1. Home
  2. Vesti
  3. Reportaža
  4. Taksisti u Stokholmu hvale Nijove električne automobile
Taksisti u Stokholmu hvale Nijove električne automobile
7

Taksisti u Stokholmu hvale Nijove električne automobile

4.66K
7
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač električnih automobila Nio i njihovi električni automobili sa prostranim zadnjim sedištima i kratkim trajanjem punjenja kroz zamenu baterija i dalje privlače taksi kompanije. Taxi Stockholm je već potpisao ugovor sa Niom. Sada se Cabonline takođe pridružuje saradnji sa Niom i nudi svojim vozačima model Nio ET7.

– Sa Cabolineom, hiljadama taksista dajemo priliku da izbegnu brzo punjenje tokom radnog vremena i lako pređu na napunjenu bateriju za samo četiri minuta, kaže Niklas Gustafson, menadžer prodaje u kompaniji Nio Sweden.

– Ova saradnja sa Niom je važan korak u razvoju održivosti za Cabonline i za taksi industriju uopšte. Integracijom Niove inovativne tehnologije zamene baterija u naše operacije, mi ne samo da nudimo brže i efikasnije rešenje za naše vozače, već pravimo dalji korak napred ka održivijoj budućnosti, kaže Ulf Samel, menadžer održivosti u Cabonline Group.

Taksisti zarađuju na zameni baterija?

Brzu zamenu baterija hvale i taksisti Bulent Bečer i Dževdet Bečer, koji od februara voze Nio ET7 kao taksi. Veruju da bi inače gubili mušterije u trenucima kada moraju da svrate do brzih punjača.

– Sa običnim električnim automobilom dnevno gubimo oko sat i po zbog punjenja u odnosu na ono kada smo vozili taksi vozila na dizel. Za nas sa dva vozača, to će biti otprilike 1.500 švedskih kruna dnevno ili 7.500  (129 i 644 evra) nedeljno izgubljenog prihoda, kaže Bulent Bečer, koji zajedno sa svojim bratom Dževdetom vodi prevozničku kompaniju sa nekoliko taksija.

U Stokholmu danas postoje dve stanice za razmenu baterija, jedna u Frihamnenu i jedna u Arlandastadu. Ovde vozači mogu da se „dopune” promenom cele baterije za četiri minuta.

– Iskreno, radije bismo vozili automobile na fosilni pogon nego električne. To je bilo tako dok nismo otkrili Nio i njihove električne automobile sa zamenom baterija. Mogućnost brzog prelaska na napunjenu bateriju znači da rad sa električnim automobilom u taksiju pije vodu, kaže Bulent Bečer.

Braća su ove nedelje predstavila svoj drugi taksi automobil Nio ET7 opremljen sa najvećom baterijom dugog dometa sa 560 kilometara po WLTP-u. To je dovoljno da pokrije celu radnu smenu.

– Mnogi kupci postavljaju pitanja o automobilu i mislimo da je i udoban i prostran. Dobar je osećaj biti među prvima koji će početi sa ovim novim, pametnijim načinom vožnje električnog automobila, zaključuje Bulent Bečer.

AutoRepublika

Izvor

(4656)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile sremac

Ovo za taxi i za grad nije loše. Sve ostalo je nemoguće, da kreneš na put i gde menjaš baterije da li ima za tvoj auto da li je dostupna?

Matori

Kada kreneš na put, kao i ostali električari u red za punjač…

popovicvl

Kad kreneš na put: dizel, renta-car, bus, voz, avion, bicikl…to je bar lako. Za mene je pitanje veliko, šta će mi elektro auto od 50 000 eura za grad. Zato Dacia Spring ima dobru priči. Svejedno neće se ići na put sa njom, ali zato košta 20k eura.

Mile sremac

I to je puno. Gradski auto na struju treba da bude 10k najviše nov. I da može da pređe jedno 150-200km da imaš solare kući o onda se isplati. Sve uz subvenciju naravno.

BB

Ovaj princip je dobar za taxi kompanije gdje auto može da se vrti 24/7. Z aprivatne taksiste dobar je i obični električni auto sa sporim punjenjem preko noći ali na kućnoj (jeftinoj) utičnici…

Ali na početku teksta se pominje „prostrana zadnja klupa“… Čita li to iko od ovih projektanata bivših limuzina (P508, Talisman, itd ..) sa spuštenim krovom? Kako su majstorskim potezom pera obrisali pola tržišta tih automobila…

MRN

Da, sve se slažem …

Matori

+1