1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ineos Grenadier u Gudvudu
Ineos Grenadier u Gudvudu

Ineos Grenadier u Gudvudu

106
2
Podelite sa prijateljima:

Gudvudski festival brzine, koji je trenutno u toku, privukao je pažnju proizvođača automobila iz celog sveta. I ne govorimo samo o kompanijama koje proizvode super- i hiperautomobile! Na primer, britanska kompanija Ineos pripremila je čitav niz svojih Grenadiera za sajam. Većina njih su koncepti, iako izgledaju prilično realno, pa čak i praktično. Međutim, na slikama je i jedna potpuno serijska, iako posebna verzija.

Govorimo o luksuznom SUV-u Ineosu Grenadieru Detouru, koji će biti prodavan u tiražu od 200 jedinica. Nastao je od strane nedavno formiranog odeljenja pojedinačnih naloga Ineos Arcane Works. Eksterno, luksuzni Grenadier se razlikuje od svoje braće drugačijom rešetkom hladnjaka i kovanim felnama od 18 inča. Nudi se širok spektar opcija za farbanje karoserije i materijala za unutrašnje ukrase. Štaviše, kupci će moći da izaberu bilo koju nijansu ili vrstu kože, ali to će ih dodatno koštati. Iako čak i uslovno osnovni Grenadier Detour košta najmanje 134 hiljade funti (173 hiljade dolara).

Prateći stope svoje inspiracije, klasičnog Defendera, Ineos Grenadier predstavljen je kao safari autobus. Ova specifična namena zahtevala je radikalno povećanje ukupne dužine za smeštaj četiri reda sedišta sa ukupnim kapacitetom od osam ljudi.

Odlična vidljivost afričkih predela obezbeđena je odsustvom gornjeg dela bočnih zidova i stakla. Platneni vrh postavljen na cevasti okvir je dizajniran da zaštiti od užarenog sunca.

Po obodu karoserije položen je električni pojas sa bulbarom, ugrađeni su točkovi za sve terene i disalica. Modifikaciju automobila izvršila je divizija Ineos Kavango iz Bocvane.

Sledeći na listi je pikap Grenadier Shortermaster. U stvari, ovo je osnovni SUV koji je izgubio krov nad prtljažnikom. Dakle, koncept je 305 mm kraći od serijskog pikapa Quartermastera.

Konverzija je izvršena u fabrici Ineosa u Francuskoj, a da bi bar malo povećali tovarni prostor, inženjeri su morali da pomere zadnji red sedišta bliže prednjim. Iznad tovarnog prostora postavljen je okvir sa rezervnom gumom u punoj veličini.

Zauzvrat, kamionet Grenadier Quartermaster dobio je ekstremnu modifikaciju za sve terene koju je pripremila nemačka kompanija LeTech. Vrhunac ove verzije su portalni mostovi, zbog kojih je klirens povećan za 250 mm i dostigao 514 mm, a dubina gaza je premašila metar (1.050 mm).

Svoj doprinos dali su i veći točkovi sa punim gumama, a brutalnu sliku upotpunjuju disalica i ekspedicioni gepek sa dodatnim „lusterom“. Uprkos statusu koncepta, slični Grenadieri sa portalnim mostovima već su isporučeni nekoliko vatrogasnih jedinica u Nemačkoj.

Još jednu ekstremnu modifikaciju kreirala je Buzz Special Vehicles. Ovo je SUV za Svetsko prvenstvo u reliju (uključujući i čuveni Dakar), koji je već homologovala FIA i koji će učestvovati u sezoni 2025.

Da bi to uradili, morali su da izbace standardni enterijer i ugrade sigurnosni kavez, trkačke kašike sa odgovarajućim pojasevima i panele vrata od ugljeničnih vlakana.

Ogibljenje, kočnice, točkovi i izduvni sistem pretrpeli su sportske modifikacije. Standardni BMW-ov linijski turbo „šestak“ sa zapreminom od 3,0 litra pojačan je sa 286 KS i 450 Nm na 354 KS i 550 Nm.

A za one kojima ni ovo nije dovoljno, Ineos i Magna su pripremili Grenadier sa moćnim osmocilindarskim „srcem“ iz General Motorsa – atmosferski motor V8 6.2 razvija 431 KS i 625 Nm.

Da bi se američki motor smestio ispod haube evropskog SUV-a, bilo je potrebno potpuno revidirati nosače pogonskog sklopa, elektroniku i elektriku motora, sisteme za hlađenje i izduvne sisteme, ležajeve prenosa i toplotne štitove.

Spolja, prototip sa V8 motorom se razlikuje od običnog Grenadiera malim usisnikom vazduha na haubi.

Svi ovi konceptualni Grenadieri kreirani su i prikazani u Gudvudu sa razlogom. Ineos se nada da će oni postati polazna tačka za najluđe fantazije potencijalnih kupaca, koje će sa zadovoljstvom oživeti stručnjaci odeljenja za prilagođavanje Arcane Works.

AutoRepublika

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dobar je Grenadier ali je promasio karakter starog Defendera. Umesto jednostavnog i robustnog vozila dobili smo hightech masinu, naravno skupu!

Dizajn: mislim da ce vizuelna slicnost sa starim Defenderom imati negativan efekat na prodaju. Podsvesna reakcija publike bice „ako vec nije Defender, daj mi onda nesto originalno!“

Bungi

Ako ti se ne bacaju pare na Landrover, G-vagen, Džip ili Ineos ima kod Mahindre , „mnogo za malo“.