1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen omiljeni automobil američkih policajaca
Osvežen omiljeni automobil američkih policajaca
2

Osvežen omiljeni automobil američkih policajaca

315
2
Podelite sa prijateljima:

Prva pomisao na policijski automobil u Sjedinjenim Američkim Državama je svakako uvek otišla na legendarni model Ford Crown Victoria. Tokom jednog perioda ga je vozio gotovo svaki „milicajac“ (a i taksista), i to je išlo do te mere da je postao sinonim za ovu kategoriju. Crown Victoria nije u proizvodnji već dugi niz godina, ali Ford i dalje igra veliku ulogu u izboru vozila za momke u plavom. Skoro 70% svih četvorotočkača za takvu svrhu na rešetki hladnjaka ima znak „plavog ovala“, a pretežno pronalazimo takozvani Police Interceptor.

Reč je o modifikovanom izdanju civilnog krosovera po imenu Explorer, a sada je osvežen za 2025. godinu.


Istraživanja kažu da je Ford toliko popularan među policijom najviše iz razloga što investira velike sume novca u ovu kategoriju. Dok neki rivali samo dodaju sirenu i novu boju, Ford se trudi da unapredi gotovo svaki deo vozila, sa ciljem da automobil izdrži i najveće napore. Za 2025. godinu nije samo osvežen dizajn po uzoru na drumski model, već je najveća novina novi 3,3-litarski hibrid sa 318 konjskih snaga.

Američki proizvođač vozila kaže da će njegova ekonomičnost na svakom vozilu uštedeti po 17.500 dolara tokom šest godina korišćenja.
Za one koji ipak ne žele hibrid i uštedeli bi koji dolar, Ford takođe nudi spomenuti motor bez električnog agregata, ali u tom slučaju snaga pada na 285 „grla“. Vrhunac ponude čini 3,0-litarski turbobenzinac sa 400 „konja“, što omogućava ovom krosoveru ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 5,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Ford zatim obećava da je Police Interceptor dobio maksimalne ocene u testovima sudara za zadnji deo vozila pri brzinama od 120 km/h. Firma je predstavila i nešto šta naziva „Perimeter Alert“. U suštini, reč je o sistemu koji, ako primeti da „opasnost“ prilazi vozilu, automatski aktivira sve kamere, podiže prozore, zaključava vrata i upali rotaciju. Ford smatra da na taj način može da spasi živote ukoliko neko želi da naudi momcima u plavom.

U vrata i pod su dodate i veće ploče koje su u stanju da zaustave municiju kalibra do 0,30 nečega (Zoki nije naveo mernu jedinicu). Enterijer je dobio novi 12,5-inčni monitor i nešto je veći nego što je slučaj bio ranije.


Proizvodnja osveženog Police Interceptora kreće krajem godine u Čikagu, a prvi primerci će biti isporučeni policijskim snagama na proleće.

AutoRepublika

(315)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Je´l bi mogao ja da kupim ovako opremljen auto? Da malo zavedem red na nemackim putevima! 🙂

Mustang

koliko je (bolesno) popularna trebala bi i škodača da našim obezbedi makar plave folije sa natpisom državnog organa, a ne samo obična karoserija bele boje