1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Četiri električna Citroena Amija će ići na putešestvije po Africi
Četiri električna Citroena Amija će ići na putešestvije po Africi

Četiri električna Citroena Amija će ići na putešestvije po Africi

119
2
Podelite sa prijateljima:

Inspirisana Citroenovim krstarenjima u prošlosti, Green Cruise je nezavisna inicijativa u kojoj će četiri modifikovana Citroena Amija preći Afriku od severa do juga. Ekipa se sprema za polazak zakazan za 28. oktobar 2024. za volanom električnih četvorocikala.

Citroen „Croisieres” iz međuratnog perioda ostavio je trag u svom vremenu i doprineo usponu marke ševrona, čije su polugusenice mogle da pređu čitave kontinente. Urednik ove vesti se upoznao s tim modelom u zanimljivom crtanom filmu Rabinova mačka. Proizvođač je planirao da to ponovo uradi 2022. godine sa električnim vozilima za stogodišnjicu prvobitne „Croisiere des Sables“, ali je projekat otkazan.

Preduzetnik i bivši vozač Erik Viguru je dve godine pripremao Croisiere Verte, prelaz Afrike od severa ka jugu u Citroenu Amiju.

„Naši glavni ciljevi biće da pokažemo da je moguće putovati na velike udaljenosti sa lakim električnim vozilima, da otvorimo prvi put bez ugljenika u Africi i da istaknemo izuzetan potencijal kontinenta u proizvodnji obnovljive energije“, najavljuje tim Green Cruise, sastavljen od desetak ljudi, uključujući četiri vozača za isto toliko vozila. Pored Erika Vigurua učestvuju Aleksandar Vinok, Antonija de Roasar i Marten van Pel.

Nakon povezivanja na Sajmu u Parizu 2024. koji počinje 14. oktobra, konvoj će krenuti iz Uarzazata (Maroko) 28. oktobra sa ciljem da sredinom januara 2025. stigne do Kejptauna (Južna Afrika) nakon putovanja od oko 14.000 km. duž zapadne obale Afrike. „U svakoj zemlji koja se pređe, ekspedicija će se sastati sa studentima i građanima zainteresovanim za mobilnost sutrašnjice i obnovljive izvore energije“, objašnjavaju organizatori.

„Razvoj rute je veliki izazov. Zahtevao je navođenje svih lokacija obnovljivih izvora energije na trasi i uzimanje u obzir geopolitičke situacije svake zemlje“, nastavljaju oni. Baterije njihovog Amija biće isključivo priključene na „zelene“ izvore struje da bi se punile. Vozila se modifikuju kako bi ponudila oko 200 km autonomije u poređenju sa originalnih 75 km u WLTP-u. Ovo rastojanje mora odgovarati kompletnoj etapi u proseku od 45 km/h, što je brzina na koju je četvorocikl ograničen standardno.

Svaki vozač će biti za volanom preuređenog jednoseda Citroen Ami Cargo (naslovna fotografija). Automobil je opremljen dodatnim baterijama, a njegov krov je opremljen fotonaponskim panelima za punjenje baterije sunčevom energijom.

Ugrađene su terenske gume većeg prečnika od originalnih, dok rol barovi štite karoseriju i svetla. Modifikacije je izvršio Vaison Sport, proizvođač automobila specijalizovan za reli sa sedištem u Torci, Saone na Loari.

AutoRepublika

Fotografije: La Croisière Verte

(119)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Citroen Ami je pravi gradski auto – sta on treba da dokaze putovanjem kroz Afriku? Cak i ako izdrzi do kraja nikom zivom nece pasti na pamet da ga ponovo upotrebi za tako nesto! Ovaj poduhvat je absolutna besmislica, samo pusta zelja grupe avanturista da im se ime nadje negde u medijima.

Dejan i ja smo napravili koncept koji je mnogo bolje opremljen za ovu avanturu – samo vlasnik ove marke nema dovoljno novca ni vremena da se time bavi. Steta, bas bi mu trebala ovakva reklama. 🙂 Baza naseg koncepta je novi Microlino.

comment image

DOLF

Valjda će se živi vratiti. Nadam se.