1. Home
  2. Vesti
  3. Golf 8 opstaje u proizvodnji do 2035?
Golf 8 opstaje u proizvodnji do 2035?
14

Golf 8 opstaje u proizvodnji do 2035?

2.48K
14
Podelite sa prijateljima:

Osma generacija Volkswagena Golfa debitovala je 2019. godine, a početkom ove godine je podvrgnuta restilizaciji. S obzirom da je Golf „osmica“ nasledio gotovo celokupnu tehničku osnovu od sedme generacije, uključujući strukturu karoserije i platformu MQB,  možemo reći da model vuče poreklo još iz 2012. godine.

Prošle jeseni zvanično je najavljen Golf devete generacije, koji se očekuje oko 2028. godine i biće u ponudi samo sa električnim agregatima. Pre godinu dana se pretpostavljalo da će „osmica” ostati u ponudi do 2027. godine, nakon čega će palicu preneti električnom nasledniku, ali globalno usporavanje potražnje za električnim vozilima koje je počelo prošle godine poremetilo je sve planove VW-a i primorao kompaniju da produži životni vek ključnih „ugljovodoničnih” modela, uključujući Golf osme generacije.

Holandska verzija magazina Top Gear prenosi, pozivajući se na Kaija Grunica, odgovornog za tehnički razvoj marke VW, da bi „osmica“ mogla ostati u ponudi do 2035. godine, kada će biti uvedena zabrana prodaje novih putničkih i lakih komercijalnih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u Evropi. Samo neke okolnosti više sile ili novi teško ispunjivi zahtevi evropskih vlasti – na primer u oblasti sajber bezbednosti – mogu sprečiti da Golf 8 preživi do 2035. Ukoliko MQB ne može da se prilagodi takvim zahtevima na prihvatljiv trošak, onda će ugljovodonični Golf morati da se eliminiše iz ponude.

U međuvremenu, zabrana novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem posle 2035. godine, koja se smatra gotovim poslom, u stvari može biti odložena, ublažena, pa čak i ukinuta kao rezultat sukoba između birokrata i realnosti. Za sada, usporavanje potražnje za električnim automobilima deluje kao privremena smetnja i nesporazum vlasti i predstavnika automobilske industrije, koji žarko veruju u neizbežnu pobedu svega električnog nad svim „ugljovodoničnim“ — videćemo šta će reći za godinu ili dve ako ekspanzija električnih vozila nastavi da usporava.

Golf je i dalje veoma tražen u Evropi, iako je izgubio status bestselera još pre par godina. Najnoviji podaci JATO Dynamicsa za prvu polovinu ove godine pokazuju da je Golf sada drugi, iza Dacije Sandera, na listi najpopularnijih modela u Evropi: od januara do juna ove godine prodato je 126.993 i 143.596 jedinica, respektivno.

Dodajmo da je pre pet godina električni hečbek ID.3 debitovao zajedno sa Golfom 8 – rukovodstvo nemačkog koncerna je ozbiljno očekivalo da će postati novi bestseler marke, ali se ispostavilo da je njegov potencijal precenjen, električni ID.3 je i dalje veoma daleko od popularnosti Golfa: u prvoj polovini 2024. prodato je samo 29.136 jedinica, a prodaja Golfa raste, dok prodaja ID.3 pada.

Javnosti se nije dopao monovolumenski izgled ID.3, automobil izgleda zdepasto, zbog čega je, u stvari, kompanija odlučila da razvije električni Golf „devetku“ sa svarljivijim (čitaj: istim) dizajnom.

AutoRepublika

(2483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dopada mi se ova vest. Ne toliko zbog samog Golfa „osmice“, koliko načelno, u smislu produžavanja tržišnog života bilo kog modela. Smena generacija većine modela na svakih oko 6 godina je odavno izgubila svaki smisao. Barem meni, iz perspektive kupca.

Kitittelj

Slažem se, ta smena generacije na oko 6, 7 godina (ristajl na 3) je dovela do mnoštva bezlicnih, skoro istih modela, kod svih proizvođača.

M M

I tebe je izgleda zgazilo vreme.
🙂
Dobro je kad se čovek „opsulji“ taman i bilo kad.

MRN

😊

Laki

👍

Rikošet

Ako tako bude do kraja proizvodnje će vjerovatno imati 24-inčni ekran u kabini 🙂

Generalno pozitivna vijest, samo još za naše područje „nedostaje“ informacija do kada će imati dizele…

next

užas, ne zna se šta je gore, enterijer ili eksterijer, plastično smeće na nivou kia/hyundai krseva, koje će konkurencija pregaziti

Garbage

Problem ID3 nije dizajn nego cijena. Ako najaviš da je to električna zamjena za Golf a ispada 15.000 Eura skuplji od Golfa pa šta se čude da se loše prodaje.

next

problem id serije je sve, dizajn, kvalitet cena, domet…

Milan

Ti mora da mnogo voliš svog novog Mercedesa …

next

trenutno ne posedujem automobil jer radim od kuce skoro 5 godina ali kad budem planirao da kupim to sigurno nece biti ni jedan svapski krš.

M M

VW bi trebalo špricati kad bi ukinuo Golfa.
Mada EU je mazohista. Radi sama protiv sebe. Ne trebaju joj Rusi, Englezi, savremeni Indijanci iz Amerike. Sama će sebe da totalira.
Tako da me ne bi čudilo da VW uništi Golfa.

Matija

„Golf 8 opstaje u proizvodnji do 2035?“ – Sto je sigurno – sigurno je! 🙂
Svi svetski proizvodjaci su postali veoma oprezni sa „elektricnim planovima“, to je razlog da gorivni motori ponovo ulaze u dugorocne planove. Politicari su zbunjeni a Zeleni su pobesneli od muke! Oni sada traze od politicara „cvrstu ruku“ tj. prinudu!!! Razlog je da je e-auto jos uvek beba u pelenama.

Radovan

Znaci bar 5 puta moraju da naprave fejs lift, tj da izmisljaju „nove“ farove i kvake, a mozda i neku novu sivu boju, koju niko nije video.