1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors plaća oštećenim stranama ukupno 55 hiljada, a advokatima petnaest miliona dolara
General Motors plaća oštećenim stranama ukupno 55 hiljada, a advokatima petnaest miliona dolara
7

General Motors plaća oštećenim stranama ukupno 55 hiljada, a advokatima petnaest miliona dolara

102
7
Podelite sa prijateljima:

Sećate se Dizelgejta i priča na račun teorija zavere kako su „zli Amerikanci sve namestili jadnim Nemcima“? Realnost je takva da su i General Motors, Ford i američka divizija Stellantisa takođe platili jezive kazne zbog lažiranja stope izduvnih gasova i dan danas se mogu pronaći priče o sudskim slučajevima koji su tek sada okončani.

Najnovija vest je na račun turbodizela Duramax koji se ugrađivao u modele Chevrolet Silverado HD i GMC Sierra u periodu od 2011. do 2016. godine. Tužba od strane nezadovoljnih vlasnika je pokrenuta pre još dosta godina, a kolege sa sajta CarComplaints kažu da je najveći američki proizvođač tek sada priznao grešku i odlučio da isplati određene sume novca.

Do tužbe je došlo zbog pumpe za gorivo napravljene od strane nemačke firme Bosch. Tužba tvrdi da je Bosch napravio spomenutu pumpu za evropske dizele, dok američko tržište koristi gušće gorivo. Ispostavilo se da ne samo što pumpa ume da strada iz tog razloga već često komadići metala završe u motoru, posle čega vozilu ne gine generalka. General Motors je i ranije znao za takve slučajeve, ali bi spornu pumpu za gorivo zamenio sa drugom iste marke, čime bi ponovo došlo do kvara.

Američki proizvođač vozila se konačno nagodio sa vlasnicima, ali tek tu dolazimo do najneverovatnijeg dela u celoj priči. Naime, jedanaest vlasnika će dobiti svega po pet hiljada dolara, dok će advokatske kuće, koje su ih predstavljale u ovoj tužbi, podeliti čak petnaest miliona „zelembaća“. Sporna vozila će takođe biti popravljena i dobiće dodatnu garanciju u iznosu od dvanaest meseci ili 320 hiljada kilometara (zavisno šta pre istekne). Sud još nije odlučio da li će vlasnici dobiti još novca zato što su njihovi pikap kamioneti više izgubili na vrednosti zbog ovog skandala.

Sajt The Drive kaže da je sudski slučaj bio u samo sedan saveznih država i to Kaliforniji, Ilinoisu, Floridi, Ajovi, Njujorku, Pensilveniji i Teksasu, pa bi ovo mogao da bude tek početak značajno većeg skandala. Međutim, General Motors i dalje demantuje da bilo kakav problem uopšte postoji…

AutoRepublika

(102)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa zato su afere i izmišljene da bi advokati zarađivali

MRN

U životu sam imao samo jedan lični spor, za mene kao stranku. Mislim da je bilo zbog 700-800 dinara. Pre skoro 20 godina. Pare su bile blago rečeno smešne, ali, za mene je to bila stvar principa. Sve sam učinio da do spora ne dodje. Molio sam i molio … Ukazivao im da nisu u pravu … Ali je druga strana bilo neverovatno bahata. Mada su bili svesni da su oni zajebali stvar. I na kraju nisam imao drugog izbora. Angažovao sam advokata. Ja sam dobio nazad mojih 700-800 dinara sa kamatom. A advokat svoje troškove. Ogromne. Jedno 100 puta… Pročitaj više »

MRN

Bolje je prepustiti drugom, da on to objektivnije sagleda 😊 Sem toga, da sam sam zastupao sebe, drugu stranu uopšte ne bi ni najmanje zaboleli troškovi postupka, a želeo sam ipak i da usput shvate koliko je sa njihove strane bilo totalno ekonomski glupo što su odbili sami da mi dobrovoljno i bez angažovanja suda vrate novac koji su mi (po mom razumevanju) „bili dužni“. Mada, realno govoreći, „zabole ona stvar“ u Republici Srbiji sva javna preduzeća i sve druge bužetske korisnike za sve sudske i druge troškove koje oni izazivaju svojim nezakonitim postupanjem… Sve štete koje tako izazivaju ionako… Pročitaj više »

Mustang

zašto japance niko ni za šta ne tuži, setimo se samo onih vazdušnih jastuka i problema sa kočnicama, pa to bi ih trebalo baš dobro oderati

s mile

Ja koilko vidim, ovde nije kraj, tek će sada masa vlasnika da se javi, jer su ovi „probili led“. S druge strrane, ovolika nadoknada za zastupnike je jer su angažovali raznorazne agencije, stručnjake, radili analize itd. Mada, da je mnogo…mnogo je

BB

Ne, greška….

Sad će da se jave advokati vlasnika 😜😂🤣