1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Par futurističkih kineskih automobila
Par futurističkih kineskih automobila

Par futurističkih kineskih automobila

141
1
Podelite sa prijateljima:

Brzi rast broja kineskih proizvođača automobila pravi je fenomen koji je zahvatio čitavu globalnu automobilsku industriju. Proizvodnja električnih automobila se posebno aktivno razvija u Kini. Mnogi kineski automobili privlače automobilske entuzijaste svojim modernim dizajnom i inovativnim tehnologijama, a neki izgledaju toliko futuristički da čak i ne liče na klasična vozila. Stručnjaci Avito Auta sastavili su izbor spektakularnih električnih automobila dostupnih za kupovinu u Ruskoj Federaciji.

Izbor otvara punokrvni električni automobil HiPhi ZI generacije 2023. Limuzinu sa pogonom na sve točkove u konfiguraciji sa baterijom od 120 kWh pokreću dva elektromotora ukupne snage 672 KS, koji proizvode 820 Nm obrtnog momenta.

Sportski automobil privlači pažnju svojim smelim izgledom sa velikim felnama od 22 inča, zadnjim bočnim vratima koja se otvaraju suprotno smeru kretanja, panoramskim krovom i više od 4.000 LED elemenata po celoj karoseriji. Pored toga, automobil je opremljen savremenim tehnologijama, kao što su autopilot trećeg nivoa HiPhi Pilot, frontalni lidar na krovu sa dometom od 200 metara, sistem razmene podataka između automobila i glavne infrastrukture preko protokola V2X (vehicle toneverything – vozilo za sve, jeste sveobuhvatni izraz za prenos električne energije uskladištene u baterijama električnih vozila u mrežu, zgrade, kuće i druga odredišta koja troše energiju)…

Još jedan automobil futurističkog izgleda je električni automobil LiXiang Mega M Klase iz 2024, prvi potpuno električni minivan kinesko-ruske kompanije Meilin. Automobil sa pogonom na sve točkove u konfiguraciji Max ima automatski menjač i dva elektromotora, čija kombinovana snaga dostiže 400 kW (544 KS).

Ovaj elektropogon omogućava automobilu da ubrza do 100 km/h za samo 5,5 sekundi. Automobil ima jedinstvene aerodinamičke karakteristike za veliki minivan. Dakle, koeficijent otpora Cx je 0,215 sa dimenzijama automobila od 5.350/1.965/1.850 mm, i ovo je najbolja cifra u segmentu.

Još jedna karakteristika LiXianga Mega je impresivna energetska efikasnost automobila, koji troši samo 15,9 kWh električne energije na 100 km. Poređenja radi, ovo je 2,4 kWh manje od MPV-a Zeekra 009. Elegantan eksterijer automobila sa aerodinamičnim oblicima, uvlačivim kvakama na vratima i prostranom, udobnom unutrašnjosti odmah privlači pažnju na putu.

Izbor zatvara automobil poslovne klase Avatr 12 prve generacije, proizveden 2024. Liftbek sa pogonom na sve točkove ima prepoznatljivu spoljašnjost sa panoramskim staklenim krovom, koji takođe deluje kao zadnje staklo, i spojlerom koji se uvlači na zadnji branik. Unutrašnjost automobila opremljena je naprednim tehnologijama, uključujući operativni sistem HarmonyOS 4.0 kompanije Huawei, dvoslojni prednji panel, audio sistem sa 27 zvučnika, LED pozadinsko osvetljenje u 64 boje i još mnogo toga. Karoserijaa ima 29 veštačkih organa vida neophodnih za rad punopravnog autopilota.

Ukupna snaga dva elektromotora automobila je 578 KS, a maksimalna brzina automobila dostiže 200 km/ h.

AutoRepublika

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ne smem ni da pomislim sta ce da kaze BB za ovaj padajuci krov? 🙂
Miniven iskace iz mase – ali zajedno sa Hyundai Stariom. Vidi sliku dole.

comment image