1. Home
  2. MotoRepublika
  3. MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro
MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro
1

MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro

190
1
Podelite sa prijateljima:

MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro dolazi kao model dvotočkaša iz ograničenog izdanja. Ukupan tiraž plemenitog motocikla će biti na nivou od 500 jedinica, s namerom da budu isporučene širom sveta. Konstruktor ovog remek dela ga opisuje kao „oblik, otelotvorenje želje“. Pred nama je više umetničko delo nego što je to motocikl za svaku garažu.

Superveloce 1000 Serie Oro integriše vrhunske komponente i najsavremeniju tehnologiju. Čak i ako ne možete da se dočepate jedne od 500 jedinica, i dalje možete uživati u njenoj vizuelnoj lepoti.

Ono što pokreće savršenstvo MV Aguste jeste redni četvorocilindarski motor zapremine 998 kubnih centimetara i kao takav nam je poznat iz bratskih modela po imenu Rush 1000 i Brutale 1000. Italijanski konstruktor koji je potpao pod indirektnu kontrolu KTM-a, tvrdi da motor proizvodi 208 KS pri 13.000 o/min i 116,5 njutn metara najvišeg obrtnog momenta pri 11.000 obrtaja kolenastog vratila. Komponente vrhunskog kvaliteta ovde uključuju kovane titanijumske klipnje, bregastu obložene DLC-om i titanijumske ventile. Akrapovičev titanijumski auspuh sa četiri izlaza je razvijen posebno za ovaj motocikl i ima specijalan i neobičan oblik.

Nobles novajlija se oslanja na čeličnom rešetkasti okvir (ram), dok je jednostrana zadnja viljuška izvedena od aluminijuma i ima priključnu tačku koja se može podesiti po visini. Ogibljenje obezbeđuje čuvena marka Ohlins s obrnutom viljuškom od 43 mm napred, dok je nazad monoamortizer od 36 mm. Hod oslanjanja na oba kraja je 12o milimetara. Viljuška je elektronski podesiva, kako u pogledu sabijanja, tako i odskoka i ručno je podesiva za predopterećenje opruge, dok je amortizer elektronski podesiv za predopterećenje, odskok i kompresiju. Uključen je i elektronski podesivi Ohlinsov upravljač.

Držeći se teme visokokvalitetnih komponenti, slobodno možemo da nastavimo s informacijom o tome da se za kočni sistem pobrinuo Brembo. Napred su dva diska od 320 mm sa radijalno postavljenim čeljustima sa 4 klipa tipa Stilema, dok je pozadi disk prečnika 220 mm, s sve Bremboovim dvoklipnim čeljustima. Sistem ABS koji bdi i u krivinama ima dva nivoa intervencije: Sport i Race.

Dizajniran i izgrađen u objektima MV Agusta na obali jezera Vareze u Italiji, Superveloce 1000 Serie Oro je napravljen za divljenje. Ključni detalji stila uključuju ovalni far, horizontalne linije i visokotehnološke materijale poput ugljeničnih vlakana. U stvari, cela karoserija motcikla je izvedena od ugljeničnih vlakana obojenih u nijanse komercijalnih naziva Ago Silver, Pearl Shock Red i Gold Ciclistica.

MV Agusta kaže da je 41 komponenta na motociklu napravljena od ugljeničnih vlakana koristeći dva različita procesa: kovane i laminirane. Sedište je izrađeno od kože i alkantare, a kožni kaiš se spušta niz rezervoar za gorivo. Točkovi s naplacima koji donose matricu u obliku zvezde privlače oči, a glavčina zadnjeg točka ima MV-ov amblem. Krila obezbeđuju vizuelni uticaj na čula posmatrača, kao i izvesnu potisnu silu pri višim brzinama kretanja.

Modernih tehnoloških rešenja je u izobilju na modelu MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro. Pored ABS-a sa dva režima rada, tu je i sistem za kontrolu prijanjanja sa osam nivoa intervencije, kontrolu propinjanja prednjeg točka, kontrolu prijanjanja u želji da se startuje što agresivnije, tempomat, dvosmerni brzi menjač MV EAS 4.0 (takozvani kvikšifter) i četiri režima vožnje. To su Rain, Sport, Race i Custom.

Vozači preko aplikacije MV Ride mogu pristupiti navigaciji koja je uporediva s onom na automobilima i koja je prikazana na 5,5-inčnim instrumentima u boji tipa TFT. Funkcija Trip Record u aplikaciji omogućava vozačima da snimaju vožnje i vide završenu rutu, brzinu, korišćenu opremu, ugao nagiba, nadmorsku visinu i vreme putovanja, i mogu da dele svoje snimljene vožnje sa MV-ovskom zajednicom u aplikaciji. Takođe, oprema uključuje alarm kojim se upravlja preko aplikacije Greenbox kako bi upozorio vlasnika ako je motocikl stradao, a MV obezbeđuje godinu dana besplatnog korišćenja alarma.

Pošto pričamo o modelu iz ograničene serije, onda bi trebalo znati da MV Agusta Superveloce 1000 Serie Oro do kupca dolazi s potvrdom o autentičnosti, posebnom ceradom, sedištem s presvlakom u kombinaciji alkantara koža, nogostupima za saputnika, mnoštvom detalja od ugljeničnih vlakana. Da dodamo i poluge kvačila i kočnice izrađene upotrebom mašina CNC, kao i posebno prilagodljive registarske tablice.

MV Agusta je izašla s cenama za različita tržišta, pa tako možemo reći da se one u principu kreću oko 70 hiljada evra. Srbija nažalost nema distributera ove marke, ali nas ne bi iznenadilo da distributerstvo preuzme ovlašćeni uvoznika motocikala iz KTM-ovog programa.

MotoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

998 ccm, 208 KS pri 13.000 o/min i 116,5 Nm pri 11.000 obrtaja ???

Na koliko o/min ovaj radi „na leru“ i/ili kreće iz stanja mirovanja ?