1. Home
  2. Vesti
  3. Službeni automobili imaju ogromnih problema sa emisijom štetnih gasova
Službeni automobili imaju ogromnih problema sa emisijom štetnih gasova
7

Službeni automobili imaju ogromnih problema sa emisijom štetnih gasova

309
7
Podelite sa prijateljima:

Nova studija u Nemačkoj ukazuje na veliki problem sa prekomernom emisijom štetnih gasova kod službenih vozila koja su u svojini pravnih lica. 

Većina prodatih automobila u Nemačkoj odlazi u flote pravnih lica, a novo istraživanje ukazuje da opravo ovakvi četvorotočkaši čine čak 76% od ukupne emisije štetnih gasova novih vozila u toj zemlji. Studiju je izradila organizacija „Saobraćaj i životna okolina“ i oni tvrde da nijedna druga zemlja u EU nema takav odnos prema službenim automobilima kao što je slučaj u Nemačkoj.

Ova organizacija navodi i da je to prilika da se značajno umanji količina neželjenih gasova koje automobili ispuštaju u atmosferu. U izveštaju se ističe da bi elektrifikacijom svih novih automobila do 2030. godine došlo do umanjenja emisije za jednu trećinu!

Stručnjaci su došli do nekolicine zaključaka u vezi sa službenim četvorotočkašima. Naime, oni su u 2020. godini činili čak 63% od ukupnog broja prodatih automobila, potom na godišnjem nivou prelaze dvostruko više kilometara naspram onih vozila koja se nalaze u svojini fizičkih lica, a navode i da 87% flote koja je u posedu pravnih lica u Nemačkoj koristi SUS motore.

Prema podacima do kojih je došla organizacija „Saobraćaj i životna okolina“, prosečna emisija jednog nemačkog službenog automobila iznosi čak 140 g ugljen-dioksida po pređenom kilometru, što je daleko više od recimo Velike Britanije 131 g, Francuske gde je prosek 120 g, dok je u susednoj Nizozemskoj samo 97 g!

Ističe se nedovoljan broj električnih i hibridnih službenih automobila. U 2020. godini samo 5,5% vozila koje su kupila pravna lica pripadala su segmentu baterijskih modela. U isto vreme je u Nizozemskoj taj procenat bio značajno veći – čak 26,2%. Poseban problem su velika poreske olakšice za komercijalna vozila u zemlji Germana.

Tako recimo na razne poreze i finansijske obaveze prema državi za VW Tiguan sa dizel motorom u Nemačkoj je kroz četiri godine potrebno izdvojiti 1.500 evra. Sa druge strane Rajne, u Francuskoj, za isti taj period i pomenute obaveze neophodno platiti čak 9.500 evra.

„Saobraćaj i životna okolina“ kritikuje nemačku vladu uz suptilne optužbe za licemerje. „Ne možete sa ovakvom poreskom politikom koja deluje gotovo kao subvencija za službene automobile da tražite umanjivanje emisije štetnih gasova“, navodi tim istraživača koji stoji iza ove studije.

„Politički okvir za poresku politiku oko službenih vozila se mora promeniti“, kaže Stefan Bracl – direktor Centra za upravljanje u automobilskoj industriji. On veruje da je sistem „malusa“ kakav postoji u susednoj Francuskoj idealno oružje za umanjivanje emisije štetnih gasova kod ovakvih automobila, jer bi se pravna lica podstakla da kupuju četvorotočkaše koji manje zagađuju.

Bracl je posebno kritikovao subvencije za kupovinu plug-in hibrida za pravna lica. „Iskustva su pokazala da se takvi automobili često voze sa potpuno praznom baterijom, što za posledicu ima ogromnu potrošnju goriva i veliku količinu izbačenih gasova“, kaže direktor Centra za upravljanje u automobilskoj industriji.

„Ne može doći do umanjivanja prosečne emisije štetnih gasova kod prodatih automobila u Nemačkoj ako se nastavi sa ovakvim pristupom kod službenih vozila“, zaključio je Stefan Bracl.

AutoRepublika 

(309)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, i meni se francuski model malusa čini kao idealan „za podizanje ekološke svesti“ 😊😊😊
Da se to primeni u Nemačkoj, opala bi im emisija na niži nivo nego u FR …

Don

Faluse za maluse. Nego, što baš u Njemačkoj pa da ja nagrebusim dodatno 🤪🤪🤪 boli nas nježnik za emisiju, ta poslije korone idu ratovi..znači, popovi (korona) pa topovi pa lopovi, ta tri brata vazda skupa idu. Ionako se klima vraća kakva je bila 500 i neke godine, zna Musa eto pitaj ga, vruće, mi sa Rimljanima u Togama hodali, a onda nas tamo kad smo ganjali Svedjanke sjeba onaj crni oblak, smračilo se pravo bilo pa mi na Balkan al vazda toplo bilo,a onda naglo zahladnilo. Pa dodje Justinijanova kuga, da brodovima iz Egipta tj štakorima ili kako već…pobise sve.… Pročitaj više »

moron

Jezik novčanih kazni većina uglavnom razume, tako da bi francuski eko malusi od Nemaca napravili najveće eko poklonike … Svi bi prešli na bicikle.

s mile

skoro mi dođe komercijalista, pričamo o njihovim kolima, kaže, prate nas, čim pređemo 120kmh na autoputu, zovu, i upozoravaju, imaju sistem praćenja, i upozoravanja, veća brzina, veća potrošnja

mnogi hibridi, koji na papiru, sa punim baterijama imaju fantastično dobre eko cifre, kada se daju nekome ko ne plaća gorivo, te dobre eko cifre, odu na suprotnu stranu, troše ko blesavi

Stari Dejan

Mile može mala pomoć:
Gde bre ima u Prokuplju ona samouslužna autoperionica? 🙂

s mile

ima ih više, mada ih ja slabo koristim

prva velika, kod jedinog semafora u gradu ( koji radi ), iz pravca niša, prođeš semafor i raskrsnicu, i na prvu desno skreneš, 50m od glavne ulice

druga, kod Eko benzinske pumpe, ulaz iz niša, na kraju nizbrdice, sa desne strane

treća, na izlazu iz PK, posle naselja carina, Aki lovac petrol, benzinska i perionica

sve su one sa puškama pod pritiskom, nema ovde sa četkama, itd

eko pumpa žeton 100din, ne znam za vreme koliko sekundi
aki lovac je 50din, 90sekundi

Stari Dejan

E to, hvala Mile!