1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Mazda i Yamaha dobiše zeleno svetlo za obnovu isporuke tri modela nakon otkrivene prevare
Mazda i Yamaha dobiše zeleno svetlo za obnovu isporuke tri modela nakon otkrivene prevare

Mazda i Yamaha dobiše zeleno svetlo za obnovu isporuke tri modela nakon otkrivene prevare

103
0
Podelite sa prijateljima:

Ministarstvo saobraćaja nije pronašlo nikakve razlog zbog kojih bi eventualno mogla biti ugrožena bezbednost putnika, pa su tri modela Mazde Motor i Yamahe Motor dobila dozvolu za obnovu isporuka. Pre toga su ta tri modela bila stavljena na stub srama usled neispravnih testnih procedura, objavili su organi vlade Japana koji su zaduženi za opštenje s medijima.

Tri modela o kojima je reč još od naslova obuhvataju dva četvorotočkaša i jedan motocikl. U pitanju su Mazdin Roadster RF, Mazda2 i sportski dvotočkaš po imenu Yamaha YZF-R1. Mazda s obnovljenim isporukama sklopljenih primeraka kreće od prekosutra, dok se očekivanja ponovnog pokretanja proizvodnje dve Mazde kreću ka sredini jula. S druge strane, iz Yamahe kažu da će početkom jula započeti s obnovljenom isporukom motora.

Ministarstvo saobraćaja je naredilo desetinama japanskih proizvođača vozila i automobilskih delova i komponenti da sprovedu interne istrage kao odgovor na nepravilnosti u vezi sa poštovanjem propisa koje su se pojavile u Toyotinim firmama nazvanim Daihatsu Motor i Toyota Industries.

Istražitelji su otkrili mnogobrojne nepravilnosti povezane sa 38 modela kod pet proizvođača iz Japana. Tu su renomirana imena poput pomenute Toyote Motor, Honde Motor i Suzuki Motora. Kasnije je nezavisnom istragom utvrđeno da su svi modeli u četiri kompanije dovoljno bezbedni, uz izuzetak Toyote.

Nakon sprovođenja inspekcija na licu mesta i pronalaženja malo znakova namernog kršenja propisa, ministarstvo je odlučilo da ne opozove homologacione dozvole predmetnih modela, a isto tako je odustalo i od izricanja drastičnih kazni. Ali, pomenuto japansko ministarstvo je pismeno poručilo upravi Mazde, Yamahe i Honde da preduzmu korake u cilju sprečavanja ponavljanja nepravilnosti, i da izveštavaju o njihovom napretku svakih šest meseci.

Interna istraga Toyote je u toku, a odluka se po tom osnovu očekuje već u julu. Ministarstvo saobraćaja je objavilo rezultat istrage sprovedene kod petnaest kompanija, uključujući i Isuzu Motors. Istrage su pokrenute kod proizvođača koji su bili spori u obavljanju internih kontrola. Nadležni u državnoj upravi su zaključili da nije bilo malverzacija u tim kompanijama, dok su jedine nezavršene s aspekta istraga, ostali Kawasaki Motors i Toyota.

Toyota još uvek nije započela s optremom modela po imenu: Yaris Cross, Corolla Fielder i Corolla Axio.

AutoRepublika

(103)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments