1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rivian osvežio velikane
Rivian osvežio velikane
0

Rivian osvežio velikane

63
0
Podelite sa prijateljima:

Rivian se pokazao kao veoma ozbiljan igrač u moru automobilskih proizvođača električnih vozila. Postali su prva marka koja je na ulice isporučila električni pikap kamionet pod imenom R1T, i na taj su način nadmašili Ford F-150 Lightning za nekoliko meseci, a uspeh je još veći kada znamo da je rivalska Tesla tek nedavno krenula sa serijskom proizvodnjom pikapa (Cybertrucka).

Međutim, ono što je stavilo Rivian na mapu sveta jeste ugovor sa Amazonom iz 2019. godine.

Tada je stigla narudžbina po kojoj bi kompanija isporučila Amazonu stotinu hiljada električnih kombija proizvedenih konkretno za ovog partnera do 2030. godine. Kompanija je u međuvremenu predstavila još nekoliko modela kao što su R2 i R3, a nedavno su postigli dogovor sa vladom Kanade o proizvodnji kombija za poštarsku službu u ovoj državi.

Rivian je imao i odlično prvo tromesečje kod kuće. Prodali su 13.588 vozila ili čak 58,8% više u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije i na taj način su se probili na treće mesto najpopularnijih vozila na struju. Ispred su samo giganti kao što su Tesla i Ford, pa samim tim budućnost Riviana se čini više nego svetla. Pritom ćemo spomenuti da u navedenu brojku nisu uračunata komercijalna vozila kao što je ranije pominjani kombi za potrebe Amazona.


I šta je onda novo za 2025. godinu? Modeli R1T (pikap kamionet) i R1S (terenac) su dobili povećanje snage sa 835 na 1.025 „grla“, a obrtni momenat je ostao identičnih 1.627 Nm. To je smanjilo vreme potrebno za tipsko ubrzanje od nule do 100 km/h na samo 2,5 sekundi.

Rivian takođe nudi i konfiguracija sa 850 „grla“ u baznoj verziji, ali kaže da se većina kupaca odlučuje za moćniji model. I autonomija je povećana i sada iznosi impresivnih 670 kilometara. To je za oko 15% veća distanca koju kamionet i terenac mogu da pređu sa jednim punjenjem baterije i time nadmašuju većinu rivala.

Iz kompanije kažu da je najveća zamerka kupaca bila na račun ne baš udobne vožnje. Zato je modifikovano ogibljenje do te mere da se R1T i R1S ponašaju na putu više kao putnička vozila umesto radničkih. Unapređen je i takozvani „autopilot“ i veštačka inteligencija sada „donosi odluke“ zahvaljujući kombinaciji jedanaest kamera i pet radara. Iz firme ne žele da ga nazovu „autopilotom“ iz očiglednih razloga, već vozačima preporučuju da na stalnim osnovama budu spremni preuzeti komandu.


I pored svih unapređenja, R1T košta identičnih 69.900 američkih dolara kao i ranije, dok je R1S za šest hiljada „zelembaća“ skuplji. Čak i verzija sa spomenutih 1.025 „konja“ košta manje od 100 hiljada dolara, pa ne sumnjamo da će Rivian i u narednom periodu ostati veliki igrač.

AutoRepublika

(63)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments