1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Seat i Cupra rekordno u prvoj polovini ove godine
Seat i Cupra rekordno u prvoj polovini ove godine

Seat i Cupra rekordno u prvoj polovini ove godine

62
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođač automobila iz Španije, Seat je tokom prvog polugodišta tekuće godine nastavio da posluje u skladu s principom održive profitabilnosti. U tom vremenskom razdoblju je postigao najbolji finansijski rezultat u istoriji, nakon što su i Cupra i Seat ojačali obim prodaje i doneli bolju efikasnost.

Poslovna dobit Seata SA-a je u prvom polugođu iznosila 406 miliona evra, dok je u uporednom periodu bila 371 milion evra, što otkriva rast od 9,4%. Stopa povrata kapitala u odnosu na prihode je dostigla 5,2% (+0,2% više no lani). Ukupna realizacija kompanije Seat SA je za pola godine na nivou od 7,75 milijordi evra, uz skok od 4,6% kada je ostvareno 7,41 milijardi evra.

„Naš intenzivan rad na poboljšanju rezultata rada nas je doveo do najboljeg polugodišnjeg rezultata ikada, što je izuzetna prekretnica u trenutnom kontekstu događaja u automobilskoj industriji“, kaže Vejn Grifits. izvršni direktor Seata i Cupre. „Dve marke, Seat i Cupra, su jači nego ikad i nastavljaju da jačaju obim isporuka. Kako ove godine napredujemo na putu ka elektrifikaciji, tako proširujemo asortiman proizvoda lansiranjem novih modela. Put Seata SA-a ka održivoj profitabilnosti se nastavlja sa najboljim poslovnim rezultatom, najvećim prihodima i najboljim poslovnim indikatorima u prvoj polovini godine u istoriji kompanije“, objašnjava Dejvid Pauels, finansijski direktor i IT službenik u kompaniji Seat SA.

Ipak, spoljno okruženje i konkurentska situacija znače da su pred nama meseci koji su veoma izazovni. Da bismo postigli svoje ciljeve, moramo se još jasnije fokusirati na naše strateške prioritete: upravljanje prodajom i poboljšanje efikasnosti”

Kontinuirano povećanje obima isporuka Cupre i Seata je dovelo do stalnog rasta finansijskih rezultata u entitetu po imenu Seat SA. Kompanija je isporučila ukupno 297.400 automobila između januara i juna ove godine, što je povećanje od 13,8% u poređenju sa istim periodom prošle godine kada je realizovano 261.400 vozila. Prodaja elektrifikovanih automobila je porasla na 45.900, što je povećanje od 36,1% u poređenju sa prvom polovinom 2023. godine kada je isporučeno 33.800 EV, podstaknuto sve većim uspehom kompanijskih dopunjivih hibrida.

Još uvek brucoški brend Cupra nastavlja svoj rekordni niz i u tom smislu navodimo da je zabeležio najbolju prvu polovinu godine ikada sa 125.700 isporučenih automobila. To je povećanje od 17,2% u poređenju sa 2023. (107.300 komada). Uspeh marke je doveo do prethodnog rekorda od 27.500 isporuka u junu. Od osnivanja koje je urezano u 2018. godine, Cupra je isporučila više od 650 hiljada automobila, kontinuirano povećavajući rezultate Seata SA-a.

Cupra Formentor ostaje najprodavaniji model kompanije sa 61.700 isporučenih jedinica u prvih šest meseci ove godine, što i nije čudno jer tržište i dalje luduje za SUV-ovima. Sledi je porodica Cupre Leona sa 36 hiljada isporučenih jedinica, što je povećanje od 59,8% u odnosu na prvu polovinu 2023. Lansiranje novih verzija oba modela bi trebalo da dodatno ojača poziciju marke u Evropi. Nemačka je zadržala svoju poziciju najboljeg tržišta Cupre sa 42 hiljade isporučenih automobila, uz rast od 30%, a slede Ujedinjeno Kraljevstvo (13.900 primeraka i +22%) i Španija (12.900 komada i +13%).

Seat je učvrstio poziciju ključne poluge kompanije i uspeo je da nastavi s dvocifrenim rastom. Marka Seat je u periodu od januara do juna isporučila 171.700 automobila, to jest 11,4% više nego u istom periodu prošle godine (154.200). Ikonični Seat Ibiza, koji ove godine slavi 40. godišnjicu postojanja, vodi u prodajnoj statistici brenda sa 56.300 isporučenih jedinica (+29% u odnosu na prvu polovinu 2023. godine), a sledi Seat Arona sa 50.400 isporuka. Španija je i dalje najvažnije tržište brenda (36.200; +2%), a slede Nemačka (35.200; +26%) i Ujedinjeno Kraljevstvo (21.300; +34%).

AutoRepublika

(62)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments