1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Nova rešenja protiv potrošnje ulja za Peugeotov (Stellantisov) trocilindrični motor 1.2 PureTech
Nova rešenja protiv potrošnje ulja za Peugeotov (Stellantisov) trocilindrični motor 1.2 PureTech

Nova rešenja protiv potrošnje ulja za Peugeotov (Stellantisov) trocilindrični motor 1.2 PureTech

14.94K
68
Podelite sa prijateljima:

Pored istrošenosti zupčastog remena, motor 1.2 PureTech ima nesrećnu sklonost da troši ulje. Za modele proizvedene od aprila 2014. do jula 2018. marke grupe Stellantis (Citroen, DS, Opel i Peugeot) su od kraja maja dobili nova uputstva za popravku.

Na datum sprovođenja produženja garancije (do 10 godina ili 175.000 km), problem prekomerne potrošnje ulja može imati dva uzroka na motorima 1.2 Turbo PureTech:

  • Na verzijama Euro 6.1 proizvedenim od aprila 2014. do jula 2018, to je povezano sa začepljenjem klipnih prstenova koje se javlja pod određenim uslovima upotrebe (naročito u gradskoj vožnji) i koje može zahtevati zamenu motora.
  • Na verzijama Euro 6.2 i 6.3 (od jula 2018. do februara 2023. godine) problem je rešen zamenom separatora ulja koji ima kvar.

Što se tiče 1.2 PureTecha Euro 6.1, mreže Stellantis grupe su dobile nova uputstva za popravku od kraja maja. Prema tehničkoj napomeni, novi „lek“ se sastoji od prskanja aerosola u cilindre kako bi se očistili žlebovi klipnih prstenova i izbeglo lepljenje. Proizvod o kome je reč Tunap 135 Piston cleaner je razvijen od strane istoimene nemačke kompanije i Stellantis referencira isključivo za svoje postprodajne mreže.

Detaljno o ​​postupku popravke

Da bi izmerili potrošnju ulja, radionice isprazne motor i dodaju 3,25 litara. Kupac tada pređe oko 1.000 km. Na njihovom kraju, motor se ponovo ispušta i meri se količina ulja mernim cilindrom.

  • Ako je potrošnja manja od 0,30 l/1.000 km, vozilo je usklađeno.
  • Ako je potrošnja veća od 0,30 l/1000 km, potrebno je izvršiti određenu radnju…

Naime, nakon uklanjanja svećica i provere da klipovi nisu u gornjoj mrtvoj tački, tretman uključuje dvanaest prskanja u trajanju od 5 sekundi koje se obavljaju u dve faze sa vremenom od 30 minuta kako bi aerosol delovao. Po završetku ove operacije duže od 3 sata, svećice se zamenjuju. Ovaj „lekoviti“ tretman Tunapa mogu da sprovode samo profesionalci jer, s jedne strane, svaki višak aerosola može štetiti radu motora. Pored toga, neophodna je oprema (maska, hemijske rukavice, zaštitne naočare i radna odeća). Ovo nije prvi put da Stellantis koristi ovo rešenje na ovom trocilindrašu. Na određenim verzijama, radionice ubrizgavaju kuglice u glavu cilindra kako bi se pozabavile problemima kamenca koji stvaraju samozapaljenje (tutnjava). S druge strane, nisu date nikakve informacije o efikasnosti ovog proizvoda tokom vremena koje neće tretirati sve slučajeve kao što je dokazano drugom tehničkom napomenom.

Šta je segmentni piling?

Klipni prstenovi služe za zaptivanje klipa u cilindru i moraju ostati pokretni u žlebovima klipa. Tokom faze sagorevanja, oni ostaju pritisnuti i zapečaćeni uz zid cilindra kada se ovaj gurne nadole. Nasuprot tome, kada se podiže, segmenti se moraju povući u žleb. Osim što se vremenom formiraju naslage nesagorelog goriva i začepljuju segmente. One gube pokretljivost i postaju delimično blokirane. U ovom slučaju, zaptivanje više nije obezbeđeno i ulje prolazi u komoru za sagorevanje, a samim tim se dešava i potrošnja ulja.

AutoRepublika

(14937)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

68 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Znači, problem potencijalno postoji „samo“ sa verzijama izmedju aprila 2014. i februara 2023. godine … Sve van tog perioda od „samo“ 9 godina je u redu (u odnosu na taj problem )? I kako ja sada kao kupac da imam vere i u „novi“ 1,2 T? Mada, čudno je kako je Pežo „granicu normalnosti“ potrošnje ulja postavio na 0,3 litra na 1.000 km. Kada je moj drugar u firmi imao dva komada 1,4 TSI iz 2013. godine sa prekomernom potrošnjom (oko 1 litar na oko 3.500 km), pa su im po reklamaciji radili „težinski test“, oduvali su ih uz obrazloženje… Pročitaj više »

Opel

Imam 1.2 T 110 KS u Astri decembar 2023,ulje nije mrdnulo

Denis

Imao Astru 1,2 T 130 KS, servis rađen na 30000 km (fabrički interval) i ulje nije, u međuvremenu dosipano.

BB

Nije 0.5 već litar na hiljadarku. Pričao sa jednim čovjekom koji je vozio službenu Oktaviju, i došao do potrošnje od 0.8 litara na1000 km. Tako se pravi povjerenje a ne kao PSA 😜

BB

VW ima i boljih rješenja… Moj kum kupio Passat, opremljen, 2.0 „neuništivi“, nov, nov,… Da bi nakon mjesec dana skontao, ne da se nivo ulja ne smanjuje, već se i povećava 😜 Na njemu je za dva mjeseca izgubio 9000 maraka. Zamijenio ga za novu Škodu Oktaviju. A pri tom se radi o čovjeku koji nije duduk za auta, vrlo dobro ih poznaje, ali eto sudbina je htjela da se baš fino nasuče na priču o neuništivosti VW… Ja ga nagovarao da uzme tadašnji Megane 2 sa 1.5 dci motorom sa nula km i solidnom opremom za iste pare, ali… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 dana pre od strane BB
Ranko

Ko može da popravi nešto što ne valja. Sve veća šteta i samo vrte u krug . Napravite novi motor i kraj.

s mile

Ovako slepački bi mogao ja da ga rešim… potrošnja od 0.3L na 1000km, je Ogromna, Ejjjj, na 15 000km na koliko je obično servis, motor bi potrošio praktično svu sipanu količinu ulja (oko 4L). Ima li smisla onda menjati ulje, sipaj i ne misli…to rade pojedinci sa starim automobilima i motorima koji su na kraju karijere…

ristivoje

Sipaj I ne misli,kad se setis zamenis filter da ne opadne pritisak

BB

Ogromna? Možda iz ugla vozača Fiata. Da imaš VW, rekao bi da je to sitnica 🤣😂🤣

s mile

Koliko vlasnika novih automobila dosipa ulje, mislim na evropske vozače, oni bre ne znaju ni gde se hauba otvara. Još će da prate potrošnju ulja i da na svakih 3000km, tj 1L, dosipaju. Ja mesečno pređem toliko, a za 6000km nije mrdnuo nivo ulja. Znam, neki će reći da je normalno da troši ulje,i biće u pravu.

BB

Prvi ja ne dižem haubu… 😜

BB

Pa naravno da je trošila malo kad je dio energije namirivala iz ulja 😀

Vladimir

To čine ljeni magarci. Imat će više za pivo.

xtrimi

Čekaj ovo je rešenje tipa Univerzalni modifikator.
Ili kako je beše bilo. Išla je reklama na televiziji sipali nešto u motor ispustili ulje i onda ga vozili 40 ili 50km. AKo se ovi stariji poput mene sećaju.
A to se radilo bez rukavica nego u „kućnoj radinosti“
Kakvo smo mi tehnološki napredno društvo bili 1993 ej

Tibor

Ja ga i danas koristim. Kupim auto, i on npr troši litar Ulja na 1000 kilometara. Ja uspem modifikator, i dok je auto kod mene, narednih 5-6 godina, potrošnja ulja siđe na otprilike litar od mijenjanja do sljedećeg mijenjanja (ili ti otprilike spadne sa gornje crte na mjeraču do donje), i nema potrebe za dolivanjem ulja. Meni se modifikator ekstra pokazao.

Rikošet

BB jel ti Mokka u oglasima?

Prodaj to dok je sve još u komadu i očuvano…

Kako su stvari krenule za kratko vrijeme puće „zao glas“ o 1.2 motoru s remenom pod proizvođačevim blagoslovom kako bi se promovisao novi motor s lancem, za kojeg eto iskreno sumnjam da će biti pouzdaniji…

BB

Interesantno, kod mene od zamjene do zamjene, ne potroši ni kap…

Doduše, to je bilo na 750 km, vidjećemo sada šta će biti na 1800 km 😂🤣😂🤣

Nije u oglasima, konačno sam našao rješenje za nju, najam firmi gdje radim 😀

Rikošet

PSA je u tebi valjda našla idealnog korisnika 1.2 motora. Za godinu pređe hiljadu kilometara 🙂 nema potrošnje ulja, nema kvarova, nema trošenja remena.

Da im je barem 99% korisnika takvo, ovaj motor ne bi nikada imao problema 🙂

Šala naravno, ako si je „udao“ onda nisi dangubio.

BB

Udao je, a opet je blizu mene 😀

Izmenjeno 2 dana pre od strane BB
Laki

Neka,fala vam na spreju.

Šomi 021

Jel pomaže dekarbonizacija,nisam stručnjak samo pitam.

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=jX0p4yAxPRc

Pogledaj ovaj video pa sam izvedi zaključak.

Neke male koristi ima, ali kad je ovako zaprljano kao na videu onda to nema efekta…

M M

Kad sam ja sebe pričao mom drugu „moronu“ da je ovaj motor teško đubre…
I da je VW tu tehnologiju usavršio mnogo pre ovog đubreta…. Sa onim prvim TSI, kkojim su se svi smejali. I ti prvi TSI su garant bolji od ovog PSA naučnika…..

Uopšte, ono što u zadnje vreme izađe iz PSA je dno. A najveće dno su Opeli. Gledam ga danas, ide mi u susret. Jadan… Uvek je bio loća, ali oco šro su doživeli sa PSA je bruka. Učetvrćen, jadan.

MRN

Teško da je ovaj motor gori od onih ranijih TSI-ja. Pa, naš zajednički drug Škodrag je na svom TSI-u prvih pet godina menjao celi lančani set razvoda zajedno sa obavljanjem malog servisa. Zamisli redovan mali servis za TSI koga svaki put čine: ulje, filteri i set razvoda …

M M

Jeste taj motor imao problem sa setom razvoda (lanac i španeri). Kako i zašto, za mene je to i danas misterija. Ko je proizvodio taj lanac i kako? Posle su prešli na kaiš. Imalo je tu i problema oko turba, jer je imao tad t+revolucionarni električni akutator kojim upravlja komp. Imao je i oko rada na hladno, posle starta. Zbog direktnog ubrizgavanja. A ovaj motor? 1,2 Pure k….c? Ovde imaš 1000 problema. Ovo je konstrukcijski pokraden motor, od VW i Forda. Ne valaju karike, klipovi, lageri, razvod, bregaste…….. Bez motora, što bi stari rekli ko ukopno odelo. Samo dok ga… Pročitaj više »

M M

Oće majstori PSA da objasne da su zapekle karike. Karike kad zapeknu, sjebu stubline, sjebu karike. U moje vreme, kad zapeknu karike, sipao se u cilindre petrolej, pa se motor polao okretao ručno. Tako je stajao više dana. Pa se upali, pa ponovo. I to je moglo da da rezultate, posebno za kompresione karike. Uljne kad slepe, obično nema spasa. Ima danas raznih sredstava, na bazi trihlor etilena i sl. Karike znaju da zapeknu, kad motor troši ulje, kad duva, kad je ulje loše, bez aditiva ili pregrevano. Tek, ovaj motor čim troši ulje, a ima direktno ubrizgavanje goriva, nema… Pročitaj više »

Laki

👍

s mile

postavi link videa. pliz

M M
s mile

I mislio sam da je na ovom kanalu, gledao sam ih više puta, lepo analiziraju motor,

Viktorbgd

Vozim najnoviji C4, 2021prvo godiste 1.2 130ks. Prilikom prve zamena ulja mi je upalio lampicu za ulje, na predjenih mozda 5000km. Dolio sam oko 3deci I na nekih 7000km otišao da menjam ulje I radim servis. Nakon toga, nikada mi se to nije desilo, servis radim na desetak hiljada ili sa nekih godinu dana. Sada auto ima na Satu 37.000km. Ulje ne troši mozda od zamena do zamena potrosi 1dc. Bolji motor do sada nisam vozio. Potrosnja je oko 5.5 do mora I nazad, oko 7.5 ciste gradske prosecna mi stoji na satu oko 7. Pre ovoga sam imao kadjara… Pročitaj više »

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=er8mxaVVz8U&t=13s

Motor ima ozbiljan „problem“ tačnije konstrukcijski promašaj, koji je objašnjen u video iznad.

Trebate samo toga biti svjesni…

To je nepopravljivo i nema veze s ekonomičnošću i ugođajem u vožnji, jer je to emotivni dio priče i Vašeg doživljaja, a problem je mehaničke prirode.

Plan „ekspolatacije“ Vam je dobar, ali niko Vam ne može garantovati da kaiš neće početi da se deformiše, zato s vremena na vrijeme podignite čep od ulja i provjerite sami stanje kaiša…

Hvala na podijeljenom iskustvu…

Slaven

44.000km nakon 3godine i 2 meseca koriscenja, pukao kais i motor zavrsio svoj zivot – auto kupljen nov u Srbiji i odrzavan u zvanicnom servisu.
Nakon potrosackog spora, diler mi je dao drugi korisceni auto na ime obestecenja (ja njemu auto, naravno).
Od tada 1.2 motor ni iz aviona ne zelim da cujem ili vidim

MRN

Na sajtu uvoznika za Srbiju nema ni slova o tome da je za ove motora garancija navodno produžena na 10 godina ili 175 hiljada km.
Osim ako izuzmemo Toyote sa ovim motorom i njenu Relax garanciju do najviše 10 godina ili najviše 185 hiljada kilometara.

Vladimir

Ovo je verovatno Opelov doprinos konstruisanju, oni su kod svojih motora mazajuće karike menjali pre petnaestak godina i napravili problem , pametovali sa užim karikama , kasnije su ga ispravljali koristeći starija rešenja mazajućih karika…

Rikošet

Motor je konstruisan u PSA režiji (Peugoet – Citroen) davno prije njegovog prelaska u vlasništvo PSA.

Koliko se ja sjećam 1.2 THP prvi put se pojavio tamo 2010. godine, dok je Opel u sastav PSA ušao 2017. godine….

https://www.auto-data.net/en/citroen-c4-ii-hatchback-phase-i-2010-1.2-puretech-130hp-21046

Vladimir

U tekstu piše da se problem javio na verzijama od 2014-2018. -Na verzijama Euro 6.1 proizvedenim od aprila 2014. do jula 2018, to je povezano sa začepljenjem klipnih prstenova koje se javlja pod određenim uslovima upotrebe (naročito u gradskoj vožnji) i koje može zahtevati zamenu motora. A PSA i opel sarađuju od 2012. imaš na ovom linku odakle sam preuzeo pasos ispod. Sve najbolje… https://www.media.stellantis.com/tr-tr/opel/press/birth-of-a-european-champion-opel-and-vauxhall-join-groupe-psa -PSA and Opel/Vauxhall have been working together since 2012. The cooperation so far includes four vehicles from Opel. The first model, the Opel Crossland X, has been available at dealerships since the end of June.… Pročitaj više »

Vladimir

Što obrisa odgovor pusti da ljudi vide
https://www.media.stellantis.com/tr-tr/opel/press/birth-of-a-european-champion-opel-and-vauxhall-join-groupe-psa
A na tvom linku se vidi da je model auta od 2010 a motor 2014-2015…

MRN

Sad pogledah oglase za polovan pežo sa ovim motorom 1,2T od 130 ks i ima ih na oglasima i sa po 250 hiljada km …

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/24117113/peugeot-2008-stt?attp=p0_pv0_pc0_pl1_plv0

Rikošet

E da.

Da li bi kupio polovan automobil sa 1.2 THP motorom i 250.000?

Da li bi nekom ko traži takav automobil preporučio kupovinu istog polovnjaka?

Ako ne bi, to što je prešao 250.000 km ništa ne znači, samo će rijetki oglasiti automobil s pokvarenim motorom i tako izubiti novac. Većina će ga pokušati popraviti i prodati pod očuvan s malom km…

MRN

Da li bih kupio 1,2 THP sa 250 kkm? Ne bih. Jer ne kupujem polovnjake sa toliko km, ma čiji da su. Da li bih nekome preporučio 1,2 THP sa 250 kkm? Isto koliko i 1,0 TSI ili TCE ili EcoBoost ili … Na sajtu polovnjaka koji inače povremeno gledam nadjoh oko 100 komada sa tim 1,2 THP motorom. Da li bih danas kupio nov 1,2 THP ? Najpre, o motoru te zapremine sigurno ne bih razmišljao u kolima veličine 3008, Renault Rafale ili slično. Ali, svakako ću da pratim ovaj „novi“ 1,2 THP, onaj MHEV, kako će on da… Pročitaj više »

Rikošet

Ma zbog ovog ili onog „loših“ motora je više nego dobrih, nažalost.

I nije to ekskluziva PSA, a danas Stellantisa već su svi u tom košu.

Evo primjera kod Mercedesa. Otkaz motora na 190.000 km zbog banlonosti.

Nema više 123-ke ni 124-ke dizelaša da pređu milion bez otvaranja…

https://www.youtube.com/watch?v=3RR6cjyvGB8

Izmenjeno 3 dana pre od strane Rikošet
s mile

Što bi mi rekao tip za Pežo BMW VTI motore… „to kupuju samo oni koji nisu upućeni“

MRN

Pogledaj na „Polovni automobili“ koliko imaš polovnih MINI-ja sa tim Prince motorima. Preko 100 komada. Pežoa čini mi se preko 300.
Kada crkne neki sklop (pa i taj VANOS kod Prince motora), on se menja. Nema tu „popravljanja“. Mnogi naši ljudi su navikli da kada kupe jeftino polovnjaka da mogu da ga „budže od štapa i kanapa“. To odavno nije moguće ni kod Dačije, niti bilo čega drugoga. Prošlo je vreme „Lade Specijal“.

Rikošet

https://www.autoscout24.ch/de/s/ft-petrol?cylindersFrom=4&cylindersTo=4&cubicCapacityFrom=1590&cubicCapacityTo=1620&horsePowerFrom=100&horsePowerTo=180&makeModelVersions%5B0%5D%5BmakeKey%5D=peugeot&makeModelVersions%5B1%5D%5BmakeKey%5D=citroen&makeModelVersions%5B2%5D%5BmakeKey%5D=mini&emissionStandards%5B0%5D=euro-5&emissionStandards%5B1%5D=euro-4&sort%5B0%5D%5Btype%5D=PRICE&sort%5B0%5D%5Border%5D=ASC Pogled na autoscout.ch gdje su u pretraživač uvršteni Euro 4 i Euro 5 1.6 benzinski motori Peugoeta, Citroen i BMW otkriva da je puno više Minija s ispravnim motorima, odnosno previše Peugeota i Citroena s neispravnim. Ne znam koje su konkretne konstrukcijske razlike između tih motora i ima li ih uopšte, ali činjenica koja se nameće je da su francuske verzije mnogo kvarljivije. Tačnije kada u pretraživaču tražiš isključivo 1.6 benzince uvijek i svuda ćeš naići na veliki broj pokvarenih motora u Peugeotu i Citroenu. Kao takvi i s obzirom na cijene odlična su prilika za naše švercere, koji… Pročitaj više »

MRN

Kada sam davne 2009. godine kupovao novi 308 SW, prvi izbor mi je bio upravo 1,6 Vti. Jer mi je delovao skroz ok u smislu snage i ugodjaja. Ali, tadašnji šef servisa mi je dobronamerno rekao (otprilike) da, ako mi nije problem, da doplatim za 1,6 HDI, jer su već u to vreme na imali par komada 1,6 Vti sa istegnutim lancem na veoma malim kilometrima. Tada se za problem VANOS-a nije ni znalo (to se tek kasnije javilo). A ni za problem oko mape ubrizgavanja za jedan cilindar (što je brzo rešeno uz drugi softver). Za taj motor se… Pročitaj više »

Rikošet

Ne znam samo znam da je prijatelj zbog tog 1.6 Vti skroz šiznuo. Kad je počeo da mu pije više ulja nego goriva i da trokira riješio je da ga na savjet strčnjaka osvježi. 170.000 km je tada prešao s njim u Berlingu i automobil je bio odlično očuvan, a on raspoložen da ga vozi još pet, šest godina… Skidanje glave, obrada kod stručnjaka, sklapanje motora kod stručnjaka, podešavanje kod stručnjaka, sve kod stručnjaka… Nakon popriličnog troška i nešto manje od 10.000 km pali se Check engine, trokiranje i potrošnja ulja opet. Kreću silne dijagnostike kod stručnjaka pa u ovlaštenom… Pročitaj više »

S mile

Kod nas su pare skupe 😁, tako da kad neki auto, ili motor proglase losim, to kupuju samo oni koje nema niko da posavetuje. Mada, ja sam sa cuvenim losim trocilindrasem 1.2 HTP iz škode, fino presao nekih 140 K km. E, posle je naglo poceo puno ulja da trosi. Na nekih 220 k km

Slaven

Wartburg, karavan, mog dede je isao na 2% mesavinu dvotaktola – to mu na 100l dodje oko 2l ulja i otprilike 1.100-1.200km voznje…
Znaci, noviji „eco“ motori i nisu nesto mnogo napredovali 🙂

Laki

👍

Dino

Zato mi imamo doblo 2001 sa pređenih 600000 sa 1,9 motorom i već 150000 zadnjih dodajemo 0,5 polusintetike na 1500km.nema menjanja ulja samo filtere a pali zimi bolje nego 2015.Procena je da će ići do 900000

Krsto Čurović

Zadovoljan sam da primentim da niko ni ne pominje niti pamti ruski tehnoloski iskorak koji niko od „kolega“ nije ni primirisao da nađe ili otkrije. Reč je o famoznom moddifikatoru površinskog napona na dodirnim povrsinama Sus motora (cilindri,karike,kosuljice, ali i klizni lezajevi, rikavci vratila i dr) opitovani tenkovi su sa probijenim karterom (objasnjavam:V12je motorTD) bez ulja prelazili po 50 i vise km. Licno sam video sam 9km, na pasuljanskim livadama.

Aleksandar

Dekarbonizacija HHO gasom je najbezbedniji i najbolji način za čišćenje naslaga gareži.

M M

To je samo dobro z avlasnika….
Kad plati, misli da je nešto uradio- bude zadovoljan.

Renault Terminator🇷🇺Z

Troklipnjača…pa đe to može biti motor,još ga ture u čardak od 2 tone,pamet rekla laku noć…Motor za automobil kreće od 4 cilindra pa do 16 komada.

Yankee

😉

comment image

Renault Terminator🇷🇺Z

Pa nisi valjda postao ljubitelj troklipnjača😂…teška jeres😁.Ujedno,ova nasvirana troklipnjača u Jaretu ni 10.000km ne može sastaviti,eno ih na internetu koliko hoćeš….

Yankee

Pa kad ga vlasnici ne vade iz crvenog… Ima i Toyota dusu ‘ebem ga.

Renault Terminator🇷🇺Z

Uh,uh…probaj stare Toyote sa 4 cilindra da sahraniš tako lako…ili evo primjer Peugeot 306 S16/GTI iz sredine 90-ih,početak 2000-ih..2.0 motor 4 cilindra 167ks…ima ih i sa 300.000km na satu pune i danas 25+ godina kasnije preko 200km/h ko ništa.Zašto sam spomenuo Peugota,pa i oni imaju smeće od motora danas u vidu troklipnjače kao ova Toyota a nekada to nije bilo tako.Danas samo daj pare,ovaj Yaris se vozi dva kruga i daj novi motor iz fabrike,prvi krug da zagrije gume,drugi krug da ga satre i do kurca…

Renault Terminator🇷🇺Z

Premotaj tamo na 7min15sek i gledaj dok ne propiša😁..Eto i novoj Ladi od 12.000 eura to se dešava ako je za utjehu vlasnicima ovih Jarića.
https://youtu.be/sW2YBEZanLg?si=VeI8xbd5il7LaEBt

Branko

Ja vozim Citroen C4 Cactus, 1.2, 110 KS, kupljen nov u Srbiji 2019.g. Prešao sam 82000 km. Uskoro ističe garancija. Redovan servis sam radio na svakih 15000 km. Do sada nikakvih problema nije bilo, kao nipotrošnje ulja. Nikad nisam dolivao. Potrošnja goriva 8l u gradu, 6 na autoputu, 5 na magistrali. Nedavno sam preko interneta saznao za ovaj problem, pa sam vrlo zabrinut. Ne znam šta da radim. Verovatno ću uskoro preventive radi menjati zupčasti kaiš. Ali, ne znam da li je to rešenje problema. Nisam ni planirao još da ga prodam, ali sad sam na muci. A auto mi… Pročitaj više »

M M

Kad istekne garancija, menjaj preventivno ziupčasti kaiš. Neka pregledaju korpu uljne pumpe da nije zapušena. Ulje menjaj na 10 000km.
I pun gas…. Da ne zapeknu karike. Malo obrtaja po koji put svaka vožnja na vrućem motoru je dobra preventiva. Po neko preticanej na 6 000 rpm.

Laki

👍👍

BB

Ovaj tvoj je, koliko vidim, godinu dana nakon kritične serije, a i u toj kritičnoj seriji ima ih ogroman broj bez problema… Vjerovatno zavisi i od načina vožnje…

Branko

Koliko kapiram problemi ne nastaju od početka, nego kasnije tokom eksploatacije. I što je najvažnije, zupčasti kaiš im je loš te loš. I ako ga zamenim pre vremena, može i novi brzo dq mi prezupči.

BB

Nemoj da misliš da druzi nemaju problema, evo vidi šta sam gore napisao https://autorepublika.com/2024/06/24/nova-resenja-protiv-potrosnje-ulja-za-peugeotov-stellantisov-trocilindricni-motor-1-2-puretech/#comment-118609

Da se ne bi desilo da prodaš toga koji drugi govore kako imaju problema a kupiš onoga na kojem TI imaš problema 😉

Ja sam tako naletio sa kamionom, svi govore kako je IVECO smeće a MAN prava mašina, z mom iskustvu – MAN je smeće a IVECO neunišiva mašina… Dakle sve je individualno…