1. Home
  2. Industrija
  3. Globalno tržište automobila 2023: konačni rezultati
Globalno tržište automobila 2023: konačni rezultati

Globalno tržište automobila 2023: konačni rezultati

231
2
Podelite sa prijateljima:

Još u januaru, JATO Dynamics je objavio preliminarne rezultate za prodaju novih automobila širom sveta lani. I tek sada je spreman konačni i sveobuhvatan statistički rezime, koji uključuje podatke sa 151 tržišta. Rezultati se nisu suštinski promenili, ali postoje važna pojašnjenja i nijanse.

Prošle godine je širom sveta prodato 78,32 miliona novih putničkih vozila (uključujući pikapove). Ovo je 10 %, ili skoro 7 miliona, više nego preprošle godine: s obzirom na trenutnu geopolitičku nestabilnost, ovo je odličan rezultat! Važno je napomenuti da je najbrže rastuće veliko tržište bila Evropa (plus 16 %), iako je ovaj uspeh postignut uglavnom zahvaljujući Turskoj, čije su vlasti stimulisale potražnju za električnim vozilima.

SAD i Kanada su zajedno povećale prodaju za 12 , dok su tržišta Južne Koreje i Japana porasla za 11 %. Ali najveće svetsko (kinesko) tržište (24,2 miliona automobila) poraslo je za samo 3 %.

Agencija nije dala posebnu statistiku za Rusiju, međutim, s obzirom na njen dominantan tržišni udeo u regionu Evroazije, može se govoriti o povećanju od 40 % zbog efekta niske baze.

Jedini region sveta koji je pokazao negativnu dinamiku je Afrika (minus 5 %).

Kineski proizvođači automobila su 2023. prvi put pretekli američke proizvođače automobila u tržišnom udelu: 17,9 % naspram 15,2 %. Tome je doprineo rast prodaje kineskih automobila u Evroaziji, Latinskoj Americi, jugoistočnoj Aziji, Africi i na Bliskom istoku.

Kao rezultat toga, prodaja kineskih automobila dostigla je 13,43 miliona jedinica (povećanje od 23 %), dok je američkih rasla samo 9 % – na 11,93 miliona.

A Japanci su i dalje na vrhu planine: 23,59 miliona automobila, ili 29,1 % globalne prodaje. Čak i na rang listi 25 najboljih modela, 13 automobila je japanskog porekla.

 

Krosoveri su prodati u 36,72 miliona primeraka 2023. (povećanje od 16 %) i zauzeli skoro polovinu globalnog tržišta! Svetski bestseler bio je električni krosover Tesla Model Y (1,22 miliona vozila), a u prvih pet našao se samo jedan običan putnički automobil – sedan Toyota Corolla/Levin (803 hiljade jedinica). A ako je prodaja ove Corolle pala za 19 %, onda je prodaja Corolle Crossa porasla za 35 % (na 715 hiljada jedinica).

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Corolla sedan je baš doživela veliki pad. Godinama je bila prva ili druga, sa debelo iznad jednog miliona. Za VW Polo čestitke, najprodavaniji HB iz B segmenta. Ne znam koliko statistički ima smisla kada se za isti naziv modela razdvajaju forme, a statistička žrtva toga je i Corolla. Ili oktavija, kod koje je karavan više tražen u odnosu na liftbek ( 126.300 kom u odnosu na 61.200 ).. Ili Civic, koji je kao sedan zauzeo 11. mesto sa 478.300 komada, a hečbek tek 202. mesto sa samo 118.400. A možda najviše je statistički oštećena „porodica Berlingo“, jer je isti model… Pročitaj više »

S mile

Dobro je da se auto industrija oporavlja, vuce puno kooperanata.
Cudi me da se u evropi najvise podigla prodaja, nekako je to najskuplje trziste, a ipak se sve vise prodaje. To govori da prodavci mogu jos da podignu cene… Na zalost.
Mi sto kupujemo polovnjake, i nama odgovara veca prodaja novih automobila. Pada cena polovnjaka, ili drugacije gledano, povecava nam se izbor za kupovinu za 3, 5, 10 godina 😀