1. Home
  2. Vesti
  3. S krajem godine se tope podsticaji za kupovinu EV u Nemačkoj
S krajem godine se tope podsticaji za kupovinu EV u Nemačkoj
5

S krajem godine se tope podsticaji za kupovinu EV u Nemačkoj

597
5
Podelite sa prijateljima:

Ko god propusti da registruje novi elektromobil u ovoj godini, po svemu sudeći će izgubiti mogućnost da ga dobije za 3 hiljade evra nižu cenu, za koliko će biti snižene sume podsticaja za nabavku istog. Problem nastaje zbog toga što se sa 31. decembrom gubi zakonski osnov za realizaciju dela subvencija, uz prateći problem s eventualnim produženjem važnosti istog. ADAC je upozorio relevanta tela na posledice ovakvog pristupa.

U Nemačkoj su na snazi stimulacije za nabavku električnog vozila koje trenutno dostižu i iznose od celih 9 hiljada evra. Takav stimulans je na snazi od 8. jula 2020. godine, dok je na današnji dan državno davanje po ovom osnovu udvostručeno, sa 3 na 6 hiljada evra, dok proizvođači vozila takođe odobravaju još dopunjujući iznos do 9 hiljada evra, što je neto suma tri hiljade evra. Uvećani podsticaji za poslednje tri hiljade evra (iz jula prošle godine) se u narodu nazivaju „premija za inovaciju“, a oni će biti ti, koji prestaju da važe na kraju godine, barem kako sada stvari stoje.

Normativi kojim je omogućeno da se isplaćuju dodatni iznosi podsticaja uskoro prestaju da važe, podsetio je i predsednik ADAC-a Gerhard Hilerbrand, u razgovoru za novinsko izdanje kuće Funke media group, pa bi se moglo dogoditi da brojni kupci ostanu bez obećanog iznosa subvencija, koji se može dobiti samo ako je prijava za iste podneta Saveznom zavodu za ekonomiju i kontrolu izvoza, i to pre 31. decembra. Opet, da bi prijava bila poslata, vozilo na električni pogon mora biti registrovano.

Dakle, ko god da je pazario i avansno uplatio za elektromobil, neće moći da podnese prijavu za subvenciju pre nego što se isporuka realizuje, pa bi to moglo značiti da kriza u snabdevanju poluprovodnicima uslovi da se pojave još neke neplanirane žrtve, i to sticajem nesrećnih okolnosti.

Zato se šef ADAC-a, pomenuti Hilebrand založio za produženje inovacijskog bonusa, sve do sredine naredne godine, govoreći da je ovde vreme od ključnog značaja, jer eventualnu pozitivnu odluku o ratifikovanju produženja bonusa, mora da odobri Evropska komisija. Inače, nemačka savezna vlada je još pre godinu dana shvatila da znatno jače subvencije za nabavku EV moraju važiti sve do kraja 2025. godine. Od tada je prodaja elektromobila prosto buknula.

Upitno je da li će subvencije i dalje važiti i za vozila iz segmenta PHEV

Savezno ministarstvo ekonomije je navelo da su promene u sistemu subvencionisanja prosleđene u proces usaglašavanja između ministarstava, ali da je to još uvek u toku. Inače, planovi ministarstva privrede takođe uključuju i novu šemu za stimulaciju nabavke dopunjivih hibrida. Do ovog trenutka su vozila opremljena tom tehnologijom bila favorizovana subvencijama samo ako su na struju mogla da prevale više od 40 kilometara (prema WLTP merilima). U budućnosti, domet bi trebalo da bude pooštren (kako bi se ostvarilo pravo na subvencije), pa će se zahtevati bešumna autonomija od najmanje 60 kilometara.

Treba reći da su plug-in hibridi postali tema vrućih političkih razmirica, gde je šef uticajne partije FDP, Kristijan Lindner, s pravom izneo opasku da je „iz nemačkog budžeta izdvojena milijarda evra za subvencije nabavke dopunjivih hibrida, iako oni ne donose nikakvu ekološku dobrobit“. Lindner definitivno nije usamljen u tom stavu, ni u domovini, a ni šire.

AutoRepublika

(597)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja sam za ukidanje subvencija… Ako je EV i/ili PHEV tako „dobra kupovina“, ima to da se prodaje „kao alva“ i bez subvencija.

Garbage

Treba gledati širu sliku – klimatske promjene i europski put prema nižim emisijama. Tako osim očuvanja klime europa ostaje manje ovisna o uvozu nafte (bliski istok postaje nebitan), drugo su invovacije – EU želi biti leader u novijim tehnologijama inače će nas pregaziti konkurencija s istoka (već je sada vrlo jaka). Tko god je radio u industriji zna da cijena finalnog proizvoda ovisi o ekonomiji skale – što veća proizvodnja niže su cijene (baterije, auti,…) – pa je stoga subvencija samo pomoć da se proizvođači okuraže na investicije u masovnu proizvodnju el. auta. Vrlo brzo htio netko ili ne, postati… Pročitaj više »

moron

Pročitao sam i … Ne slažem se, ali, nije razlog da se „pobijemo“ 🙂

Posebno se ne slažem za ovaj deo: „Tko god je radio u industriji zna da cijena finalnog proizvoda ovisi o ekonomiji skale – što veća proizvodnja niže su cijene (baterije, auti,…) „.
Jer, praksa nas suviše često uči da nije baš tako i to baš u odnosu na one stvari koje si sam pomenuo.

igi

„niže su cijene“ – ali pritom nije eksplicitno mislio na nas kupce, već na proizvođače. to što je njima input jeftiniji, ne znači automatski i da će output biti jeftiniji.
već će pre da im zine za još više 🙂

Garbage

Naravno jeftinije za proizvođača 🙂 Ali isto tako imaš i konkurenciju koja onda tjera cijenu dolje. Svi mi mislimo da stvari poskupljuju (inflacija itd.) no u inovacijama cijena često ide dole. Baterije su npr. značajno pojeftinile u zadnjih nekoliko godina, pa je prvi e-Golf čini mi se imao bateriju od samo 22 kw i koštao valjda 40.000 EUR; danas za 40.000 EUR dođe ID3 sa baterijom od 58 kw tako da se nekakav napredak ipak vidi. No el. auti su i dalje preskupi da bi bili mainstream. Doseg nije toliki problem koliko je infrastruktura – tj. da li si siguran… Pročitaj više »