1. Home
  2. Vesti
  3. Cadillac bi da konstruiše hiperautomobil
Cadillac bi da konstruiše hiperautomobil
12

Cadillac bi da konstruiše hiperautomobil

147
12
Podelite sa prijateljima:

Prva asocijacija na Cadillac verovatno dolazi u vidu glomazne i preteške limuzine, i to onakve kakve su ostavile najveći trag i ostvarile najsnažniji uticaj na automobilsku industriju tokom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina prethodnog veka. Cadillac je sebe smatrao za „svetski standard“ i samim tim je ciljao na starije kupce sa dubokim džepom.

Stvari su se vremenom promenile u automobilskom svetu, pa je divizija General Motorsa počela da obraća pažnju i na mlađariju. Primera radi, model kao što je CTS je započeo novo poglavlje u istoriji Cadillaca, a njegova verzija visokih performansi sa značkom V je rezultirala u prvoj drumskoj limuzini koja je uspela da pređe čuvenu nemačku stazu Nirburgring za manje od osam minuta. U međuvremenu su stigle i neke druge ekstremne konfiguracije, kao što je recimo Blackwing, a trenutno je dostupan na modelima CT4, CT5 i Escalade.


Kako prenose kolege sa sajta „CarSales“, Cadillac bi sada da napravi i model u takozvanoj kategoriji hiper. Ova vest zapravo i nije toliko iznenađujuća koliko deluje na prvi pogled. Američki proizvođač je još 2002. godine predstavio koncept pod imenom Cien i možete da ga vidite na proloženim fotografijama. Razvijao je 750 konjskih snaga za V12 motora radne zapremine 7,5 litara i reklamiran sa maksimalnom brzinom od 320 km/h. Takođe ne treba zaboraviti ni na čuveni koncept Sixteen sa čak šesnaest cilindara ispod haube, o čemu smo ranije i pisali.

Cadillac je veoma aktivan i u svetu profesionalnog auto-moto sporta i to pretežno u kategoriji trka izdžljivosti gde je model V-Series.R zabeležio veoma dobre rezultate. Ne bi trebalo zaboraviti da brend ima velike ambicije da uđe i u šampionat Formule 1, pa bi se drumski hiperautomobil odlično uklapao u celu strategiju.


CarSales tvrdi da je nedavno pričao sa General Motorsovim šefom za globalni dizajn pod imenom Majkl Simko i da je ovaj rekao kako Cadillac može i želi da razvije hiperautomobil. A na pitanje, „hoće li to da uradi“, Simko je rekao da bi odgovor odao previše informacija. Dodao je da se ideja rodila baš u vreme kada je Cadillac pokušao da uđe u seriju Formule 1, ali je takav potez nažalost odbijen, barem za sada.

Zatim je usledilo pitanje da li bi takav automobil bio elektropokretan, a šta je Simko rekao, „ne mora da bude tako, ali bi i moglo biti“. Nije trebalo da prođe puno vremena pre nego što su mediji počeli da spekulišu, a za sada je glavni kandidat spajanje, benzinac sa osam cilindara sa električnim agregatom. General Motors planira da koristi takvu postavku na novoj konfiguraciji modela Chevrolet Corvette, onoj koja se očekuje u izložbeno-prodajnim salonima za par godina pod imenom Zora.


Znajući sve to, sasvim je realno očekivati da će Cadillac jednog dana ipak przentovati hiperautomobil, a kada će se to desiti pokazaće vreme.

AutoRepublika

(147)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

GM ima u svom sastavu model Corvette koji vec pripada klasi supersportskih automobila. Koliko sam u AR naucio o nacinu razmisljanja americkih menadzera, ovde postoji opasnost od kolizije Corvette vs. hiper Cadillac. Da bi ova dva modela iz iste kuce mogli paralelno da opstanu na trzistu, izmedju njih morala da bude velika distanca u pogledu performansi, luksuza i cene.

Yankee

Corvette je daleko od hypercar. Cak i najekstremnija buduca verzija Zora nece biti u toj kategoriji.

BB

Jeei li ti kumovao imenu? 😀

Yankee

Po uzoru na Zora Arkus-Duntov. Belgijski inzenjer koji je spasio Corvette sredinom 1950-ih kada je ugradio V8, u vreme kada je Chevrolet hteo da eliminise Corvettu iz ponude.

comment image

Matija

Nije daleko. Aktuelna Corvetta: snaga 860 KS i moment od 1.100 Nm. Zora: snaga preko 1.000 KS i 1.300 Nm. Koliko bi hiper Cadillac trebalo da bude jak? Mozda kao Bugatti? Koji moze da se vozi samo po aerodromskoj pisti! Bice to gomila kica i luksuza, kao i ostali automobili te sorte.

Yankee

Inace, ako Cadillacov hyper-car udje u serijsku proizvodnju, najverovatnije ce biti zasnovan na sadasnjem Cadillacu V-Series.R koji je napravljen za trke izdrzljivosti. I verovatno bi pruzao isti 5,5-litarski V8 + elektricni motor. Tako se barem spekulise po internetu.

comment image

Matija

Tako rade svi, to je neizbezno. E-pogon sluzi da udvostruci snagu ali to traje samo nekoliko sekundi inace bi e-motori pregoreli.

Matija

Isto to, samo kao civilna varijanta: Cadillac Project GTP Hypercar, predstavljen 2022 godine.

comment image

Zoca

Da komentarišem iz Srbije ove V8 gutace.U BIH 50 dinara jeftiniji litar benzina nego u Sorabiji,oni mogu da mastaju.

M M

Sevrolej bi možda mogao da iskonstruiše hiper kurtonče…. Tamo /u Amerikama) još ne znaju kako bi izgledao sportski automobil. Prve sportke automobile po ulicama ameri su viđali u obliku Japanere…. Tp su bili auto kojij su sa 1,3-1,6L zapremine drali one njihove trobrzinske lamparije s 7Litara motora. Ovo…. ferari Lambo….. to su svemirski brodovi a ne hyper car. Amer mu da gas i pravo u drvo. Ili malo ga napase po travnjaku. Za Amere Hyper car bi (po meni) bio kad bi imao motor od Maka, točkove od kamioneta, a nazad karoseriju na koju može da stanu, prasad, indijanci, rusi,… Pročitaj više »

Matija

Sve to vec postoji! 🙂