doplati za tu „diverziju“.🤔Samo u snu, ljubav postoji za nas…