1. Home
  2. Vesti
  3. Hipotetički kupci Dacije tokom maja pokazali manjak entuzijazma
Hipotetički kupci Dacije tokom maja pokazali manjak entuzijazma
1

Hipotetički kupci Dacije tokom maja pokazali manjak entuzijazma

486
1
Podelite sa prijateljima:

Obim prodaje automobila iz ponude rumunske marke koja posluje pod čizmom galske grupacije Renault, simpatične i nekada pristupačne Dacije je, tokom prošlog meseca, na tlu Evrope zabeležila pad od 9%. To je uslovilo i pad tržišnog učešća Dacije. Naime, ono je u maju 2023. godine bilo na nivou od 4,6%, ali je godinu dana docnije, isto svedeno na okruglih 4%. Svi pomenuti podaci su dostupni u obaveštenju koje je javnosti uputila Asocijacija proizvođača automobila Evrope (Association of Constructors European Automobile Association – ACEA).

Mediji često propuste da prenesu da, kada zapadne kolege navedu reč „Evropa“ oni ne misle na ceo kontinent, već na zemlje Evropske unije, Veliku Britaniju, države potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini (European Free Trade Association – EFTA), to jest Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Da se vratimo mi, tokom prošlog meseca namučenoj Daciji. Novoregistrovanih četvorotočkaša rumunske marke je bilo 43.467 komada, dok je u lanjskom maju, broj istih bio na nivou od 47.946.

I generalno gledano, veliki proizvođači vozila su izvestili o šarenim majskim proizvodno-prodajnim postignućima. Tako je pad prodaje 0d 8,7% strefio grupaciju Stellantis, dok mnogo bolje nije prošla ni pomenuta grupa Renault, gde je pad obima prodaje bio 3,3%. Sitacija je dramatičnija kod Tesle (-35,9%) ali i kod Forda (-21,6%). Čelnici Volkswagenove grupe su imali razloga da se obraduju. Plasman im je u maju ojačao za 1,8%.

Ovo je bilo što se tiče majskih rezultata, dok su stvari svetlije ako se analizira prvih pet meseci 2024. godine. Tako je jasno da je Dacija uvećala obim prodaje u ovom periodu, na tlu okrnjene Evrope, za 2,5%. U tom intervalu je isporučeno 245.293 jedinica s oznakama rumunskog brenda, dok je u razdoblju oivičenom početkom januara i krajem maja 2023. godine, na istoj teritoriji plasirano 239.368 vozila.

Opet, vodeći konstruktori indeksiraju raznolike rezultate u istom periodu. Pad je pogodio Teslu (13,7%) i Ford (-16,4%), dok je obim realizacije porastao kod grupacija Volkswagen (3,2%), Stellantis (0,5%) i Renault (2,8%).

AutoRepublika

(486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Uveren sam da su i od jednog Citroena trenutno jaci po ciframa.Dugorocno je bitnije sto popravljaju imidz.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Zoca