1. Home
  2. Istorija
  3. Deset najvažnijih premijera u istoriji ženevskog sajma
Deset najvažnijih premijera u istoriji ženevskog sajma
0

Deset najvažnijih premijera u istoriji ženevskog sajma

184
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle nedelje je organizator legendarnog Ženevskog salona automobila saopštio da se, osim sestrinske manifestacije u Dohi, više neće održavati najpoznatiji salon automobila. U prošlosti je, međutim, uvek bio u centru pažnje.

Sajam automobila u Ženevi je prvi put održan 1905. Već tada je imao ogroman uspeh, sa 37 izlagača i više od 17.000 posetilaca tokom deset dana.

Porsche 356

Posle naredne druge i treće godine, izložba se vraća dvadesetih i tridesetih godina posle Prvog svetskog rata, a posle još jedne pauze koju je iznudio Drugi svetski rat, održavala se redovno od 1947. godine.

Tokom godina, broj posetilaca je porastao sa 200.000 na pola miliona 1967. godine. Sajam automobila se 1982. preselio u novi izložbeni centar Palexpo, gde je nastavio da se održava do poslednjih godina i ugostio do 735.000 posetilaca u rekordnoj 2005. godini.

Sajam automobila u Ženevi prekinut je tokom pandemije izazvane koronom i ove godine je održan prvi put od 2019. godine. Međutim, bio je znatno manji i veći broj velikih kompanija, poput Stellantisa i VW-a, nije učestvovao.

Posle dugotrajne nezainteresovanosti automobilskih kompanija, koje svoje marketinške aktivnosti sele na odvojene događaje i onlajn prostor, „Ženeva“ se verovatno više neće održati, a izazov čeka i druge salone automobila.

Međutim, tokom decenija, Ženeva je bila svedok velikih premijera. Na slikama je deset revolucionarnih automobila koji su na tom sajmu debitovali…

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments