1. Home
  2. Vesti
  3. Nije ni Toyota što je nekada bila
Nije ni Toyota što je nekada bila
5

Nije ni Toyota što je nekada bila

8.87K
5
Podelite sa prijateljima:

Staro nepisano pravilo na račun kupovine automobila kaže da nikada ne trošite novac na vozilo koje je u prvoj godini proizvodnje. Čak i oni brendovi koji su poznati po ozbiljnoj pouzdanosti mogu da naprave grešku kada je nešto potpuno novo jer testiranje u labaratorijama i razvojnim centrima nikada neće moći da otkloni i najmanju manu, kao što je to slučaj sa vožnjom u realnim svakodnevnim uslovima.

Toyota je korporacija koja se uglavnom fokusira na proverenu tehnologiju i ne voli mnogo da eksperimentiše, ali dođu i vremena kada i ovaj japanski proizvođač mora da predstavi nešto novo.

Tako nešto se odigralo pre tri godine kada je svetlost dana ugledala nova generacija Tundre sa značajnim izmenama u poređenju sa prethodnikom. Pre svega, iz ponude su izbačeni provereni 4,6 i 5,7-litarski benzinci, koji su imali odličnu reputaciju pouzdanosti, a jedan Amerikanac je uspeo da dva puta pređe po 1,6 miliona kilometara sa Tundrom. Tu priču možete da pročitate ovde.

Japanci su tvrdili da njihova zamena u vidu novog 3,4-litarskog turbobenzinca pruža više snage, manju potrošnju goriva i niže emisije izduvnih gasova. Ovaj motor sa kodnom oznakom V35A-FTS je kasnije ponuđen i u luksuznom terencu pod imenom Lexus LX.

Ne sumnjamo da je novitet bolji od prethodnika i da je Toyota zaista u pravu za ranije spomenute tvrdnje, ali na kraju dana, V35A-FTS je potpuno nov i moraće proći neko vreme pre nego što budu uklonjene sitne boljke. Ali, dok se to ne desi, trenutno ga bije glas izuzetno loše pouzdanosti, do te mere da je najveći svetski automobilski proizvođač upravo objavio da će povući 102 hiljade primeraka Tundre i LX-a.

Vlasnici su i ranije prijavljivali probleme sa pričom da nešto „lupa u motoru“, a Toyota je priznala da su određeni delovi metala greškom ostavljeni u motoru tokom proizvodnje. Nije teško zaključiti da je samo pitanje dana kada će motor da strada, a neki vlasnici su izjavili odjednom gubi snagu na autoputu, čime postoji i rizik za sudarom.

Iz Toyote dodaju da nisu sigurno koliko motora ima takav problem, a tako nešto je nemoguće znati dok vozilo ne bude vraćeno u servis, mehanika zatim rastavljena i na kraju proučena. Spomenućemo da hibridno izdanje ovog istog motora nije obuhvaćeno ovim opozivom.

Šta da vam kažemo osim, ne kupujte novu i neproverenu tehnologiju… Pa makar dolazila iz Toyote.

AutoRepublika

(8867)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Vlasnici su i ranije prijavljivali probleme sa pričom da nešto „lupa u motoru“, a Toyota je priznala da su određeni delovi metala greškom ostavljeni u motoru tokom proizvodnje.“

E, moja Toyota …

s mile

ovakvu reklamaciju ni zastava automobili nisu imali 😉

„određeni delovi metala greškom ostavljeni u motoru tokom proizvodnje“

Mustang

Ma ameri samo kupujte toy otu pa makar i ginuli u njoj. Pogledajte koliko se americkih auta u japanu proda.

Yankee

Japanci su generalno kao narod zatvoreni za strance. Ni jedna strana firma ne proda dosta auta u Japanu.

Radovan

Bitno da su Svabe sve boljeg kvaliteta, cak „imaju“i garanciju, mene pokusali da ubede da sam probusio vufer, koji na aliexpresu kosta 43€, a stampana ploca sa jednim mikro cipom kosta 8€ sa slanjem, koja je bila problem. Proizvodjac je odgovorio, da je to politika dilera, i da oni kao proizvodjac nisu u mogucnosti da ih obavezu da pozitivno odgovore na moju zalbu.