1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Sastanak sa autentičnim Peugeotom s indeksom 205 GTi Dimma
Sastanak sa autentičnim Peugeotom s indeksom 205 GTi Dimma

Sastanak sa autentičnim Peugeotom s indeksom 205 GTi Dimma

112
0
Podelite sa prijateljima:

Lansiranje Peugeota ​​205 GTi u januaru 1984. poklopilo se sa prvim trkačkim ulascima T16 u Grupi B Svetskog prvenstva u reliju. Iako su ga svi mogli prepoznati, trkački model je malo toga sličnog imao sa serijskim modelom, a isticao se motorom smeštenim u pozadi centralno, polucevastom strukturom i potpuno specifičnim delovima karoserije.

A proizvedenih 200 primeraka „serije 200” prodatih u prodajnim salonima nije bilo dovoljno da zadovolje želju mnogih entuzijasta da oponašaju svog idola Arija Vatanena, tada vozača tima Peugeot Talbot Sport.

Ovde dolaze Patrik Malerbe i Baudin Mišel, belgijski preduzetnici i njihova kompanija DIMMA (Distribution Importation Michel Malherbe Associes). Napravili su „široki“ komplet za mali Peugeot inspirisan reli modelom iz 1985. godine. Retka pojava u istoriji estetske pripreme, kreacija je privukla naklonost samog direktora Peugeot Sporta, Žana Toda, koji je njime opremio jedan od svojih službenih 205. Komplet je stoga odobrila sama marka 1989. godine.

Tokom skupa koji su organizovali 205 GTi Club de France i Clara Automobiles u Le Manu 2. i 3. marta 2024. povodom 40. godišnjice GTi-ja, bila su prisutna dva primerka 205 Dimma, uključujući i ovaj na slikama koji je kolegama iz L’Argusa predstavio Erik. Kupio ga je 2023. godine: „Trebalo mi je pet godina da pronađem autentični. Uspeo sam da to proverim tako što sam kontaktirao Baudina Mišela, koji je još uvek na čelu Dimma Designa. Na osnovu nemačkog 205 1.9 GTi, moj auto je krajem 1990. godine isporučen svom francuskom vlasniku nov od strane tjunera“, svedoči on.

Gledano izbliza, pokazuje izuzetan kvalitet izrade, daleko od ishitrenih „uradi sam“ projekata koji su veoma česti u svetu tjuninga. Još uvek dostupan danas za 4.599 evra na sajtu Dimma Designa, komplet uključuje, za model sa troja vrata, deset delova od poliestera, dizajniranih da se lako prilagode originalnim nosačima 205. Ovo su „naduvana“ prednja i zadnja krila, prednji i zadnji spojleri, bočni pragovi, ukrasi na vratima prtljažnika i „mali“ spojler.

Tokom osamdesetih, kupci su mogli da se odluče i za veliki spojler i „domaće“ aluminijumske felne od 16 inča. Uz svaku od njih dolazi i mala numerisana tablica čije reference arhivira radionica: dobar način zaštite od kopija, kojih nije nedostajalo.

Tokom osamdesetih, Dimma Design je učinio mnogo više od prodaje svog kompleta za tjuning. Na zahtev i u saradnji sa drugim kompanijama, kao što je Carat Duchatelet, ponudio je unutrašnju oblogu od žutog oraha, pa čak i kompletne kožne presvlake koje su pokrivale sve do kontrolne table! Što je još neverovatno, britanski distributer belgijskog proizvođača karoserija čak je proizveo kopiju 205 Dimma 4×4 pokretanog četvorocilindričnim Cosvorthovim motorom od 360 KS. Većina modela u Evropi je, međutim, zadržala svoje originalne motore. Ukupno je prodato oko 1.500 kompleta kupe sa troja vrata i samo 200 za kabriolet.

Među 205 Dimma mogu se razlikovati oni koje su sastavljali drugi i oni napravljeni u radionici karoseriste u Belgiji, prepoznatljive po crvenoj Peugeotovoj znački. Svaki od njih kreira događaj na svim skupovima na kojima učestvuje. Njihova estetika je naravno impresivna, ali ime Dimma se izdvaja iz uobičajenog sveta tjuninga zbog duge saradnje koju je belgijska kompanija održavala sa Peugeotom do dvehiljaditih: proizveli su karoserije trkačkih automobila za legendarni 306 Maxi i za 206 Super 1600a.

Ova slavna istorija, ozbiljnost proizvodnje i homologacija omogućili su im da zadrže neuporedivu auru, dok su mnoge „tjuning“ transformacije izvršene na 205 potonule u zaborav.

AutoRepublika

Izvor: L’Argus

Fotografije: CP

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments