1. Home
  2. Life
  3. Predsednik Francuske Republike „provozao“ novi Renault Rafale na paradi 14. jula
Predsednik Francuske Republike „provozao“ novi Renault Rafale na paradi 14. jula
0

Predsednik Francuske Republike „provozao“ novi Renault Rafale na paradi 14. jula

100
0
Podelite sa prijateljima:

U Francuskoj Republici je ovih dana turbulentno. Nisu se promene desile samo u Narodnoj skupštini, već je i predsednik Emanuel Makron „izdao“ svoj DS 7 Élysée. Povodom vojne parade 14. jula 2024. godine, šef galske države se pojavio u novom Renaultu Rafaleu. Za tu priliku, krosover-kupe je „obukao svečano odelo“.

Vozilo je napustilo Jelisejsku palatu i stiglo do Trijumfalne kapije sa Emanuelom Markonom u njemu. „Ovaj događaj označava povratak Renaulta u predsedničku garažu“, ponosno je objavila marka u saopštenju za javnost.

Francuzi su do sada bili prilično navikli da aktuelnog predsednika (i njegovog prethodnika Fransou Olanda) vide u Citroenima ili DS-ima. Prošle godine, premijum brend grupe Stellantis je čak napravio prilagođeni model za šefa države: DS 7 Élysée. Sada su nastupile promene.

Emanuel Makron menja svoje navike i čak krši tradiciju birajući vozilo proizvedeno u Španiji, a ne u Francuskoj. Relativno skoro je limuzina DS 9, koja je stigla 2020. godine, bila nepodobna za predsedničko vozilo, plus je isključena iz parade povodom nacionalnog praznika jer je proizvedena u Kini.

Krosover-kupe za uživaoca Jelisejske palate dolazi u nokturno plavoj nijansi. Opremljen je specifičnim felnama od 20 inča. Da bi ispunio zahteve protokola, Rafale je pretrpeo posebne modifikacije (Renault ne daje detalje) i dobio je svoje ceremonijalno „odelo“.

Njegovu rešetku krasi trobojni steg, postavljeni su držači stega (zastave) koji se mogu ukloniti, a plavo-belo-crvene značke su pričvršćene na prednja krila.

Kao što je već pomenuto, izbor ovog modela označava Renaultov povratak u garažu u Jeliseju. Kako se navodi u saopštenju brenda, „još 1920. godine je Predsednik Republike prvi put koristilo vozilo marke“.

Bio je to Renault 40 CV, koji je ostao u upotrebi do 1928. Smatran standardom za Renaultove luksuzne modele tog vremena, koristili su ga Pol Dešanel, Aleksandar Mileran i Gaston Dumerg.

„Od tog datuma, najmanje dvanaest Predsednika Republike izabralo je Renault za svoja službena putovanja“, podseća francuski proizvođač. Poslednji u ovoj dugoj seriji, Renault Espace V, bio je na raspolaganju Jelisejskoj palati 2016. godine.

AutoRepublika

Izvor

Fotografije: Pierre Morel

(100)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments