1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Da li se Italjet Dragster 700 Twin i dalje može smatrati skuterom?
Da li se Italjet Dragster 700 Twin i dalje može smatrati skuterom?
3

Da li se Italjet Dragster 700 Twin i dalje može smatrati skuterom?

1.02K
3
Podelite sa prijateljima:

Italjet ne prestaje da ispucava senzacionalne skutere na tržšte. Sada vidimo model po imenu Dragster 700 Twin sa 68 konjskih snaga koje obezbeđuje dvocilindarski linijski motor. Uparen je sa šestostepenom transmisijom kao kod „pravih“ motocikala, a u početku će moći biti naručen samo u okviru ograničenog izdanja (Limited Factory Edition), uz opasku da će jednako žustra serijska verzija na tržište stići već naredne godine.

Masimo Tartarini, sin osnivača Italjeta Leopolda Tartarinija, nastavlja da raspaljuje interesovanje javnosti, što čini zajedno s razvojnim timom u zamku Guelfou, a koji se nalazi u blizini Bolonje. Nakon što je predstavio atraktivne koncepte vrhunskog modela Italjet Dragster 500 GP na manifestaciji pod nazivom EICMA 2022, kao i Italjet Dragster 559 Twin na istoimenom sajmu motocikala koji je ostao neposredno iza nas. Tartarini je sada najavio konačnu verziju u julu 2024. godine, pa ćemo zato svedočiti ponudi skutera iz naslova ovog članka.

Ovoga puta to više nije koncept, planovi za Italjet Dragster 700 Twin su vrlo konkretni. I s ponudom se započinje odmah, to jest, knjige za rezervacije su otvorene još od petka, 12. jula 2024. godine. Naime, od tog dana Italjet prihvata porudžbine u pretprodaji za ograničeno fabričko izdanje. Na ime depozita je nužno izdvojiti sumu od 1.500 evra, možete čak i da rezervišete lične serijske brojeve. Standardna, serijska verzija bi trebalo da usledi na proleće ili najkasnije u leto 2025. godine, a Italjet je već objavio prve slike, podatke i tehničke specifikacije koje karakterišu novitet.

Italjet Dragster 700 Twin pokreće redni dvocilindrični motor sa oko 700 kubnih centimetara. Motor isporučuje Benelli ili matična kineska grupacija Qianjiang. Dolazi s vodenim hlađenjem, direktnim ubrizgavanjem goriva, dvostrukim bregastim vratilima (tipa DOHC) i 4 ventila po cilindru. Tako koncipiran sklop u Dragsteru proizvodi 68 KS pri 8.500 o/min, navodi proizvođač Italjet. Ovo se samo malo razlikuje od 70 KS iz verzije enduro koju poznajemo kao Benelli TRK 702. Prema izveštajima relevantnih medija, poznato je da će takođe postojati opciona verzija od 48 KS, pa će srećni biti i oni koji poseduju dozvolu kategorije A2.

S takođe usvojenom šestostepenom nožnom transmisijom, što je inače skroz neuobičajena postavka za skuter, Italjet Dragster 700 Twin navodno ubrzava iz mesta do 190 km/h. Takođe slično kao kod motocikla, krajnji pogon otvoreno radi preko lanca do zadnjeg točka . Opet tipični za skutere, barem za velike, takozvane maksi-skutere, jesu pokazatelji dimenzija točkova i guma. Tako napred imamo pneumatike dimenzija 120/70-15, dok su nazad jedinice s oznakom 160/60-15.

Da bi se osiguralo da kočni sistem odgovara mogućim brzinskim ostvarenjima, ugrađena su dva diska s prečnikom od 270 milimetara na prednjem točku, kao i jedan disk od 230 mm na zadnjem točku. Svaki od njih je u kombinaciji sa Bremboovim kočnim čeljustima i ABS-om. Koncept dragstera je više sportski nego praktičan, uključujući rezervoar za benzin ispred sedišta i motor koji je postavlje direktno ispod. Prevoz prtljaga očigledno nije planiran na ovom modelu s indeksom 700, pa se vozilo može posmatrati i kao nešto između maksi-skutera i sportskog motocikla.

Za sada je poznato da će sigurno ograničeno fabričko izdanje Italjet Dragster 700 Twin biti opremljeno sistemom za odvod izduvnih gasova s podignutom dvostrukom cevi koju potpisuje Akrapovič i podesivim opružnim podupiračem i amortizerom upravljača tipa Ohlins. Marzocchi isporučuje teleskopsku viljušku okrenutu naopako.

Upravljački zglob koji je ranije bio tipičan za Italjet Dragstere je ovde morao da se odbaci , očigledno u korist stabilnosti pri velikim brzinama. Ostatak šasije je izveden od čelične cevi i aluminijumskih kompozitnih elemenata, kao i od aluminijumske zadnje viljuške. Drugi poznati ključni podaci za Dragster 700 Twin obuhvataju 190 kilograma težine vozila, 16 litara zapremine rezervoara za gorivo i 285 kilograma dozvoljene ukupne mase, što rezultira prilično malom nosivošću. Visina sedišta od 815 milimetara deluje relativno normalno.

Ukupno 700 jedinica Italjeta Dragstera 700 Twin Limited Factory Edition u crnoj i zlatnoj boji dobiće komponente od Ohlinsa i Akrapoviča, kao i providni poklopac kvačila od firme Ducabike. Cena za ograničeno fabričko izdanje iznosi 14,9 hiljada evra. Serijska verzija Dragstera 700 Twina, koja će uslediti u proleće ili na leto 2025. godine, tada će koštati 12,9 hiljada evra. Obe modifikaciije novog hiperskutera će biti izložene, a svi tehnički podaci biće poznati najkasnije do novembra 2024. godine, odnosno do Salona motocikala u Milanu (EICMA).

MotoRepublika

(1021)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Pa ne, nije skuter nego naked specifičnog izgleda. Po konvenciji skuteri imaju motor fiksiran na stražnju vilicu, dakle motor oscilira sa stražnjim kotačem i tako znatno povećava neogibljenu masu. S druge strane, radi motora pomaknutog straga, može se voziti i u suknji (prve Vespe), i iznimno je okretan kod malih brzina i u gradu. Kod motocikla to nije slučaj, jer je motor vezan za okvir motocikla ili ima ulogu okvira, na koji se onda vežu oscilirajući elementi ovjesa. Motocikl je puno stabilniji kod većih brzina, ali nije tako okretan i “teži” je na volanu. Sličan koncept je već viđen kod… Pročitaj više »

Belara

Skuter spreda izgla kao predatorova glava,prbrutalno

Zoca

Šezdesetih je pakovao Istocnonemackog MZ-a,sada Kineze.