1. Home
  2. Life
  3. Toyota predstavlja kompaktni motor SUS na biogorivo
Toyota predstavlja kompaktni motor SUS na biogorivo

Toyota predstavlja kompaktni motor SUS na biogorivo

156
3
Podelite sa prijateljima:

Toyota pokušava da sledi svoj put oko buduće mobilnosti. Ima svoje električne modele, ali smatra da to nije jedini put kojim treba ići. Stoga lider na svetskom tržištu želi da se takmiči sa električnim automobilima sa novim motorom. Akio Tojoda očekuje da će motori sa unutrašnjim sagorevanjem i gorivne ćelije biti najvažniji pogoni u budućnosti.

Japanski proizvođač automobila se oslanja na novi motor sa sagorevanjem sa nižim emisijama kao alternativu električnom automobilu. Zajedno sa svojim konkurentima i partnerima Subaruom i Mazdom, Toyota je u utorak predstavila 1,5-litarske i dvolitarske motore koji su znatno manji i oko deset odsto lakši od sadašnjih benzinskih motora.

Reuters

Mašine su takođe namenjene da rade na gorivima koja sumarno ne emituju CO2 kao što su sintetička goriva ili biogoriva i na taj način doprinose zaštiti klime. Nejasno je kada će takvi modeli doći na tržište.

Najveći svetski proizvođač automobila i specijalista za hibridne pogone zakasnio je da uđe u sektor čisto baterijsko-električnih pogona. Japanci slede tehnološki otvoren kurs, jer prelazak na električne automobile ne napreduje tako brzo u svim regionima sveta kao u Evropi, gde je u planu da konvencionalni motori sa unutrašnjim sagorevanjem više ne budu na tržištu od 2035. godine, ali to ćemo tek videti.

Izvršni direktor Akio Tojoda očekuje da će električni automobili činiti samo 30 odsto globalne prodaje, dok bi ostatak mogao biti od hibrida i vozila na gorivne ćelije.

AutoRepublika

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Najzad neko razuman! Samo jos da ubede EU politicare. 🙂

s mile

JOŠ, pa to je nemoguća misija, oni su zacrtali struju i toliko,

pravi prelaz sa SUS bi bili prvo gasovi, TNG + CNG, ali jbg zavisilo bi se od neprijateljske rusije, onda hibridi koji smanjuju potrošnju tečnih goriva, a tek onda sa razvojem baterija …EV. Ali su političari udarili prvo EV, da bi praksa pokazala da još nismo na dovoljnom nivou razvoja za EV.

Matija

Gasa ima svuda, ne znaju sta ce od njega pa ga sagorevaju. Sada ga kupuju u Saudijskoj arabiji – ali ne po ceni ruskog.